patryk konin Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Witam w mojej bumie nieraz zgrzyta jak wrzucam na wsteczny nie zawsze ale przeważnie zgrzyta inne biegi nie wchodzą jakoś super wolał bym żeby wchodziły płynniej bo teraz odczuwam jak by za duży opór i tak jak by coś o coś lekko ocierało przez co zwiększa się opór może wystarczy ustawić na wodzikach jeżeli tak to był bym wdziećzny jak to zrobić bo nigdy tego nie robiłem dodam że przeważnie robie krótkie trasy i może dlatego że olej w skrzyni zimny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niuniek Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 czesc wiesz te skrzynie chyba tak maja ja mam 2 takie bmki i jak w jednej tak i w drugiej wsteczny przy wlkadaniu zgrzyta i to bez znaczenia czy olej jest nowy czy stary a od lewarka masz jedno ciegno i sa tam 2 tulejki gumowe i 2 sworznie ale raczej marne szanse ze wymiana ich cos pomoze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niuniek Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 mozesz przelac nowym olejem tylko syntetykiem bo przy mrozach mozesz miec problemy z wlozeniem jakiego kolwiek biegu a tulejki jezeli wogule kupisz to na kanale za 10 min. sam zmienisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lijo Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Ja tam bym stawiał na wysprzęglik przy skrzyni biegów. Zgrzytanie słychać dlatego że mechanizm sprzęgła nie do końca prawidłowo wysprzęgla. Przy wstecznym zgrzyta dlatego ze moment obrotowy (kierunek kręcenia) silnika jest przykładany odwrotnie niż to ma miejsce przy biegach do przodu. Wysprzęglik jet po prawej stronie skrzyni i jest dostępny z kanału/podnośnika część nr 13: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AF51&mospid=47254&btnr=21_0004&hg=21&fg=10 Co do samego ciężkiego chodzenia skrzyni to można obejrzeć tulejki i wodziki i wymienić olej. A po dłuższej jeździe jak wszystko ma ladną temperaturkę to jak chodzi skrzynia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk konin Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 jakoś nie zracam nigdy na to uwagi więc pewnie jest dobrze po dłuższej jeździe ale musze na to zwrócić uwage co do wysprzęglika to widze na reo że są zestawy naprawcze ciężka jest wymiana tego czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Witam... u mnie jest cos podobnego tylko ze jak wrzuce szybko wsteczny i moze raz na 10razy.... niema wplywu na to temp ani przejechany dystans...:roll: Ale uszkodzony wysprzeglik by raczej uniemozliwil wogole zmiane biegow?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lijo Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Uszkodzony tak ale wysprzęglik potrafi działać częściowo Pamiętam to z programu weelers dealers jak robili E30 Touring z M20B25. Działał ale nie do końca. Nie trzymał ciśnienia. Tam wymienił jako całość Nie jest to drogie: http://allegro.pl/wysprzeglik-sprzegla-bmw-e12-e21-e24-e28-e30-z1-i1452734910.html Z tego co pamiętam jest on wpięty obwód hamulcowy więc trzeba by umieć to odpowietrzyć. Sama wymiana może być prosta Edit: znalazłem filmik http://www.youtube.com/watch?v=t5NAlRHdDT4&NR=1 czas w filmiku: 3:25 Po angielsku i z holenderskimi napisami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk konin Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 może wystarczy tylko odpowietrzyć i tak właśnie zrobie jak nie pomoże to pomyśle nad zakupem całego wysprzęglika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korni8808 Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 przed wrzuceniem wstecznego wbij najpierw jakiś bieg do przodu a pozniej bez przetaczania auta wsteczny; jezeli wtedy bedzie zgrzytac to jest jakis problem jezeli nie to wszystko jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk konin Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 właśnie tak dzisiaj robiłem i zgrzyt za każdym razem jak wrzucam wstaczny za wstecznym jest ok ale jak na bieg do przodu i wsteczny to zgrzyt co do tych tulejek to gdzie one się znajdują to w wolnej chwili postaram się je dostać i wymienićdzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk konin Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 nie zauważyłem filmiku dopiero teraz obejżałem wszystkie party ciekaw jestem tego odpowietrzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lijo Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 jak postawisz piwo to Ci przetłumaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk konin Opublikowano 24 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 (edytowane) jak tak dalej pujdzie to bd musiał załatwić sobie zniżke w hurtowni na to piwo do ciebie ;P narazie nie mam czasu żeby się tym zająć więc szkoda twojego czasu ale z tego co sie dowiedziałem to wyciagasz stary wkłądasz nowy odpowietr4zasz sprzęgłem i odpowietrznikiem na wysprżegliku dolewasz DOcika4 do zbiorniczka od hamulcy i lala Edytowane 24 Lutego 2011 przez patryk konin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łazik Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 w mojej zgrzyta tak za każdym razem od paru lat.jak wkładasz wsteczny to lekko dodaj gazu i jak spada z obrotów wbijasz wsteczny i jest git;;]. spróbuj ja miałem trzy i w każdej było to samo.mniej lub więcej.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk konin Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 to nie rozwiązanie problemu ale dzięki za rade jutro postaram się to odpowietrzyć a jak nie to wymienie wysprzęglik chyba [pomaga podpąpowanie hamulca ale nie jestem pewien ale to i tak nie rozwiązanie problemu a brzmi to chusteczkowato bo taka fura a zgrzyta jak w 125p (bez obrazy dla maluszka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi