Piotrek20Tg Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Witam mój kolega planuje kupić BMW e46 touring i nie umie za bardzo zdecydować czy ma to być benzyna czy diesel jeśli diesel to który silnik polecacie z 6 cylindrowych a jeśli benzyna to który silnik tez z 6 cylindrowych? I z którymi dieslami jest najmniej problemów a z która benzyna? Ja mam e36 z silnikiem m52 poj vanos w poprzedniej miałem m50 bez vanosa i jestem z nich bardzo zadowolony.I jeszcze teraz zastanawia się na druga rzecz czy szukać np e36 tournig z końcówki serii rocznik 98r lub 99r czy brać juz z e46 początek rocznika co było lepiej dopracowane? Z góry dziękuje<bmw> za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czechu Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Jak diesel to 330D, jak benzyna to 328i, ewentualnie 330, ale ja tam bym proponowal 28. Kwestia tego, gdzie go chce uzytkowac i na czym mu najbardziej zalezy. Bo 3 litrowy dieselek to po prostu miod malina, stosunkowo malo pali a frajda z jazdy naprawde ogromna. 328 juz spali wiecej. Jedynym problemem jest to, ze trzeba by naprawde dobrze poszperac zeby znalezc zadbany egzemplarz. W dieslach po 200 tysiacach padaja turbiny, a z drugiej strony powodzenia w szukaniu diesla z nizszym przebiegiem, mowie oczywiscie o realnym przebiegu bo przekrecic to kazdy moze, ale jak dla mnie to brak uczciwosci. Mialem diesla, na tym forum tez wiele osob ma diesla i podejrzewam, ze na temat tego silnika uslyszysz same pochlebne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek20Tg Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Jak diesel to 330D, jak benzyna to 328i, ewentualnie 330, ale ja tam bym proponowal 28. Kwestia tego, gdzie go chce uzytkowac i na czym mu najbardziej zalezy. Bo 3 litrowy dieselek to po prostu miod malina, stosunkowo malo pali a frajda z jazdy naprawde ogromna. 328 juz spali wiecej. Jedynym problemem jest to, ze trzeba by naprawde dobrze poszperac zeby znalezc zadbany egzemplarz. W dieslach po 200 tysiacach padaja turbiny, a z drugiej strony powodzenia w szukaniu diesla z nizszym przebiegiem, mowie oczywiscie o realnym przebiegu bo przekrecic to kazdy moze, ale jak dla mnie to brak uczciwosci. Mialem diesla, na tym forum tez wiele osob ma diesla i podejrzewam, ze na temat tego silnika uslyszysz same pochlebne opinie. Generalnie to zależy mu na spalaniu bo troszkę robi km i na takim silniku w e46 żeby był mniej awaryjny bo wiadomo jedne były lepsze jedne gorsze i podstawa to rozrząd na łańcuszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Ile kasy przeznaczył na to auto ? Jeśli zależy mu na bezawaryjności + robi sporo kilosków to ja bym szukał M52B28 + dobra sekwencja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek20Tg Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Ile kasy przeznaczył na to auto ?Jeśli zależy mu na bezawaryjności + robi sporo kilosków to ja bym szukał M52B28 + dobra sekwencja aha też tak pomyślałem ze dobra benzynka i ew zagazowac sekwencja;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czechu Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 No tez jest taka opcja, ja nigdy gazu nie mialem to nawet o tym nie pomyslalem szczerze mowiac na pewno na diesla bedzie musial ok 30k za dobrego polozyc. Przynajmniej jak ostatnio przegladalem to takie ceny byly, jak sie zmienily to niech mnie ktos poprawi. Za benzynke na pewno kilka tysiecy mniej wyrzuci, ale na gazie to ja sie w ogole nie znam, nie wiem ile kosztuje wiec nic nie poradze. Dodam, ze mi 3.0d palilo na trasie 7-7.5l, w miescie 8-8.5l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Dodam, ze mi 3.0d palilo na trasie 7-7.5l, w miescie 8-8.5l. Na kosztach paliwa wyjdzie podobnie przy założeniu że srednio trasa+miasto(przewaga trasy bo pisze , że robi dużo km) weźmie mu około 10-11L x 2,50 = czyli max 30zł / 100km A zakup dizla (cenowo będzie sporo droższe 3.0D i więcej rzeczy do ewentualnej awarii typu turbina itp) i średnie spalanie na poziomie 8L x 4,50 = 36zł Wszystko zależy od tego ile ma kasiory na to auto przeznaczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek20Tg Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 aha no szuka auto w granicach 22.000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edu2301 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Na kosztach paliwa wyjdzie podobnie przy założeniu że srednio trasa+miasto(przewaga trasy bo pisze , że robi dużo km) weźmie mu około 10-11L x 2,50 = czyli max 30zł / 100kmA zakup dizla (cenowo będzie sporo droższe 3.0D i więcej rzeczy do ewentualnej awarii typu turbina itp) i średnie spalanie na poziomie 8L x 4,50 = 36zł Wszystko zależy od tego ile ma kasiory na to auto przeznaczone gdzie widziales gaz za 2.50 bo jak tankowalem sasiada auto to bylo po 2.80 a bylo to wczoraj ;/ gaz jest juz troche mniej oplacalny liczac zalozenie nowej instalacji ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 gdzie widziales gaz za 2.50 bo jak tankowalem sasiada auto to bylo po 2.80 a bylo to wczoraj ;/ gaz jest juz troche mniej oplacalny liczac zalozenie nowej instalacji ;/ Na krzemienieckiej 2,50 Na jagodnie 2,52 Na siechnicach 2,55 Na wiekszości ORLENÓW tak jak piszesz koło 2,85 :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edu2301 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Na krzemienieckiej 2,50 Na jagodnie 2,52 Na siechnicach 2,55 Na wiekszości ORLENÓW tak jak piszesz koło 2,85 :lol: dobrze ze jeszce mam On po 3 zl bo bym chyba zbankrutowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Teraz gdybym miał kupować ponownie bmw,to z pewnością zdecydowałbym się na 6 cylindrowy silnik diesla. Osiągi i przyspieszenie naprawdę super w porównaniu do benzyniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi