Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Pozycje w dowodzie rejestracyjnym dla e34

Dziki

Rekomendowane odpowiedzi

Czy możecie podać jakie wartości macie w pozycjach:

F.2 (1955)

G (1470)

O.1 (1400)

O.2 (650)

w dowodzie rejestracyjnym?

Jak to się ma do ciągania przyczepy?

Krążą rózne przepisy i w wielu przypadkach różne interpretacje i juz zgłupiałem.

Od 3lat ciągam niewiadówkę o DMC 750kg bez hamulca najazdowego.

Sugerowałem się nie przekraczaniem DMC dla całego zestawu .DMC auta+DMC przyczepki 1955+750 co daje 2705kg a DMC zestawu do 3500kg więc sporo zapasu.Tymczasem pozycja O.2 mnie blokuje ale w sumie z jakiej strony?To fiat 126p,poldek,kredens ciaga niewiadówkę i ok a ja bmką nie mogę bo mam tam ograniczenie 650kg?

Juz zgłupiałem.

Ktoś z Was siedzi bardziej w temacie przepisów ciągania przyczep?i pozycji w dowodzie rej.?

Dzięki chłopaki za info.

Wynika z tego ,że im cięższy holownik to tym większe DMC przyczepki którą można ciągnąć(producentckie założenie).

W sumie to już się temacik nieaktualny zrobił:

Jak ostatnio sprawdzałem na tabliczce znamionowej przyczepy to musiałem być jakiś zamroczony :drunk: i to fest ,że zobaczyłem tam DMC 750 kg.

Bo zastanawiało mnie dlaczego przez 3 lata wojażowałem po kraju z przyczepką i byłem taki spokojny o papiery a raptem niedawno się znerwiłem( to do mnie nie podobne:)

Zrobiłem drugie podejście do tabliczki znamionowej przyczepki no i już masa to 450kg:)

4ka mi się "upaprała" i wyglądała jak 7ka

Wniosek-kapkę mniej browara bo nie zawsze można ostrość wyregulować:)

BTW.

Przy tej okazji dowiedziałem się jak zakombinować by zmienić parametry w przyczepce legalnie gdyby faktycznie DMC przyczepy przekraczało pozycję(info od diagnosty:)