Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam rozebrałem ostatnio silnik , głowica idzie do naprawy i teraz postanowiłem wlać olej do cylindrów i zostawić na jakiś czas, i teraz nie wiem jak na to patrzeć olej prawie cały przelał się przez pierścienie tłokowe , tak powinno być czy te pierścienie wymienić ? i to na 2 cylindrach , jeszcze pytanko czy opłaca się od razu wymienić panewki?

też tak właśnie myślałem , tylko się zastanawiałem czy one powinny ten olej przepuścić czy nie , ten silnik jeździł przez 1,5 roku na gazie więc chyba jednak warto to wymienić , powiedz mi jeszcze co warto wymienić przy okazji ? na pewno wymieniam wszystkie uszczelki , olej , płyn chłodzący , pierścienie , głowica idzie do naprawy bo się nie domyka zawór , myślę jeszcze żeby wymienić panewki

czy wymieniać panewki?to zależy od ich stanu,niech ci obejrzy jakiś fachman,bo to chyba spory koszt,a co wymienić,wiesz sam najlepiej co ci dokuczało w trakcie eksploatacji,odma,jeśli nie wymieniałeś,sprawdż(wyczyść)przepustnice,krokowca,

Panewki sa pokryte specjalnym "metalem" (nie pamiętam nazwy). Żeby wymienić pierścienie będziesz musiał wyjąć tłoki a nie zrobisz tego nie odkręcając ich od korbowodu :)

Zatem tak czy siak będziesz je miał dostępne.

Pooglądaj panewki czy nie są powycierane i czy nie mają wżerów w stosunku do reszty powierzchni.

Pooglądaj każdą z nich. Kolor panewki to taki jakby..... stalowy-grafit :) To materiał którym sa pokryte. Wytarcia i wżery będą miały kolor mosiężno-miedziany.

Przy demontażu składaj parami górna/dolna i pozaznaczaj sobie z, którego kociołka pochodzą. Tak żeby poskładać właściwymi parami na właściwym garze.

Poukładaj je sobie na stole i obejrzyj po kolei. Te najbardziej zniszczone wymień. Nie ma potrzeby wymiany wszystkich!!