Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

siemka :) mam problem, nie bardzo wiem jak podlaczyc wzmacniacz pod duza navi (mk3). nie wyciagalem jej jeszcze ale jestem prawie pewny ze nie ma z tylu wejsc na "czincze" doprowadzajace sciezke dzwiekowa do wzmacniacza. i tu moje pytanie, gdzie sie wpiac zeby puscisc sciezke do wzmacniacza? moge np wpiac sie na kable wychodzace z radia i idace do glosnikow?

Możesz, ale musisz zastosować takie coś:

http://www.sklep.audiobas.pl/pl/p/Sinuslive-Adapter-RCA-HL-406/64

758255ecfc67acdf63dc08677084ab47.jpg

A co to jest? Na jakiej zasadzie to działa? I to wpinam na kable wychodzące do głośników?

A do jakiego wzmacniacza chcesz się podłączyć? Są wzmacniacze do których nie trzeba stosować żadnych przeróbek. To jest fabryczny wzmak?

Wzmacniacz firmy "OVERMAX" (chińczyk & turek) ale o dość dużej mocy, więc mi odpowiada. Jest fabryczny. Do tej pory łączyłem go z radiem zwykłymi "czinczami"

A co to jest? Na jakiej zasadzie to działa? I to wpinam na kable wychodzące do głośników?

To jest konwerter sygnału "wysokiego" (czyli taki który idzie na głośniki) na "niski" (taki jak masz w czinczach). Używamy tego urządzenia gdy nie mamy wyjścia RCA w radiu, a we wzmacniaczu nie mamy wejścia na "wysoki" sygnał.

Wzmacniacz firmy "OVERMAX" (chińczyk & turek) ale o dość dużej mocy, więc mi odpowiada. Jest fabryczny. Do tej pory łączyłem go z radiem zwykłymi "czinczami"

Jeśli tak to musisz nadal używać RCA, a jeśli nie masz takiego wyjścia w radiu to urządzenie będzie potrzebne.

P.s. można bawić się jeszcze w jakieś przeróbki, dolutowanie takich wyjść ale szczerze odradzam takie rozwiązanie. Tak to można w "maluchu" robić a nie w beemce.

• Lubię 2

jeszcze pytanko: wzmacniacz i reszta sprzetu beda w barazniku i tak sobie mysle czy moglbym wpiac sie z "czinczami" na kabel ktory doprowadza sciezke do jednego z glosnikow w polce nad bagaznikiem?

Takie rozwiązanie jest możliwe jeśli użyjesz konwertera. W przeciwnym razie wzmacniacz bardzo ładnie zaświeci... niestety tylko raz :)

Konwerter wpinasz w do przewodów głośnikowych. Z drugiej strony konwertera są gniazda RCA i te podłączasz do wzmacniacza.

Oczywiście że możesz spalić wzmacniacz... jakby to wytłumaczyć obrazowo... może tak: czasem aby urządzenie (powiedzmy że to nasz "głośnik") działało potrzeba przetwornicy (ta przetwornica to nasz wzmacniacz) aby zmienić niskie napięcie w wyższe np z 12V na 230V. W gniazdku masz ~230V i to zasila Twój "głośnik" i w 100% wystarczy aby je zasilić i nie potrzeba zwiększać tego napięcia. Teraz bierzesz naszą przetwonice i włączasz pod 230V... pierwsze co się stanie: nasz wzmacniacz nie jest w stanie przyjąć takiego "nadmiaru" sygnału ale na pewno go wzmocni. Jeśli to zrobi i wytrzyma to wyobraź sobie że 12V zmienia na 230V a co się stanie jak do wejścia podasz 230V... będzie jakieś 4408V. Jak nie wzmacniacz to głośniki na pewno "zaświecą" tyle że po raz ostatni. Powyższy przykład podałem jako obrazowy i tylko poglądowy, ale mniej więcej to samo stanie się ze wzmacniaczem. Wzmocni wzmocniony sygnał, a tego cywilny sprzęt nie wytrzyma...

Bezpieczniki zadziałają gdy będzie coś nie tak z zasilaniem, oczywiście mogą się one spalić na skutek takiego podłącznia. Niestety, jestem pewien na 99,99% że nie uchronią wzmacniacza od uszkodzenia po takim podłączniu. Oczywiście jak wszędzie zdażają się cuda lub wyjątki od reguły ale raczej nie łudziłbym się :)

• Lubię 2