kozin09 Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 W swojej E39 ktora jest z 2001 roku mam jeszcze oryginalny akumulator BMW czyli jakby nie było już ponad 9 lat. Jest to akumulator bezobsługowy, ale czy warto jednak zdjąć pokrywę i sparwdzić poziom elektrolitu? Taka myśli mi sie nasuneła po tym jak padł mi wczoraj aku w mojej drugiej E39, który ma 2 lata i tez jest bezobsługowy(Centra) i mimo tego, że "oczko" było zielone to w jednym otworku nie było wogóle elektrolitu. Czy dobrym krokiem będzie wyjęcie go, zdjecie pokrywy, uzupełnienie wody dest. i podładowanie prostownikiem do "pełna"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darioital Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Ja to robie 2x w roku tzn dolewam jak brakuje wody destylowanej ale nie wyciągam i nie laduje , aku 8 lat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 akumulatory bezobsługowe mają jedynie ograniczone do minimum odparowywanie elektrolitu,ich nazwa w żadnym wypadku nie zwalnia nas z kontroli poziomu płynu,w starych,obsługowych,należało dolewać nawet dwa razy w miesiącu.W bezobsługowych elektrolit nawet jak nie odparuje,to jak gdzieś wyczytałem ,ulega "rozkładowi".Więc myślę,że kontrola jak najbardziej wskazana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozin09 Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Aha, czyli sparwa sie wyjasniła. Kupiłem przed chwilą wodę i ide działać. Nic nie powinno sie dziać jak wyjme całkiem aku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Ja w tym roku kilkukrotnie wyjmowałem alternator,i tak na wszelki wypadek odłączałem aku,i wszystko OK,zresztą w zeszłym kupiłem nowy aku i wymieniałem pod sklepem,żeby stary zdać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Ja zawsze wyjmuje akumlator na czas tych wielkich mrozów-wolę mu tego po prostu zaoszczędzic,a na drugi dzień wstac wcześniej i go włożyc. Również ładuje go 2 razy w roku i jeżeli trzeba to uzupełniam poziom elektrolitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi