Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

tylne opony sie dra od wewnatrz

Rekomendowane odpowiedzi

Po obnizeniu pewnie kola Ci sie rozjechaly , nic poza zbieznoscia nie zrobisz bynajmniej nie w E30 ...

W dodatku masz szerokie kapcie i "16"

Powinno Ci pomoc , lecz chyba troch zawsze bedzie je zjadac ...

W E30 z tyłu można ustawiać zbieżność ??

:>

Nie jest na sztywno przykręcony wahacz do belki??

:>

Jak ja przyciąłem w krawężnik to zbieżność mi ustawiali to fakt, ale musieli wahacze rozwiercić na "jajo", założyć podkładki, ustawić, podkładki zaspawali i jeździ, ale to był wyjątek.

Wiesz wlasciwie masz racje ... Ale cos z tym sie da zrobic na pewno ...

Kiedys w coupe mialem rozjechane kola jak ktos ma rozlozone nogi :mrgreen:

Wstawilem do fachurmanow i kolka mialem tak jak powinne byc , ale nie wiem co oni tam wymodzili :>

Edit :

Sa dostepne w hurtowniach tulejki wahacza z regulacją nastawu masz tam z boku na nich takie cos i masz 8 stopni regulacji :)))

Gość Mordulec

Dokładnie tak jak pisze Trolu , są tuleje do tego zeby skorygowac kółka tylne

ja mam u siebie z tyłu 205tki załozony i glebe -40 i nic mi nie zbiera

no może minimalnie po bokach jest mniej bieznika ale nie ma jakichs

znaczacych roznic w zuzyciu opony :wink:

Wlasnie mnie zastanawia ten rozjazd kol :D

W granatowej coupe mialem strasznie rozjechane kola na -40 ...

W zlotej coupe wogole sie nie rozjechaly na -40

I w kombiaku tez sie nic nie rozjechalo na -40

I od czego to moze zalezec ? Wszedzie byly te same zwykle wachacze ze zwyklymi tulejami bez regulacji ... :mrgreen:

• 1 miesiąc temu...

koledzy u mnie jest podobnie tylko tyle ze usterka dotyczy kol przednich. opony kupilem uzywane ale w przyzwoitym stanie zrobilem na nich juz 3 tys. km auto nigdzie nie ciagnie kierownica idzie prosto jak z fabryki a pomimo tego zauwazylem ze zjada mi delikatnie przednie opony od srodka (od wew krawedzi opony tak na 1,5cm) czy pomoze ustawienie zbieznosci???? pozdrawiam <bmw_1>

koledzy u mnie jest podobnie tylko tyle ze usterka dotyczy kol przednich. opony kupilem uzywane ale w przyzwoitym stanie zrobilem na nich juz 3 tys. km auto nigdzie nie ciagnie kierownica idzie prosto jak z fabryki a pomimo tego zauwazylem ze zjada mi delikatnie przednie opony od srodka (od wew krawedzi opony tak na 1,5cm) czy pomoze ustawienie zbieznosci???? pozdrawiam <bmw_1>

Jezeli nie sciaga ani nic to zawieszenie powinienes miec dobre

Wiec zbieznosc Ci pomorze na pewno ..

sprawdż sobie tą zbieżność.można to samemu zrobić.wystarczy skonstruować sobie odpowiedni kijek lub dogiąć rurkę.z jednej strony musisz mieć coś lużnego co by się wysuwało [najlepiej kawałek metra stolarskiego].wchodzisz pod auto i mierzysz odległość między dwoma oponami, z przodu na godzinie 15.00 a z tyłu na 9.00.jeśli nie jest równa[ma być identyczna z przodu i z tyłu opon] to poluzowujesz kluczem [jak pamiętam 13mm] objemkę końcówki drążka a następnie bierzesz klucz,zakładasz na tą rurkę w którą wchodzi końcówka[chyba klucz 17] i regulujesz.i tak aż do skutku :wink: .

powodzenia bmw_beer

pamiętaj że każdy milimetr robi różnicę bmw_beer

Sygnałem do natychmiastowej wymiany amortyzatora jest często nieregularne zużycie opon. Najczęściej właśnie od wewnętrznej strony.

Ale najpierw zaczyna się od zbieżności - zakłady które robią zbieżność od razu sprawdzą ci stan amortyzatorów.

Dzieki koledzy pierwszym krokiem jaki zrobie bedzie ustawienie geometrii kol.

ps. Olejus w tym co mowisz jest troche prawdy bo amorki przednie mam chyba do wymiany bo na wiekszych wybojach czasami dosc glosno stuka Pozdrawiam bmw_beer

Wcale nie oznacza ze amory ... Pojdziedz na stacje diagnostyczna za 20 zl sprawdza Ci cala zawieche ... Przy wiekszych wybojach Ci stuka , moga Ci padac gumy - gniazda amortyzatorow w ktorych sa lozyska

Ale jak już padną gumy to lepiej przy jednej robocie wymienić od razu amorki . polecam amorki KAYABA (made in japan) tanie i solidne.

Jezeli sa dobre to po co ? :)

U mnie padly oba te lozyska ... Ale najpierw zrobilem badania moich amorow i wyszly ze maja 96 % sprawnosci , wiec po co mial bym je wymieniac za jednym zamachem jaks ie zniszczyly dopiero w 4 % :mrgreen:

Tak dla picu haha żartuje oczywiście. No te 4% to faktycznie jest ok i lepiej nie wymieniać ... czy ty jeździsz po polskich drogach ze tak słabo ci sie amortyzatory zuzywaja?

Jedyna prosta metoda to koleś musi pojechać do speców od zawiesznia i wszyskto mu powiedzą.

Tak dla picu haha żartuje oczywiście. No te 4% to faktycznie jest ok i lepiej nie wymieniać ... czy ty jeździsz po polskich drogach ze tak słabo ci sie amortyzatory zuzywaja?

Jedyna prosta metoda to koleś musi pojechać do speców od zawiesznia i wszyskto mu powiedzą.

Tak jezdze po polskich drogach :D

W dodatku mam obnizony przod na czerwonych sprezynach o ponad -6CM ( co poskutkowalo teraz przetarciem miski olejowej :P)

poprostu Amortyzatory :

KONI Zolte SPORT z regulacja twardosci , oczywiscie ustawione na maxa :)

Mam juz ten zestaw w drugej E30 i wiem ze sa bardzo dobre ...

Co do sprawdzania jak mowilem podjechac na stacje diagnostyczna ( tam grzie przeglady sie zalatwia ) za 20 zl w kazdej robia cala zawieche ...