isso Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Witam, no więc zaczęła się zima, nie chciało mi się odśnieżyć tylnej szyby i mam uderzylem zderzakiem w lampę. Co prawda prędkość wypadkowa byla znikoma, więc tylko pękł ze średnicą pewno z 5cm co za różnica - pękła ta czarna belka, czy można tylko ją wymienić, czy cały zderzak trzeba? Problem głównie w tym jaki kolor jest... ciężko mi będzie znaleźć.. a do tego mam wycięty otwór na gaz w zderzaku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Niewiem dokladnie jak to wyglada ale jesli jest to plastik mozna nagrzac opalarka wyprostowac ile sie da a pozniej nalozyc szpachlu z zywica spolerowac i pomalowac. U siebie tak robilem drobne plastikowe elementy i niema sladu. Wazne aby plastik ten naprawiany byl glebiej jak ten obok aby nadmiar szpachlu mozna bylo spolerowac. chodz najlepiej wymienic na nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 pękł ze średnicą pewno z 5cm mozna nagrzac opalarka wyprostowac chcesz prostować pęknięcie? pozniej nalozyc szpachlu z zywica spolerowac i pomalowac. z tego to już nic nie kumam... sorry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dread Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 z tego to już nic nie kumam... sorry... Nie znam się na tym ale sam opis to dla mnie masakra.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Jak dzis znajde chwilke przesle efekt koncowy takiej operacji byc moze tez uda mi sie znalesc jak to wygladalo przed takim zabiegiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Jak pękł zderzak to trzeba go po prostu pospawać koszt około 1-2zł za centymetr takiego spawu , można się pobawić żywicą ale efekty mogą być marne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Pierwsze zdjecie przedstawia zderzak przed naprawa dodam takze ze to jedyne zdjecie jakie znalazlem na ktorym widac te uszkodzenie. (niebylo sie czym chwalic wiec unikalem fotografowania tego miejsca) A takze ze zdjecie ma ok 3lat i te uszkodzenie powiekszylo sie pozniej o spory ubytek plastiku. Natomiast drugie zdjecie przedstawia naprawiony zderzak ta wlasnie metoda. Jak znajde chwilke to zrobie dokladniejsze zdjecie i wzuce, ale niestety bardzo ogranicza mnie czas oraz wieczne ciemnosci na dworze..... P.S. Lampy sa juz czerwone :wink: By tomaszeks_88 at 2010-11-30 By tomaszeks_88 at 2010-11-30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 W sumie ciekawosc mnie zżarła wiec poszedlem zobaczyc czy sie dalej trzyma ta lepianka i odziwo sie trzyma By tomaszeks_88 at 2010-11-30 Bylo nagrzane opalarka gdy rozpuscil sie plastik bylo zlaczone (bardzo gruby plastik wiec mozna bylo lepic) nastapnie tak uformowane zeby zaden element niewystawal, nastapnie nalozony szpachel z zywica i włoknem szklanym polerowanko pistolet i jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Fajnie, mnie po prostu rozwala opis tej operacji, polerowanie szpachli? A szlifowanie to nie jest czasem? Opalarką się nie klei plastików, ale jak Tobie udało się rozpuścić i zalać ubytek to gratulacje Ogólnie tak jak Mordulec pisze spawanie plastiku, 1-2zł za cm spawu, później szpachla, szlifowanie, podkład lakier, ALE nie szpachlujemy plastików szpachlą z włóknem szklanym, bo plastik pracuje, jest miękki i przy delikatnym nawet oparciu się tym zderzakiem o cokolwiek odskoczy cała nasza robota. Jeśli zderzak jest z bardzo grubego plastiku i jest bardzo sztywny to można zrobić to jak Tomaszek, z włóknem szklanym. Tomaszek fajnie, że jesteś zadowolony ze swojej pracy, to bardzo ważne. P.S.na myjnię byś skoczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Z samej pracy nie jestem zadowolony bo to generalnie patologiczna metoda ale jestem zadowolony z efektu. Efekt taki ze nic nie widac..... :lol::lol::lol: Teraz bym juz takiego czegos nie robil bo ostatnio to sie potykam o czesci samochodowe i takie plastiki...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 P.S. co do myjni to dopiero co rozmrozilem auto (zajelo mi to 1godz) i znowu pozbywac sie zamarzajacej wody?? ?? NIE !! !! Nie wiem jak u Was ale na prowincji jest -15 a z tego co slyszalem we Wrocku podobnie tylko ze sypie snieg i sa zaspy na drogach a tranwaje nie jezdza po szynach tylko po drogach (wypadaja z nich bo sie rozpadaja....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 No u mnie jest obecnie -28*C ale jestem troszkę dalej na północy niż Ty. Fajnie, że udało się tak zrobić, że nie widzisz gdzie było robione. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dread Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Sorry za OT ale Patryk jak Ty auto odpalasz przy takiej temperaturze.. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Ta metoda moze byc ciekawa albo masz specjalny akumulator bo to tylko o to chodzi....?? ?? Jak rok temu bylem kupic nowy to sie pytam ile jest gwarancji na niego a sprzedawca do mnie: nie ma na niego gwarancji tej zimy poniewaz producent daje gwarancje do -17C a ponizej tej temp. gwarancja jest nie wazna.... Pytam go wszystkie? a on ze kazdy nawet bosch Centra itd itp..... Wtedy bylo regularnie -20C i mi przy tej temp przestawal odpalac do -15 nie bylo problemu.... Dowieedzialem sie takze ze ten moj aku jest dobry tylko zbyt ekstremalne warunki mial... Ale ta informacje otrzymalem juz po zakupie.... Sprawdzilem pozniej swoj stary okazalo sie ze nawet 2lat niemial..... :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Sorry za OT ale Patryk jak Ty auto odpalasz przy takiej temperaturze.. ? Hmm...przekręcam kluczyk i za jakieś 2 sekundy już chodzi. Nigdy się nie zastanawiałem nad tym, że mogłoby być inaczej. W 2008 mojego japońca E36 trzymałem ciągle na dworze i przy -37*C po całym weekendzie nie odpalania uruchomienie trwało podobnie, może 2 sekundy. Z tym, że ja zmieniam świece co jakieś 30tyś.km nawet jeśli wyglądają jak nowe, najpóźniej po 2 latach, podobnie kable, olej i filtry regularnie, f.powietrza co 5-8tyś.km, akumulator musi być sprawny i nigdy nie mam problemu z autem przy -20 czy -30. Miałem parę razy kłopot z dieslem, ale tylko przez niesprawne świece żarowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isso Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 hmm dzięki za pomoc, szkoda, ze tylko dwie odpowiedzi w temacie a co myślicie o czarnym silikonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi