Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

witam . mam pytanie odnosnie wentylatorka od klimy . czy to normalne ze po wylaczeniu zaplonu ten wentylatorek chodzi przez ok 30 min . wydaje mi sie ze niepotrzebnie pobiera prad z aku no i to denerwujace buczenie.. slyszalem ze przyczyna moze byc padniety jez ? jak to sprawdzic czy rzeczywiscie jest do wymiany ?

U mnie buczy i po 2 tygodniach postoju auta aku nie był rozładowany. Widocznie to normalnie buczy przez jakiś tam czas, a pewnie buczy bo jest stary. Zrób jak pisze Forest, poczekaj, jeśli padnie aku to znaczy że jeż do wymiany, jak nie to "proszę się przyzwyczaić to już tak zostanie" :)

Tak. Pracował cały czas i rozładowywał aku. Dlatego kupiłem nowy. A na drugi dzień to samo :( Okazało się, że właśnie jeż jest walnięty. Ale zabij mnie - nie pamiętam czy jakiś błąd wyszedł na kompie.

u mnie na kompie zadnego bledu zwiazanego z jezem nie ma. rozumiem ze po wymianie jeza przestal swirowac wiatraczek i nie pobieral pradu ?

U mnie buczy i po 2 tygodniach postoju auta aku nie był rozładowany. Widocznie to normalnie buczy przez jakiś tam czas, a pewnie buczy bo jest stary. Zrób jak pisze Forest, poczekaj, jeśli padnie aku to znaczy że jeż do wymiany, jak nie to "proszę się przyzwyczaić to już tak zostanie" :)

slyszalem tez wlasnie ze wiatraczek ze starosci moze ocierac o jakis plastik czy cos i buczy no ale czy rzeczywiscie powinien chulac gdy wylaczony jest zaplon..

• 4 tygodnie później...

problem rozwiazany ale moze nie do konca poniewaz jestem pewny ze za buczenie odpowiada wentylatorek w panelu klimy ( rozebralem go na czesci pierwsze no ale niestety dokladne czyszczenie z kurzu nawet nie pomoglo- wentylatorek poprostu jest lekko zwichrowany i ociera sobie o plastik).

Tak jak i u mnie, ale mi to przestało przeszkadzać. Zauważyłem też, że jak auto stoi na jakimś zboczu, albo jest uniesione(jak np. zmieniam koła) to przestaje hałasować lub nasila się to jeśli przechylam go w drugą stronę. Acha on nie chodzi cały czas, tylko ileś tam minut i odpala się po otwarciu drzwi, przynajmniej u mnie.

tez to wyprobowalem i gdy ustawialem wyciagniety klimatronic pod roznymi katami to inaczej buczalo (mniej lub bardziej) ale niestety miejsce na climatronic jest bardzo ciasne by wlozyc go pod innym katem takze niestety tak musi byc , a co do wentylatorka to wlacza sie zaraz po wlaczeniu zaplonu a po wylaczeniu chula jeszcze jakies 30 min przynajmniej u mnie ;)

• 3 lata później...

Panowie u mnie dramat z prądem :) Jeż nówka, a prąd znika... wyjęcie bezpieczników rozwiązywało problem, a zauważyłem, że elektryczny silnik od wody nagrzewnicy był mega gorący po krótkiej jeździe któregoś dnia. Elektryczny podgzewacz wody mam odłączony. Czy panel klilmatronika jest odpowiedzialny za załączanie tej pompki?