Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Ruszyła właśnie nowa akcja społecznościowa propagowania jazdy na tzw "Zamek Błyskawiczny".

Zachęcam wszystkich do odwiedzenia serwisu www.ZamekBlyskawiczny.pl i wzięcia udziału w akcji.

Piszcie co, w ogóle myślicie o tej metodzie i podsuwajcie pomysły jak dotrzeć do większej rzeszy ludzi. Może wspólnymi siłami uda przekonać się niedowiarków, że to naprawdę działa :)

Pozdrawiam

Nic sie nie da zrobic, ile razy na zwezce slychac darcie sie na tych, ktorzy jada do konca pasa. Poza tym, ludzie nie do konca rozumieja o co chodzi w zamku blyskawicznym, przyklad, ktory sam odczulem na wlasnej skorze.

Krakow, godziny poranne, zwezka, dojezdzam do konca, koles mnie wpuszcza z prawego pasa i tutaj sie zaczyna problem, laseczka z CB na dachu wpycha sie przede mnie, tlumaczac sie, ze ona robi dobrze bo kazde auto z prawego wpuszcza po jednym z lewego. Tyle, ze jakby tak bylo to lewy by stal w miejscu, bo caly czas ktos by wjezdzal. Ale sama idea jest bardzo dobra, kiedys widzialem filmik pokazowy i jak ludzie wiedza o co kaman i przede wszystkim robia to sprawnie i efektywnie to metoda jest swietna, korek jest, ale ruch jest plynny i nie trzeba stac godzinami.

Czechu..najłatwiej powiedzieć, że się nie da. Owszem nie jest to łatwy i szybki proces, ale myślę, że jak się zbierze grupa wytrwalców, usłyszą o tym media, policja itd. można ludzi uświadomić i nauczyć korzystania z zamka. po to właśnie powstał ten serwis, żeby zgromadzić ludzi popierających tą ideę i zainteresować media.

Edytowane przez Bart

Na Tvn turbo był w zeszłym roku temat o tym w jeżdzie polskiej ,sam pomysł mi sie podoba ale mętalnosc Polskiego Kierowcy ..... to inna bajka . Ja do tej metody stosuje się już od dawna i jak Czechu napisał ludzie nie kumają o co chodzi tak naprawde w tej technice jazdy. A Ta stronka to fajny pomysł morze co niektórym pomorze zrozumiec zasade jazdy .

Zrobiłem jeszcze małą akcje Gadulcową :lol: i posłałem adres stronki wszystkim na GG :-P Ludzie poczytają morze coś sie polepszy 8)

Edytowane przez Podkladka

Zrobiłem jeszcze małą akcje Gadulcową i posłałem adres stronki wszystkim na GG Ludzie poczytają morze coś sie polepszy

I o to właśnie chodzi....Polska to cudowny kraj pod jednym względem - wspaniale potrafi się jednoczyć. Nie sądzę, żeby wielu nie stosowało tej metody ze złości. Chodzi po prosto o niewiedzę...a my właśnie jesteśmy od tego żeby tą wiedzę i argumenty przekazywać. Odwiedzajcie serwis, dodawajcie punkty na mapie, wchodźcie na profil na FaceBook'u i polecajcie innym znajomym. Im więcej ludzi się o tym dowie tym więcej mamy szans zaistnieć gdzieś wyżej jako grupa. Bądźmy tymi, którzy przecierają szlaki...

• 2 tygodnie później...

FB ma jakiś błąd i jak dostaliśmy krótszy adres to czasami dzieją się dziwne rzeczy, ale ostatnimi czasu wszystko wydaje się być w porządku. Zapraszam serdecznie na nasz profil i klikanie w LUBIĘ TO. Im nas więcej będzie tym później możemy więcej zdziałać w mediach oraz innych instytucjach.

Mam również ogromną prośbę, mianowicie na mapie nie ma póki co jeszcze żadnych punktów. Naszym priorytetem jest teraz uzupełnianie tej mapki żeby uświadamiać organy publiczne jak wiele jest miejsc, w których występują utrudnienia w jeździe związane z kończącym się jednym pasem ruchu. Dlatego też zgłaszam się z ogromną prośbą do wszystkich, jeśli znacie takie miejsce gdzie istnieje już znak jazdy na "zamek" lub miejsce, w którym taki znak byłby przydatny bardzo proszę o informację tutaj na forum lub na kontakt@zamekblyskawiczny.pl. Mile widziane są zdjęcia takiego miejsca i dokładny opis.

Gość Mordulec

Fajnie że bawicie się w taką akcję , ale moim zdaniem to nie chodzi o edukację kierowców bo często widzę , że ludzie przy jakichś robotach drogowych robią taką przeplatankę .... może nie zawsze 1 na 1 ale jakoś to idzie.

Problem polega na tym , że mamy debili którzy nie potrafią zaprojektować odpowiednio skrzyżowań ..... a kolejni idioci zatwierdzają im te projekty .... tylko po to żeby jakaś znajoma firma miała robotę na teraz ...... a za parę lat znowu miała robotę , żeby poprawić ten poprzedni pseudo-projekt.

Najlepszym przykładem wg mnie na potwierdzenie tego o czym pisze jest skręt z milenijnej w popowicką .... skręt w lewo jest z dwóch pasów po czym jest od razu zwężenie i robi się mega burdel często blokujący całe skrzyżowanie ..... najdziwniejsze jest to że tam jest w pizdu miejsca żeby to przedłużyć.

Dlatego nie uważam żeby edukacja miała tutaj jakieś sensowne wytłumaczenie skoro sama droga jest do dupy i z założenia tam musi się korkować.

Na mapce zaznaczyłem o co mi chodzi ....

Jeśli akcja przyniesie Wam rozgłos z którym pajace od projektowania zaczną się liczyć to macie moje 100% poparcie :)

zamek.jpg

zamek.jpg