Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniałem wczoraj filtr kabinowy i okazało się że grzeje mi się wtyczka (raz łączy raz nie łączy) i przewody zasilające "miecz" - czyli te dwa dolne.

p1080613w.jpg

Wygląda na to że jest słaby styk i dlatego jest już okopcony jeden z "pinow"

p1080615p.jpg

Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić?

Skoro grzeje się wtyczka to ewidentnie problem ze stykiem jest w niej.Jeśli wcześniej wszystkie 4 biegi dmuchawy pracowały bez problemu i reagowały na przełączenia to rozebrałbym obudowę miecza i zobaczył czy okopcenie sięga dalej za wtyczkę-może porobiły się zimne luty na tranzystorach.Styki na jednym zdjęciu od strony miecza widać zielony osad?same styki przelecieć papierkiem ściernym i psiknąć elektrosolem.

U mnie się zrobiła podobna historia ale trochę wyżej nad wtyczką przewód tak jakby w izolacji uległ biodegradacji .... tzn raz styka raz nie styka i chwilowo latam bez nawiewu bo nie ma sensu go włączać ale coś muszę wykombinować , tylko za bardzo nie wiem co , sztukować 5cm przewodu ? przekładać nową wtyczkę ? tylko skąd taką wziąć ?

Przejrzałem miecz w środku, poprawiłem luty na zasilaniu, potraktowałem wtyczkę elektrosolem - problem pozostał, grzeje się jakby mniej, niestety dalej jak ruszę tym przewodem to dmuchawa staje - nie jest to już takie jak było na początku ale jest. Podejrzewam że problemem jest ten pin w mieczu, wygląda on tak jakby schudł przez te lata :P, prawdopodobnie dlatego poprzednik przelutował całą tą wtyczkę. Co prawda mam dawcę - wtyczkę z mojego egzemplarza poglądowego (http://www.maxbimmer.pl/threads/12841-probin-e34-5?p=155095#post155095) ale to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie.