chiccoo Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autko nr 1 czy 2?- miejsce niedoszłej kolizji jest zaznaczone szarym kółeczkiem [ATTACH=CONFIG]14113[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) Pierwszeństwo ma Autko nr.2 UPDATE : Autko nr.2 miałoby wolną drogę gdyby nie to że Autko nr.1 popełnia wykroczenie pokonując prawie całe rondo prawym pasem. Edytowane 8 Kwietnia 2011 przez Mordulec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) Dokładnie, prawa musi byc wolna, a więc auto nr 2 ma pierwszeństwo Edytowane 8 Kwietnia 2011 przez Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Niebieski skoro tak się już ustawił na prawym pasie przed wjazdem na rondo powinien zjechać w pierwszy zjazd w prawo. Czerwony ustawił się prawidłowo do zjazdu drugiego lub kolejnych .... względnie do driftu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiccoo Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Wszystko ok panowie, ale czerwony zajeźdza pas niebieskiemu- nie upewnia się czy ma taką możliwość (wolny pas) mówi sie na to wymuszenie pierwszeństwa Więc sądze że niebieski mandat że źle jeździ a czewony że jest sprawcą kolizji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
probin Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 i tu panowie nie macie racji, pierwszeństwo ma autko nr 1, nie ma przepisu który mówi ze masz zjechać na pierwszym zjeździe zajmując skrajny pas jest tylko sugestia. Specjalnie studiowałem kodeks drogowy w tej sprawie a dokładnie dodatek, z tego roku chyba, do gazety prawnej. Także nie dajcie się zrobić i uważajcie na skrajny pas. PS. założyłem że jest to rondo gdzie aby wjechać na nie trzeba ustąpić tym co już na nim są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czechu Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Ja tam nie wiem, czy na tamtym rondzie sa strzalki, ale na kursie uczyli mnie, ze: -z prawego pasa jedziemy w prawo lub prosto -z lewego pasa jedziemy w lewo lub prosto. I tu nie ma mowy o pierwszenstwie, bo ten co jechal prosto jedzie z wlasciwego pasa, tamten przecina mu tor jazdy i jest jego wina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Wszystko ok panowie, ale czerwony zajeźdza pas niebieskiemu- nie upewnia się czy ma taką możliwość (wolny pas) mówi sie na to wymuszenie pierwszeństwa Idea ronda jest taka że jadąc do drugiego zjazdu prawą stronę będziesz miał czystą .... bo gość z Twojej prawej jadąc prawidłowo zjechał na pierwszym zjeździe. W tej konkretnej sytuacji jadący pojazdem niebieskim popełnił wykroczenie. Natomiast kolizję spowodowałby pojazd czerwony ponieważ zgodnie z obowiązującymi przepisami aby zjechać z ronda musi najpierw zmienić pas na prawy i dopiero wyjechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Nr 1 ma pierwszeństwo. To przykre ale prawdziwe. Zajmowania pozycji przed rondem nie sugeruje nic.Bo jeśli nie ma znaków(np.poziomych)mówiących o przynależności pasów to okazuje się ze na rondach jazda na wprost dopuszczalna jest z obu pasów. Do tego pojazd nr 2 chcąc wykonać skręt musi włączyć się do ruchu na pas po którym porusza się juz pojazd nr1 a tu przepis na temat zmiany pasa ruchu na rondzie już jest jasny.Pojazd nr 2 musi ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nr 1 na ktorego pas zamierza wjechac. Nagłe przecięcie przecięcie pasa pojazdowi nr 1 przez pojazd nr 2 będzie odebrane jako wymuszenie pierwszeństwa. Ja też uważam na prawy pas na rondach na których pasy nie są oznaczone. Przepisy dają pewną lukę i mamy ludzi którzy nadmiernie trzymają się prawego pasa blokując rondo przez co jego idea traci sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiccoo Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 tu panowie nie macie racji, pierwszeństwo ma autko nr 1, nie ma przepisu który mówi ze masz zjechać na pierwszym zjeździe zajmując skrajny pas jest tylko sugestia. Specjalnie studiowałem kodeks drogowy w tej sprawie a dokładnie dodatek, z tego roku chyba, do gazety prawnej. Także nie dajcie się zrobić i uważajcie na skrajny pas. PS. założyłem że jest to rondo gdzie aby wjechać na nie trzeba ustąpić tym co już na nim są. Jakieś paragrafy, Art masz co do tej sytuacji? Czyli podsumowując wasze wypowiedzi: Autko niebieskie ma pierwszeństwo względem autka czerwonego i gdyby doszło do kolizji to sprawca byłby czerwony pojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiccoo Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 I jeszcze jedna sytuacja dziś. Jadąc od pl Solidarności i wjeźdzając na Legnicką i dalej w kierunku ul Ruskiej/ Rynku- w obu przupadkach byłem kolorem niebieskim, trabili na mnie i coś za szyba gadali (czerwone autka), juz sam nie wiem czy ze mną cos ni tak czy wszyscy dzwona szukają [ATTACH=CONFIG]14114[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hall Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Niebieski powinien zająć pas 1 a czerwony pas 2 według mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czechu Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Ja nie