misiosl Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 witam Nakresle temat..zakupiłem e30 kombi 91rok...chce załozyc do niej felgi stalowe 14" ale... wpierw chce je poszerzyć do zacnego rozmiaru 9" z racji tego pojawia sie pytanie i problem, jakie stlowe 14 powinienem kupić konkretnie chodzi mi o ET bo ze 4x100, 57,1 to wiem ale Et jest odiwecznym problemem będe wdzięczny za każdą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woz Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Tak z ciekawosci sie spytam, czemu 14 cali? Chcesz isc w styl starych amerykanskich furakow ze kolo mega male a opona jakis kolos? Moim zdaniem jesli szerokosc 9 cali to ET powinno byc w okolicach 20. Mam u siebie w e30 16 calowe 9 cali szerokie, ET 20 i opona 225/40. Leza na styk :twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 dla mnie przy 9 calach idealne ET to 5 przod, 0 tyl przy naciagnietej oponie i wyklepanych rantach nadkoli wejdzie na styk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 tylko jak kupisz felge i zmieni sie sam rant to ET się nie zmieni, wydaje mi się że musisz nabyć felgi z ET ok 25-30 zeby poszerzyć do 9", bo w sumie osadzenie się nie zmienia tylko rant się wyciąga, tak jak w przypadku moich RM, ET się nie zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiosl Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 co chce zrobic? położyc na glebie touringa obutego w 9" felgi na oponkach 195\45 generalnie mozna kupic gotowy zestaw na aledrogo ale ludzie chcąpo1,5tys i to jest smieszne troche...a ET 45 to juz za dużo? czy mozna bedzie to zniwelować dystansami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterOKL Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 tylko jak kupisz felge i zmieni sie sam rant to ET się nie zmieni, oczywiscie ze ET sie zmieni ET to odległość pomiędzy osią symetrii felgi (środkiem) a płaszczyzną przylegania felgi do piasty generalnie rzecz biorąc w przypadku zmiany rantów na szersze, ET sie zmienia ale tylko w teorii, bo w praktyce jest tylko poszerzeniem felgi na zewnatrz - czyli wewnatrz wszystko jest nadal takie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 pokirało mi się przyznaję się do błędu generalnie rzecz biorąc w przypadku zmiany rantów na szersze, ET sie zmienia ale tylko w teorii, bo w praktyce jest tylko poszerzeniem felgi na zewnatrz - czyli wewnatrz wszystko jest nadal takie same no włąsnie tak rozumowałem, ale nie myślałem tu o osi symetri felgi tylko o jej osadzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bullit87 Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Czesc Ja juz kiedys poruszylem temat szerokej stali ale moge ci podpowiedziec firme ktora sie tym zajmuje http://wheel-wide.com/ Udziela Ci odpowiednich info dotyczacych szerokiej stali,ale zwroc uwage na to ze zadna firma zajmujaca sie takimi bajerkami nie daje gwarancji na poszerzane felgi Ja zrezygnowalem z tego pomyslu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiosl Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 a jakie ET polecacie ? bo głównie o to mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chacko e30 Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 nawet jak kupisz nową felge to nikt nawet serwis nie da ci gwarancji!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 przy 9 calach minimum ET15, będzie dobrze wyglądało i nie będzie jeszcze wystawać za obrys ale tak jak pisałem: dla mnie przy 9 calach idealne ET to 5 przod, 0 tylprzy naciagnietej oponie i wyklepanych rantach nadkoli wejdzie na styk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiosl Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 ok tylko felga stalowa bedzie miałąet 35, to jak zniwelowąc róznice za pomocą dystansów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 jasne... bo jak to sie mowi, dobry dystans nie jest zly kupuj u dobrych sprawdzonych sprzedawcow, duraluminiowe, najlepiej z centrowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiosl Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Panowie pilna porada : http://allegro.pl/mattig-15-szeroka-stal-nie-bbs-zobacz-rarytas-i1678037559.html 9X15" ET10 2 SZT ORAZ 8X15" ET28 co Wy na to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 zawsze mi się podobała szeroka stal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiosl Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 jak beda pasowały do E30 ?? jak wyglada sprawa ET?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 szeroka stal w e30 wygląda jak by tam była od opuszczenia fabrki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lijo Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 No tak ale: Felgi 9X15" ET10- idą na tył bo są szersze, zatem przy takiej szerokości i ET felga z oponą np. 225 będzie wystawać ok 3-5 mm poza zewnętrzny rant tylnego błotnika. Do tego potrzebne by było nadkole E30 M3. Z taka przestrzenią. Felgi 8X15" ET28 na przód ale przy tym ET będzie przód wąski w porównaniu do tylnej osi Felgi na zdjęciach białej E30 są na bank o innych parametrach. Z doświadczenia wiem że optimum dla E30 to ET w granicach 15-28mm. Przy szerokości 7 cali. W przypadku szerszych felg typu 8-9" duże ET typu 35-40mm plus 20mm dystans. Z przodem jest nieco lepiej. Dystans dale Ci "minus ET". Np. ET25 [mm] - dyst10 [mm]=ET15 [mm] P.S. W szóstym poście tego wątku jest super animacja która pokazuje zależność położenia koła od ET. (ang. offset) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Felgi 9X15" ET10- idą na tył bo są szersze, zatem przy takiej szerokości i ET felga z oponą np. 225 będzie wystawać ok 3-5 mm poza zewnętrzny rant tylnego błotnika. Do tego potrzebne by było nadkole E30 M3. Z taka przestrzenią. oponka, 215/50 bylaby ok, 9J ET 10 na tyl wejdzie bez zaginania rantow nadkoli, u siebie mialem z tylu et5 i kolo nawet mocno nie wystawalo, jak sie zagnie ranty to mozna spokojnie wlozyc et -5, a na przod spokojnie et10 (moze 5), z troszke wieksza ingerencja i bedzie pieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiosl Opublikowano 28 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Panowie czy felga 14" 9 "szerokosći nie bedą zbyt małe do e30?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 moim skromnym zdaniem minimum cal za małe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiosl Opublikowano 28 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 też tak mysle ale wole zapytac...no szkoda...ładna felga przejdzie koło nosa:) cóż...nadal czekam na swoją szeroką stal..a rdza postępuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla56 Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Panowie miernicy - 8jx17' et35. Przy tej szerokości i wielkości też będzie trzeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lijo Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Tak. Będzie tarło o amor z tyłu i lagę z przodu. Ja przy takiej feldze mam ET20 P.S. Znalezienie felgi do E30 na 4x100 jest niełatwe. Po konwersji zawiechy na 5x120 możliwości są praktycznie nieograniczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiosl Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Wiatm, potrzebuje szybkiej pomocy w temacie znalazłem felgi które mnie interesują i maja et35 sa to wagowskie serduszka...i tu moje pytanie , jaka szeroka felga wejdzie max do e30 przy takim et? 9 " czy 10" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi