Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Czy któryś z was pokusił się kiedyś o sprawdzenie poprawności wskazań prędkościomierza. Jak wiadomo zawsze przekłamuje, tak sobie już producenci ustalili. U mnie w BMW jest tragedia. Jadąc 120km/h w rzeczywistości jadę 110km/h. Już przy 50km/h ja budziku w rzeczywistości jadę 45km/h. Czyli w miarę zwiększania prędkości przekłamanie się zwiększa. Sprawdzałem w innych autach; Passat B5 lift, tam przekłamanie jest takie samo w zakresie prędkości 20-120km/h i wynosi tylko 2km/h. W innym aucie Seat Ibiza od 20-120km'h jest również stałe przekłamanie i zawsze wynosi 4km/h a w moim BMW się zwiększa. Można to jakoś zniwelować?? Na googlach szukałem i poczytałem fora innych marek, podobno można jakoś wskazówkę prędkościomierza ustawić, żeby było mniejsze przekłamanie. Nawet jeśli zrobimy tak, że przy 50km/h będzie w rzeczywistości również 50km/h to i tak w miarę zwiększania prędkości będą się zwiększały. Od razu zaznaczam, że na tylnej osi mam fabryczny rozmiar opon 245/40/17 i felga 8,5, także ścianka boczna opony jest pod katem prostym do nawierzchni, nie tworzy się żadne stożek czy coś innego. Pytanie czy można u nas w zegarach też wyjąć wskazówkę prędkościomierza i jakoś ją delikatnie przestawić przynajmniej do tych 50km/h, już już przy tych 120km/h na budziku będzie przekłamanie dużo mniejsze.

Edytowane przez sulek

Wiem, że "u Was" też inaczej pokazuje - napisałem o tym, wiem, że zależy to od kół, dlatego napisałem, że mam OEM rozmiar - nawet dokładnie to opisałem, żeby nie pisać nie potrzebnych postów, tylko odpowiadać na moje zastrzeżenia. Czy można to jakoś zniwelować przestawieniem wskazówki prędkościomierza w zegarach, przynajmniej, żeby przy 50 km/h zgadzało się.

Mysle ze duzo latwiej bedzie poprostu odejmowac sobie te pare km niz robic jakies mody... BMW zawsze wszystko robilo zeby kierowca sie dobrze czul...

Wiec predkosc jest zawyrzona tak samo jak ilosc paliwa, mi osobiscie wskazowka lezy na koncu nawet do 250km..... dopiero od 20l pokazuje dobrze ale wtedy juz co do litra.... ;-)

Myślę, że dużo łatwiej będzie po prostu odejmować sobie te parę km niż robić jakieś mody... BMW zawsze wszystko robiło żeby kierowca się dobrze czuł...

Wiec prędkość jest zawyżona tak samo jak ilość paliwa, mi osobiście wskazówka leży na końcu nawet do 250km..... dopiero od 20l pokazuje dobrze, ale wtedy już co do litra.... ;-)

ale jakie km mam odejmować i od czego??

Nie kumam z tym leżeniem wskazówki przy 250km i od 20l pokazuje dobrze?

no jak zauwazyles ze jedziesz 100km i wtedy klamie 5km/h to sobie odejmij 5km i juz, po co cos grzebac, mysle ze takie przerobki sa nie mozliwe musialbys jakos dowiedziec sie ktory dokladnie uklad scalony odpowiada za predkosc i pozniej go przeprogramowac... wedlug mnie nie realne...

Chodzi mi o to ze jak zaleje do pelna to wskazowka z 55l (pelen bak) rusza sie dopiero po przejechaniu 250km..... A gdy juz osiagnie wskaznik okolice 20litrow to pokazuje si ;-)

To jest oczywiste ze wraz ze wzrostem predkosci przeklamanie wzrasta ;-) Wiec wtedy trzeba odjac 10km... od wskazania predkosciomierza ;-p

Pewnie ktos umie takie cuda dokonac ale mysle ze taka wiedza dosc duzo kosztuje u jakis magikow...;-)