Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie myślę odnośnie tego katurlania się na biegu i trzeba by zamodelować dwie sytuacje :

1) Używamy do hamowania biegu tak jak opisano w artykule

- zasięg po odpuszczeniu nogi z gazu jest stosunkowo nie wielki ale trzeba by go zmierzyć dokładnie

dla przykładu schodzimy w dół z 60-80kmh czyli potrzebna by nam była droga jaką jest w stanie pokonać auto do zatrzymania

2) Wrzucamy na luz ze sporym wyprzedzeniem i toczymy sie do świateł

- zasięg w tym wypadku mamy sporo większy niż w punkcie pierwszym , o ile metrów tego nie wiem trzeba by to zmierzyć dla tych samych parametrów czyli 60-80kmh do zatrzymania

- w tym przypadku trzeba by uwzględnić jednak spalanie czyli 2L / 1h i przeliczyć wartość na przejechane metry na luzie

- kolejnym krokiem byłoby wyliczenie czy pokonana w ten sposób droga ( zakładam że dłuższa niż w przypadku hamowania silnikiem ) mimo tego przepału będzie opłacalna

Wg mnie teza będzie następująca : pomijając już kwestie "bezpieczeństwa" może się tak okazać że droga przejechana na luzie będzie dwukrotnie dłuższa niż na biegu co za tym idzie przez kilkanaście sekund silnik nie jest w stanie spalić jakiejś kosmicznej ilości paliwa (0,03L na minutę czyli 5,555e-4 na sekundę) ale jest w stanie pokonać ładnych parę metrów.

Pozostaje pytanie czy lepiej przejechać 50 metrów za darmo czy 150 metrów (nie obciążając silnika dwumasy skrzyni) za jakieś 5 groszy ? :D

Absolutnie nie twierdzę że mam rację , po prostu trochę mnie to zastanowiło bo fakt faktem od czasu do czasu lubię wrzucić na luz i dokaturlać się do świateł :)

też hamuje silnikiem ale głównie w jezdzie miejskiej gdzie są któtkie odcinki do skrzyżowań czasami się nie opłaca wyrzucać na luz bo światło się zmieni a tak już masz bieg wbity gaz i jedziesz dalej poprostu wygodniejsze mniej machania gałą a co do oszczędzania dwumasy skrzyni i silnika to spoko to

nie jest fiat uno itp. przez jeden wyskok na latanie bokiem więcej zużyjesz te elementy niż przez rok hamowania silnikiem :D

• Lubię 1