znam Wrocka, ale jesli tam jest bezkolizyjny, to mozna zajac dowolny pas po skrecie. A ze Ty go miales po prawej to trabil. Z drugiej strony z czystego praktycznego punktu widzenia, to nie moze byc tak, ze ktos Cie spycha na jakis pas, przeciez to proszenie sie o dzwona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiccoo Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 uczyli mnie że trzeba sie trzymać prawej strony zawsze, w irlandi oczywiście lewej- tam juz inny swiat jest na drodze i ale to juz inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 i tu panowie nie macie racji, pierwszeństwo ma autko nr 1, nie ma przepisu który mówi ze masz zjechać na pierwszym zjeździe zajmując skrajny pas jest tylko sugestia. Specjalnie studiowałem kodeks drogowy w tej sprawie a dokładnie dodatek, z tego roku chyba, do gazety prawnej. Także nie dajcie się zrobić i uważajcie na skrajny pas.PS. założyłem że jest to rondo gdzie aby wjechać na nie trzeba ustąpić tym co już na nim są. no ja nie wytrzymałem i sprawdziłem,z tym,że nie w kodeksie,a w"Kursie prawa jazdy kat.B"stan na 01.01.2011-opuszczając rondo,masz obowiązek zająć prawy,skrajny pas,chyba,że znaki zezwalają na opuszczenie ronda z innych pasów,ale mówię,to nie z kodeksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 A tam się nie znacie tak się powinno robić rondo :lol: [video=youtube;QhCN2m9Bzq4]http://www.youtube.com/watch?v=QhCN2m9Bzq4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hall Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Elegancko zawracanie jak ta lala . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozin09 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Nie no deski :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtas_wrock Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Jeżeli chodzi o rondo to auto blizej srodka nr2 wykonujac zjazd z ronda przecina pas sasiedni i musi ustapic pierszenstwa (zasada prawej ręki, pierszenstwo ma prawa strona) dlatego organizacja ruchu zostala zmieniona na bielanach kolo castoramy bo sytulacja taka byla notoryczna nawet kilka razy pokazywana w "drogowce" i "tvn turbo" Jezeli zas chodzi o sytulacje drugą ja uwazam ze auto na skrajnym lewym pasie powinno zajac taki sam pas po wykonaniu manewru cyli kontynulowac jezde nadal lewym skrajnym pasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czechu Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 No co, kazdy ma prawo sie pomylic, poza tym tak jest szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Przepisy mówią wyraźnie - w naszym kraju mamy ruch prawostronny - i tak w tym przypadku pierwszeństwo ma pojazd 1. Pojazd 2 powinien najpierw zmienić pas po upewnieniu się, że może wykonać taki manewr a następnie skręcić w prawo. A że u nas panuje na drogach "wolna amerykanka" więc każdy jeździ jak chce i jeszcze trochę to będziemy jeździć jak w Afryce;) Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Rondo traktowane jest jako szczególy rodzaj skrzyżowania. Na skrzyżowaniu wiadomo-nie zmienia się pasów ruchu -stosując tą zasadę jest się w kropce bo na rondzie pasy ruchu można zmieniać. Przepisy zapętlają się jak wtryski gazowe powyżej 4000obr/min w chu#@$^%$# instalacji i sprawa komplikuje się jak rondo jast 2,3,4 pasmowe a forma rozjazdów przyjmuje układ gwiazdy w której nie ma tzw pojęcia jak jazda na wprost,skręt w lewo.pasy nie są wydzielone,i nie ma znaków ich przynależności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 W sytuacji drugiej pojazd niebieski powinien zająć pas nr 1, żeby właśnie nie zajechać drogi pojazdowi czerwonemu, dopiero po upewnieniu się, że pojazd czerwony zajmuje pas nr 3 pojazd niebieski może wjechać na pas nr 2. Dość często tam wjeżdżam, ale zajmuję tyle miejsca - i inni użytkownicy szczególnie uważają gdy wjeżdżam "Ikarem" - że nie mam problemu z zajęciem odpowiedniego dla mnie pasa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Jak byliśmy u Patryków w Norwegii to powiem Wam że tak za***iście im wychodzi to jeżdżenie po rondach że byłem w ciężkim szoku .... Krótka piłka ... są dwa pasy do wjazdu na rondo ... stoisz na prawym pasie to na 200% wiadomo że pojedziesz na pierwszym skręcie w prawo stoisz na lewym pasie to na 200% wiadomo że polecisz na 2 albo 3 zjazd z ronda i tam to wszystko odbywa się naturalnie nie ma kompletnie żadnych partyzantów jeżdżących prawym pasem dookoła ronda ..... może za jakieś 20 lat polacy też będą wiedzieli jak i którym pasem powinni się poruszać .... na razie tak jak napisał Sebo jest wolna amerykanka .... a przepisy tak jak napisał Dziki wzajemnie się komplikują ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Poza tym chciałbym zwrócić jeszcze uwagę jakie ronda się u nas buduje - np. w okolicach nowo powstałej obwodnicy ul. Obornicka, są tam dwa pasy, ale rondo jest na tyle małe, że wjeżdżając np. autobusem nie jestem w stanie zmienić pasa ruchu by móc na drugim zjeździe skręcić. Zatem trzymajmy się przepisów a nie będzie zgrzytów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi