Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak w temacie, już na zimowych felgach od około 110km/h zaczeły sie drgania, myslalem ze to cos z felgami i czekałem do wiosny, z tydzien temu zmienilem koła na letnie (na pewno są proste i dobrze wywarzone) noo i tym razem buda drga od 90 :) jakieś pomysły? bo nie znam się na tym zupełnie a chciałbym chociaż wymierzyć koszty :)

Podpora raczej stuka , zresztą wystarczy wbić np 5tkę przy 60kmh i zacząć przyspieszać wtedy jest duże obciążenie i jak podpora się rozsypała to będzie napierdzielało.

U mnie jak się rozsypała guma w podporze to nie przenosiło wibracji na karoserię tylko stukało.

Moim zdaniem to felgi krzywe.

to że felgi są proste i dobrze wyważone to może być za mało, opony mogą być walnięte. Ja ostatnio wymieniałem na letnie felgi i zaczęło mi trzepać też tak gdzieś powyżej 90 km/h, założyłem nowe opony i nic już nie trzepie. Szczególnie te 90km/h jest ciekawe bo podobno jak wyważają to tak gdzieś kręci się koło. Po prostu nasze drogi bardzo łatwo załatwiają oponki i po paru sezonach bieżnik niby jeszcze mógłby być a konstrukcyjnie opona uszkodzona chociaż nic nie widać. Jest takie urządzenie (hunter?) do sprawdzania koła pod obciążeniem wtedy można wychwycić uszkodzenia opony - podobno :P.

nie znam się na tym kompletnie, ale dziś jechał ze mną kumpel, ważący +- 100kg to samochod nie drgał nawet przy 110km/h, myslicie ze to nadal felgi/opony?

daleko masz do najbliszego gumolepa ??? Podjedz powiedz jaka sprawa niech sprawdza i tyle :) Zrobiles test o korym pisalismy z mordulcem ????

wzrokowo oceń stan opon. Mam jedną co jej ze starości druty popękały i sie w jednym miejscu gul zrobił. efektem obwód koła nie był okrągły i telepało

sprawdź też, czy nie masz wbitego czegoś w oponę, jakiś wystający łeb śruby.

Weź szczotkę drucianą i dobrze wyczyść miejsca, w których felga przylega do piasty