Tomek_79 Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 Witam. Stojąc ostatnio w korku w naszym kochanym Wrocławiu w temperaturze 30 st. na zewnątrz wskazówka temperatury zaczęła odchylać się od pionu w kierunku czerwonego pola. Czy w waszych autkach dzieje się tak samo? Mam e36, 18i, motor M43. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 U mnie tez, sie podnosi, ale nie az do czerwonego pola... ale profilaktycznie uzupelnilem poziom plynu w chlodnicy bmw_beer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 ja dzisiaj jeździłem dużo po mieście w ten skwar i też się troszkę za połowę wysunęła ale minimalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 przyczyn może być dużo: - za mało płynu - nie załączające się wisko - zapowietrzony układ jeśli tylko w korku się to dzieje to raczej termostat sprawny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDSerek Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 ee mi jak duzo pojezdze w taki dzien jak dzis z ranca to wskazowka odchyla sie o szerokosc szpilki w prawo i odrazu zalacza sie wisko wiec wszystko jest git a jak przy okazji depne bardziej to wlacza sie wiatrak od klimy wiec ogolnie jest miod hhehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomski Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 moja wlasnie stoi na warsztacie a wcale upalow tu nie bylo.w niedziele jadac po miescie zauwazylem ze wskazowka jest na czerwonym.przeczytalem wasze poradniki w tej sprawie ,ktore bardzo mi pomogly.dzieki wielkie bmw_beer .jednak dzwonilem dzis do mechanika i to ponoc pompa wodna.jutro maja sie tym zajac to dam wam znac jaki wynik.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki730i Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 U mnie idealnie pion, nawet na klimie, a wisko huczy jak zwariowane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 U mnie o dziwo, ale jak w takim upale stanę w korku to jak normalnie jest pion to w korku odchyla mi się lekko, ale w lewo Wisko działa no i termostat nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucas81 Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 w moim woziku tez wszystko ok, gdy wskazowka zaczyna sie odchylac leciutko w prawo to od razu slychac jak zaczyna huczec wisko :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 U mnie stoi jak.... nie powiem co sztywno w pionie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maltarn Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 U mnie stoi jak.... nie powiem co sztywno w pionie jak słup ogrodzeniowy :?: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olejus Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 U mnie też ani drgnie , wskazówka na pionie temperatura 94 stopnie a w korkach 98. A w upały tylko śnieżka i tutaj od razu zaczyna pasek piszczeć bo rolki do wymiany lekko się przekrzywiły. Mechanik mówił że za dużo na klimie jeżdże (...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łazik Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 U mnie stoi jak.... nie powiem co sztywno w pionie niczym long-dong happy_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMW_Zbyszek Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 U mnie w 730i, wskazówka przesuwa się tylko ok. 1mm w prawo od pionu. --- zazwyczaj wtedy wyskakuje komunikat na komputerze: kuhlwassertemp - potem temp. dalej ani nie rośnie, ani nie spada. Natomiast ostatnio jeżdżę tylko w mieście i wskazówka często w korkach pokazuje coś podobnego (foto) ale komunikat się już nie pojawia pytanie_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olejus Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 U mnie w 730i, wskazówka przesuwa się tylko ok. 1mm w prawo od pionu. Ten jeden milimetr to zły objaw oraz ten komunikat. Dla wyjaśnienia dodam że w E32 kreska na pionie to temperatura w przedziale 78 - 98 stopni. Inżynierowie BMW tak skonstruowali ten wskaźnik aby wczasie jazdy nie dezorientował kierowcę i dlatego w pionie jest aż w takim dużym przedziale temperatury. Jeżeli odchyla się o ten milimert i wyskakuje komunikat to radził bym zawieść auto do specjalisty. Może to wróżyć: - zapowietrzony układ; - pęknięta chłodnica; - pompa wody do wymiany; - termostat do wymiany; - uszczelka pod głowicą; - pęknięty blok; - nieszczelny układ chłodzenia; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_79 Opublikowano 29 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 Dzięki bardzo za tyle odpowiedzi. U mnie prawdopodobnie wysiadło wisko, bo jak wskazówka poszła w prawo od pionu, to nie słychać było żeby się coś załączało (chodzi o wisko). Jak to w końcu jest z tym wiskiem? Jeśli silnikjest zimny, to śmigło powinno obracać się swobodnie, a jak gorący, to wisko powinno stawiać opór? Sam już nie wiem . A może ktoś wie jak szybko i skutecznie sprawdzić wisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olejus Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 Oczywiście zapomniałem dodać : - niewłaściwa praca wiska; Jak szybko sprawdzic wisko ?? na zimnym silniku pokręć wiatrakiem i zapamiętaj jego bezwładność a później zagrzej auto (wskazówka do pionu) , później wyłącz samochód otwórz klapę maski i zobacz czy wiatrak stawia opór. Jeżeli chodzi tak jak na zimnym to wisko do wymiany, najlepiej żeby stawiał opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_79 Opublikowano 29 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 No to na 100 % wisko padło, bo na gorącym silniku stawia jeszcze mniejszy opór niż na zimnym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucas81 Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 poszukaj byl temat na forum jak naprawic wisko. wystarczy cos posmarowac czy cos. nie pamietam juz dokladnie bo czytalem o tym dosc dawno. <bmw_1> a tu masz linka http://forum.maxbimmer.pl/tematy1/budowa-sprzegla-wiskotycznego-vt1743.htm a z reszta jeszcze jest kilka tematow na forum odnosnie wisko :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_79 Opublikowano 29 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 Dzięki wielkie. Myslę, że warto popróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucas81 Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 probowac warto, juz i tak nic wiecej nie zepsujesz :wink: i tak nie dziala :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDSerek Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 a mi sie wydaje ze to normalnie...wskazowke mam wlasnie takze przecina polowe kreski srodkowej w strone prawa.. i wtedy zalacza sie wisko i tez huczy mega fest ajjj.... potem juz wogle nie rusza sie w prawo ajj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunekm Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 U mnie w 730i, wskazówka przesuwa się tylko ok. 1mm w prawo od pionu.--- zazwyczaj wtedy wyskakuje komunikat na komputerze: kuhlwassertemp - potem temp. dalej ani nie rośnie, ani nie spada. Natomiast ostatnio jeżdżę tylko w mieście i wskazówka często w korkach pokazuje coś podobnego (foto) ale komunikat się już nie pojawia pytanie_bmw ]U mnie jest dokladnie tak samo, 1 mm od polowy wskaznika, w zimie jest idelanie rowno a w lecie 1 mmi ani grama wiecej.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki730i Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 U mnie też ani drgnie , wskazówka na pionie temperatura 94 stopnie a w korkach 98. A w upały tylko śnieżka i tutaj od razu zaczyna pasek piszczeć bo rolki do wymiany lekko się przekrzywiły. Mechanik mówił że za dużo na klimie jeżdże (...). Co to znaczy za duzo na klimie, jakie ma to znaczenie. A jak jezdzisz na obieguzamknietym to tez kompresor sie zalącza, pracuje jak na klimie wlaczonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łazik Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 bmw zbyszek: u mnie było identycznie, kreska dochodziła właśnie za i u mnie był to zapowietrzony układ :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi