mati Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 siemka mam problem, nie bardzo wiem jak podlaczyc wzmacniacz pod duza navi (mk3). nie wyciagalem jej jeszcze ale jestem prawie pewny ze nie ma z tylu wejsc na "czincze" doprowadzajace sciezke dzwiekowa do wzmacniacza. i tu moje pytanie, gdzie sie wpiac zeby puscisc sciezke do wzmacniacza? moge np wpiac sie na kable wychodzace z radia i idace do glosnikow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudioBas Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 moge np wpiac sie na kable wychodzace z radia i idace do glosnikow? Możesz, ale musisz zastosować takie coś: http://www.sklep.audiobas.pl/pl/p/Sinuslive-Adapter-RCA-HL-406/64 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 A do jakiego wzmacniacza chcesz się podłączyć? Są wzmacniacze do których nie trzeba stosować żadnych przeróbek. To jest fabryczny wzmak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Możesz, ale musisz zastosować takie coś:http://www.sklep.audiobas.pl/pl/p/Sinuslive-Adapter-RCA-HL-406/64 A co to jest? Na jakiej zasadzie to działa? I to wpinam na kable wychodzące do głośników? A do jakiego wzmacniacza chcesz się podłączyć? Są wzmacniacze do których nie trzeba stosować żadnych przeróbek. To jest fabryczny wzmak? Wzmacniacz firmy "OVERMAX" (chińczyk & turek) ale o dość dużej mocy, więc mi odpowiada. Jest fabryczny. Do tej pory łączyłem go z radiem zwykłymi "czinczami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=31&t=119267 poczytaj troche,może coś znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 jeszcze pytanko: wzmacniacz i reszta sprzetu beda w barazniku i tak sobie mysle czy moglbym wpiac sie z "czinczami" na kabel ktory doprowadza sciezke do jednego z glosnikow w polce nad bagaznikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 A co to jest? Na jakiej zasadzie to działa? I to wpinam na kable wychodzące do głośników? To jest konwerter sygnału "wysokiego" (czyli taki który idzie na głośniki) na "niski" (taki jak masz w czinczach). Używamy tego urządzenia gdy nie mamy wyjścia RCA w radiu, a we wzmacniaczu nie mamy wejścia na "wysoki" sygnał. Wzmacniacz firmy "OVERMAX" (chińczyk & turek) ale o dość dużej mocy, więc mi odpowiada. Jest fabryczny. Do tej pory łączyłem go z radiem zwykłymi "czinczami" Jeśli tak to musisz nadal używać RCA, a jeśli nie masz takiego wyjścia w radiu to urządzenie będzie potrzebne. P.s. można bawić się jeszcze w jakieś przeróbki, dolutowanie takich wyjść ale szczerze odradzam takie rozwiązanie. Tak to można w "maluchu" robić a nie w beemce. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 jeszcze pytanko: wzmacniacz i reszta sprzetu beda w barazniku i tak sobie mysle czy moglbym wpiac sie z "czinczami" na kabel ktory doprowadza sciezke do jednego z glosnikow w polce nad bagaznikiem? Takie rozwiązanie jest możliwe jeśli użyjesz konwertera. W przeciwnym razie wzmacniacz bardzo ładnie zaświeci... niestety tylko raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 a ten konwerter gdzie wpinam? jak wezme sciezke z ktoregos z tylnich glosnikow i podlacze tam czincze to moge spalic wmacniacz? i jego bezpieczniki nic nie pomoga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Konwerter wpinasz w do przewodów głośnikowych. Z drugiej strony konwertera są gniazda RCA i te podłączasz do wzmacniacza. Oczywiście że możesz spalić wzmacniacz... jakby to wytłumaczyć obrazowo... może tak: czasem aby urządzenie (powiedzmy że to nasz "głośnik") działało potrzeba przetwornicy (ta przetwornica to nasz wzmacniacz) aby zmienić niskie napięcie w wyższe np z 12V na 230V. W gniazdku masz ~230V i to zasila Twój "głośnik" i w 100% wystarczy aby je zasilić i nie potrzeba zwiększać tego napięcia. Teraz bierzesz naszą przetwonice i włączasz pod 230V... pierwsze co się stanie: nasz wzmacniacz nie jest w stanie przyjąć takiego "nadmiaru" sygnału ale na pewno go wzmocni. Jeśli to zrobi i wytrzyma to wyobraź sobie że 12V zmienia na 230V a co się stanie jak do wejścia podasz 230V... będzie jakieś 4408V. Jak nie wzmacniacz to głośniki na pewno "zaświecą" tyle że po raz ostatni. Powyższy przykład podałem jako obrazowy i tylko poglądowy, ale mniej więcej to samo stanie się ze wzmacniaczem. Wzmocni wzmocniony sygnał, a tego cywilny sprzęt nie wytrzyma... Bezpieczniki zadziałają gdy będzie coś nie tak z zasilaniem, oczywiście mogą się one spalić na skutek takiego podłącznia. Niestety, jestem pewien na 99,99% że nie uchronią wzmacniacza od uszkodzenia po takim podłączniu. Oczywiście jak wszędzie zdażają się cuda lub wyjątki od reguły ale raczej nie łudziłbym się 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 ok, i to jest dla mnie wyczerpujaca odpowiedz dzieki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Uploaded with ImageShack.us Tak to wygląda u mnie. Wchodzisz sygnałem z radia co normalnie idzie do głośnika a z drugiej strony wpinasz "czincze" i ciągniesz do wzmacniacza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi