Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w mojej bumie nieraz zgrzyta jak wrzucam na wsteczny nie zawsze ale przeważnie zgrzyta

inne biegi nie wchodzą jakoś super wolał bym żeby wchodziły płynniej bo teraz odczuwam jak by za duży opór i tak jak by coś o coś lekko ocierało przez co zwiększa się opór

może wystarczy ustawić na wodzikach jeżeli tak to był bym wdziećzny jak to zrobić bo nigdy tego nie robiłem

dodam że przeważnie robie krótkie trasy i może dlatego że olej w skrzyni zimny

czesc wiesz te skrzynie chyba tak maja ja mam 2 takie bmki i jak w jednej tak i w drugiej wsteczny przy wlkadaniu zgrzyta i to bez znaczenia czy olej jest nowy czy stary a od lewarka masz jedno ciegno i sa tam 2 tulejki gumowe i 2 sworznie ale raczej marne szanse ze wymiana ich cos pomoze

Ja tam bym stawiał na wysprzęglik przy skrzyni biegów.

Zgrzytanie słychać dlatego że mechanizm sprzęgła nie do końca prawidłowo wysprzęgla.

Przy wstecznym zgrzyta dlatego ze moment obrotowy (kierunek kręcenia) silnika jest przykładany odwrotnie niż to ma miejsce przy biegach do przodu.

Wysprzęglik jet po prawej stronie skrzyni i jest dostępny z kanału/podnośnika część nr 13:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AF51&mospid=47254&btnr=21_0004&hg=21&fg=10

Co do samego ciężkiego chodzenia skrzyni to można obejrzeć tulejki i wodziki i wymienić olej.

A po dłuższej jeździe jak wszystko ma ladną temperaturkę to jak chodzi skrzynia?

Uszkodzony tak ale wysprzęglik potrafi działać częściowo :D

Pamiętam to z programu weelers dealers jak robili E30 Touring z M20B25. Działał ale nie do końca. Nie trzymał ciśnienia.

Tam wymienił jako całość

Nie jest to drogie:

http://allegro.pl/wysprzeglik-sprzegla-bmw-e12-e21-e24-e28-e30-z1-i1452734910.html

Z tego co pamiętam jest on wpięty obwód hamulcowy więc trzeba by umieć to odpowietrzyć. Sama wymiana może być prosta

Edit:

znalazłem filmik :D

http://www.youtube.com/watch?v=t5NAlRHdDT4&NR=1

czas w filmiku: 3:25

Po angielsku i z holenderskimi napisami :D

właśnie tak dzisiaj robiłem i zgrzyt za każdym razem jak wrzucam wstaczny za wstecznym jest ok ale jak na bieg do przodu i wsteczny to zgrzyt

co do tych tulejek to gdzie one się znajdują to w wolnej chwili postaram się je dostać i wymienićdzięki za pomoc

jak tak dalej pujdzie to bd musiał załatwić sobie zniżke w hurtowni na to piwo do ciebie ;P

narazie nie mam czasu żeby się tym zająć więc szkoda twojego czasu ale z tego co sie dowiedziałem to wyciagasz stary wkłądasz nowy odpowietr4zasz sprzęgłem i odpowietrznikiem na wysprżegliku dolewasz DOcika4 do zbiorniczka od hamulcy i lala ;)

Edytowane przez patryk konin

• 2 tygodnie później...

to nie rozwiązanie problemu ale dzięki za rade jutro postaram się to odpowietrzyć a jak nie to wymienie wysprzęglik chyba [pomaga podpąpowanie hamulca ale nie jestem pewien ale to i tak nie rozwiązanie problemu a brzmi to chusteczkowato bo taka fura a zgrzyta jak w 125p (bez obrazy dla maluszka)