Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

uszczelka pod glowica m50b20 bawic sie samemu w wwekendy czy dac mechanikowi?

malolat2222

Rekomendowane odpowiedzi

witam jak w temacie

mam czas tylko w weekendy i moglbym sie pobawic ale nie wiem czy to mnie nie przerosnie bo rozebrac moge ale nie wiem czy pozniej to zloze

ten lancuch rozrzadu mnie troszke przeraza:shock:

moze ktos ma schemacik

pozdrawiam serdecznie i czekam na szybka odpowiedz

M50 Vanos czy zwykła M50?

No cóż-jeśli łańcuch Cię przeraża(nie jeden),nie masz przyrządu do blokady wałków,a ustawianie na krzywki 1 cylindra wydaje się bez przyrządu troche mniej dokładne(choć możliwe) to może faktycznie oddaj mechanikowi żebyś bigosu nie narobił.

Mechanik z uszczelką weźmie z 500/600 a reszta kosztów sobie policz bo jest jeszcze kilka pierdółek do wymiany po drodze.

Oddasz mu na 3 ewentualnie 4dni i rozbierze,odstawi głowice do planowania a potem założy. A Ty mając tylko weekendy uziemisz furę na miesiąc.

Ale jak chcesz spróbować to próbuj.

Jeśli nie robiłeś nigdy sporych robót przy aucie a Twoj zestaw kluczy to biedronkowy majsterkowicz to odpuść.

Mam wrażenie, że to będzie Twoja pierwsza głowica w życiu... Różne uszczelki po drodze od pokrywy zaw. zaczynając, przez kolektory ssacy i wydechowy, po planowanie głowicy jak Dziki napisał. Nie chodzi tu o splanowanie kilku mm, żeby zwiększyć ciśnienie sprężania, tylko dziesiąte milimetra, żeby ją wyrównać i dopasować do nowej uszczelki. Łańcuchów się boisz i słusznie, bo bez przyrządów to trochę wiedzy trzeba mieć, żeby to zrobić. A jak urwiesz jakąś śrubę (szpilkę) np. od kol.wydechowego, dasz radę sobie z wyjęciem i wstawieniem nowej? Nie wiem czy bez blokad bym się brał za to. Na plus jest brak vanos'a, nieco łatwiej. Daj znać czy się udało. Powodzenia.

z uszczelkami to wiadomo ze wszystko nowe

tylko ten lancuch stoi na przeszkodzie

chcial bym to sam porobic ale widze ze bedzie zabawa z rozrzadem

wiec trzeba to oddac do lepsejszego machanika zeby nie spapral silnika

dzieki koledzy za podpowiedz pozdrawiam serdecznie

i dam znac jak zrobie

• 2 tygodnie później...

Robilem dokladnie to samo w dokladnie takim samym silniku w E-36. Zajelo mi to caly tydzien, ale kilka razy musialem jezdzic po czesci i narzedzia (40km). Z narzedzi musisz miec najlepiej komplet cos jak Torks, ale odwrotne, nie wiem jak to sie fachowo nazywa, to jakby nasadka torks. Pozostale koszty to:

uszczelki--------------385 zl (wszystkie,ktore byly potrzebne, Elring- najwyzsza polka)

śruby głowicy-----------45 zł

naprawa (mycie,planowanie, sprawdzanie szczelnosci) głowicy--------300 zł

olej, pł.chłpdniczy----280 zł

badanie komp.-----------70 zł (dla pewnosci, ze wszystko dobrze poskladalem).

Napewno mozna zrobic to taniej, ale ja wybieralem to co dobre, a nie to co tanie. Z rozrzadem nie ma tragedii, ale trzeba byc cierpliwym i zrobic to dokladnie, krok po kroku.

No tak, ale satysfakcja bezcenna, ze wzystko inne zaplacisz karta...:D

Zostalo mi 6 nowych srub do glowicy, bo nie bylo zestawu do 6-cio cylindrowego silnika (14szt.), wiec kupilem 2 komplety do 4-o cylindrowego (10szt.). Jezeli ktos potrzebuje to moge wyslac za darmo, bo mi niepotrzebne, a szkoda wyzucic. Moge wyslac do soboty, bo potem wyjezdzam na 2 tygodnie.