Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisze po prostu, ze od paru dni,rano gdy odpalam auto,zawory slysze przez jakas minute,po tym czasie ustaje wszystko.Wiem ze powinno to trwac przez nie co okolo 3-ech sek przy mrozach. Olej 10w40 shella. Prosze o szybkie podopowiedzi gdzie zaczac szukac...rozbierac pompe oleju bo moze gdzies przytkane,wymienic ja odrazu...aaaaaaa sielnik ma 250tysnajechane jesli to w czyms moze pomoc. dzieki i pozdrawiam

NO wlasnie taki olej mialem przed ostatni raz tylko,ze na polsyntetyku.Szkoda mi tego oleju bo ma moze z 500km. Podopwiem ze odkrecilem obudowe fitra oleju..bylem zaskoczony mała iloscią oleju wydobywajacego sie z filtra oleju przy zapalonym silniku.Zdjelem tez pokrywe wałków,podłączyłem cewki,odpalilem auto...i olej minimalnie rowniez wydowbywal sie spod łancuszka,poprostu olej pryskal z łancuszka,no i do tego wałki suche,nooo prawie suchu ale zero oleju tryskającego gdziekolwiek, :(

Gość Mordulec

A weź zobacz czy przypadkiem nie przypierdzieliłeś czymś w michę oleju ....... ja to u siebie przerobiłem ostatnio , przywaliłem chyba w jakiś kamień albo coś i wgniotło mi trochę miskę na wysokości smoka oleju , nie było dramatu bo olej podawało na górę ..... ale dla świętego spokoju miska zrzucona i wyprostowana przy okazji sprawdzona pompa oleju.

Pompa jak pompa(jest troche wyżej).Ja teź o smoka bym sie obawiał.

Lekkie wgniecenie i już część smoka przytkana.Jak zdrowo przypierdzieliłeś wcześniej to mogło rozszczelnic też połączenie smoka z magistralą ale to byś wykluczył przy zakładaniu miski olejowej.O pompe bym się nie obawiał chyba ze to "wystające coś"zdjęło miskę tak wysoko że rozleciałoby się kółko łańcuchowe w pompie tylko że wtedy to kaput absolutne jest.

Na półsyntetykach z takim przebiegiem w taką pogodę po nocy M50 klepnie sobie chwile i ok.

zawory slysze przez jakas minute,po tym czasie ustaje wszystko.Wiem ze powinno to trwac przez nie co okolo 3-ech sek przy mrozach.

ja po ostatnich mroźnych nocach zawory słysze max 2-3 s. (valvoline 10W40, 2000km do wymiany, m50B25V) więc wydaję mi się że coś jest nie tak

Edytowane przez Kosa

zdecydowanie za dlugo... ale zamykam temat po ciezkim dniu pracy przy autku,sprawdzenie cisnienia manomentrem rzy czujniku oleju-CINIENIE 0bara,Rozebraneego calego dolu,sprawdenie pompy na "sucho"...doszedlem do przyczyny...przy wymianie miski poprostu zsunela sie uszczelka miedzy smogiem a pompa, wsytd sie przyznac ... ale nie wstyd sie przyznac ze doszedlem co samemu spie*** ,samemu naprawilem:)) pozdr

Edytowane przez flypaperr

Ja 5 razy sprawdzałem cz dobrze smoka przykręciłem-dwie śrubki i uszczelka.Połączenie jest nad poziomem oleju w misce więc jeden błąd i pompa ciągnie powietrze.

Manewrowanie tam rękami to nie taka prosta sprawa bo smoka wrzucałem do miski ,ustawiałem i opierałem odpowiednio miskę tak by przed skręceniem do bloku włożyć ręce i przykręcić smoka pilnując uszczelki a dopiero potem michę.

Współczuje bo przy wymianie miski jest kilka drażniących śrubek i generalnie roboty na kilka godzin z kanałem,ew.podnośnikiem.

nO ...jest roboty nie mało,w sumie robilem to na kanale zrzucajac ławe z wachaczami w dol i w miare mialem wiecej miejsca własnie do tych trudno dostepnych srubek od miski olejowej.Robie juz to 3i raz wiec ogarniam juz to troche i idzie w miare sprawnie a czasami nawet za sprawnie,hehe i potem sie dzieja dziwne rzeczy jak jak z tą uszczelką z tematu.

Gość Mordulec
Robie juz to 3i raz wiec ogarniam juz to troche i idzie w miare sprawnie a czasami nawet za sprawnie,hehe i potem sie dzieja dziwne rzeczy jak jak z tą uszczelką z tematu.

Rutyna Cię zgubiła w tym przypadku , tak jak Dziki napisał ..... takie wredne miejsca trzeba sprawdzać po kilka razy zanim się to poskręca bo później wychodzą takie kwiatki :drunk:

Fajnie że się udało zlokalizować przyczynę ..... bo klepanie przez kilka minut w M50 to nie jest normalne nawet na gównianym oleju :D