Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie jak odpowietrzyc i wymienic plyn od wspomagania sprzegla w bmw 325i coupe a mianowicie zaczelo sie slizgac ale nie wiem czy sie zapowietrzylo bo stary jest plyn czy do wymiany tarcza , ale powiem tak ze jak startuje z miejsca to mam wrazenie jak bym automatem jechal a jak sie rozpedzi to juz jest ok i nic nie smierdzi i nieczuc sprzegla (tarczy) czy jest mozliwe ze sie zapowietrzylo ,a i jaki plyn bedzie najlepszy do wymiany ,dzieki za pomoc ,<bmw_2>

Obawiam się że po prostu tarcze masz już przypaloną , wspomaganie sprzegła się raczej nie zapowietrza , zwyczajnie się rozszczelnia na wysprzegliku to najsłabszy element i wycieka płyn do skrzyni a w efekcie tego pedał sprzegła wpada w podłogę i koniec zabawy.

Rozbierz osłony pod kierownicą i sprawdz jeszcze pompkę sprzegła która znajduje się w kabinie , jeśli nie ma z niej wycieków (a raczej nie będzie bo rzadko się psuje) to wtedy sprawa raczej będzie jasna -> tarcza sprzegła do wymiany

a jakiego szukac bo nie bardzo wiem widzialem tarcze do mojego modelu jedne sa ze sprezynkami inne bez a moze jakies sportowe

To zależy czy masz dwumasę czy zwykłe koło zamachowe , jak zrzucisz skrzynię to będzie widać w M50 montowane były obie wersje.

-Ze sprężynkami to tarcza która idzie na zwykłe koło zamachowe

-Bez sprężynek to tarcza która idzie na dwumasę

czy duzo jest roboty przy wymianie sprzegla bo zamierzam zrobic to sam ale niewiem co mi jest potrzebne i jak sie za to zabrac moze ktos mi cos podpowie jak i co i od czego zaczac nie mowiac juz o zakupie nowego sprzegla ,prosze o jakies podpowiedzi i rady dzieki z gory,,

• 2 tygodnie później...

za wymiane placi sie okolo 300zl. wiem ze jakis klucze specjalne trzeba miec chyba torksy jakies bo mialem zabierac sie do tego w swojej przeszlej 2.5 ale ja sprzedalem. komplet sasch kolezka zamowil z allegro za 350 zl i jezdzi do tej pory. bylo mocy zero a spalanie ogrrromne

dwumase najlepiej sprawdzić jak masz sprzęgło rozebrane koło dwumasowe nie może mieć luzów na boki a objawia się to tym że każde włożenie nowej tarczy skończy się jej szybkim uszkodzeniem poprostu będzie się kruszyć będą się robić odpryski i szybko będziesz znowu rozbierał sprzęgło a co za tym ponowne koszty