Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki problem i szukam pomocy. Na początku mojej Basi dolegało coś takiego jak nie chęć do odpalania od reki,po wymianie świec i sprawdzeniu iskry oraz sprawności pompy paliw. auteczko odmówiło odpalania w cale. teraz kreci ładnie chce zaskoczyć ale czegoś jej brakuje i strzela :(:( proszę o pomoc.

Qbas wypada sie przywitać na początku tak jak mi wypada Ci pomóc. Smiem twierdzić, że skoro piszesz o iskrze to mamy do czynienia z benzynką. Dla mnie są to typowe objawy padniętego czujnika położenia wału. Koszt - ok 200 za Boscha, wymienić można samemu.

-Nie napisałeś co masz za silnik w tej bumie

-Jesli jest bajura , jest iskra , kręci a nie odpala to najpewniej tak jak Kozin napisał czujnik położenia wału , sprawdz kostkę i sam czujnik możesz prysnąć wd-kiem jest szansa ze ją odpalisz ale docelowo i tak czujnik sie kwalifikuje do wymiany.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB51&mospid=47370&btnr=11_0157&hg=11&fg=10&hl=32〈=pl czujnik nr 9 i najduje sie na kole wału korbowego, tak gdzie masz wszystkie paski klinowe musisz popatrzeć, napewno znajdziesz. Przewód od tego czujnika leci aż pod koletkor dolotowy bo tam jest wtyczka.

jeżeli jest to motor m20 to ten czujnik znajdziesz np mi się ciężko w schematach połapać więc stań z prawej strony silnika od pasarzera i blisko chłodnicy przy kole zamachowym jedz ręką z góry po kole zamachowym i wymacasz ten czujnik i po kablu dojdziesz do kolektora ssącego problemu z wymianą nie ma wymieniałem u siebie ciężko tylko wtyczkę od tego czujnika przedostać na drógą strone do tego kolektora bo kabel krótki i tylko jest jeden sposób i trzeba pokombinować żeby tą wtyczkę przełożyć za pierwszym razem męczyłem się z godzinne nad tym ale się udało :D