Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Nie działa obrotomierz

Rekomendowane odpowiedzi

troche zajmuje sie mechanika tyle ze ciezarowek, ale wydaje mi sie ze jest bardzo podobnie. Manowicie jezeli nie dziala obrotomierz calkowicie, to przyczyny szukam przy altertatorze, a dokladnie przy regulatorze(mechanizm w altrernatorze). W tym urzadzeniu znajduja sie szczotki ktore sie zuzywaja. Inna przyczyna to: moga styki od regulatora slobo juz dotykac do masy. Sprawdz czy masz tez ladowanie. Powinno wynosic kolo 14 volt przy wlaczonym silniku. Narki

polecam "szukaj" tak na wstępie,

Jak w E30 padają zegary to mogą być dwie rzeczy:

- same budziki się skończyły

- coś jest nie tak z przewodami w tylnym moście.

a co to zegary jakieś piwo żeby sie skończyły :evil:

czujnik w moście jest od predkościomierza a nie od obrotomierza, :!:

i co ma alternator do obrotomierza :shock:

zacznij od sprawdzenia zegarów, najlepiej wymnień akumulatorki, sprawdź czy nie ma "zimnych lutów" i przelutuj wszystkie płytki w zegarach,

czasami jest to problem - jeśli obrotomierz raz jest raz nie ma - masy,

PS. taka prośba, piszmy precyzyjnie, na temat - nie wymyślajmy kosmicznych przyczyn bo wprowadza to zamieszanie

a co to zegary jakieś piwo żeby sie skończyły

Akumulatorki mogą się skończyć lub jeśli wolisz substytut - to mogą się wyczerpać, zepsuć, spalić itp.

czujnik w moście jest od predkościomierza a nie od obrotomierza

Pisałem o swoim przypadku, a miałem tak, że podczas deszczu jak woda dostała się do przewodów w moście to przestawał mi działać zarówno prędkościomierz jak i obrotomierz (i ekonomizer też).

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...