Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

A dlaczego chcesz wymieniać - czyjnik ciśnienia oleju w E46 czesta przypadłośc - jakie masz objawy?

poniewaz zapala sie zolta kontrolka od oleju a taki czujnik kosztuje jakies 20 zł wiec od niego zaczne.

odkad wymieniam olej to ta kontrolka do tej pory nie zgasla . tak jak pisze zapala sie zaraz po wlaczeniu silnika na ok 15 sekund i gasnie i tak za kazdym jego wlaczeniem .

poniewaz zapala sie zolta kontrolka od oleju a taki czujnik kosztuje jakies 20 zł wiec od niego zaczne.

odkad wymieniam olej to ta kontrolka do tej pory nie zgasla . tak jak pisze zapala sie zaraz po wlaczeniu silnika na ok 15 sekund i gasnie i tak za kazdym jego wlaczeniem .

Wiesz dlaczego zapytałem Cie co sie dzieje - bo wiedziałem że tak napiszesz :)

Jeśli zapala Ci żołta kontrolka to jest uszkodzony czujnik poziomu oleju a nie ciśnienia. Czujnik poziomu oleju - ten musisz wyminić - znajduje sie w misce,a czyjnik ciśnienia oleju - osbna sprawa - z tego co kojarze pod obudową filtra oleju.

Spróbuj najpierw przemyc czujnik oleju w benzynie, czasami jest tak ze chocby masz nawet pół bagnetu oleju to Ci sie zaświeci, sprawdź poziom oleju, dolej śmiało prawie na maksa, nic sie nie stanie.

PS. na jakim oleju jeździsz? Żółta kontrolka moze sie zaświecić z powodu złej jakosci oleju.

Wiesz dlaczego zapytałem Cie co sie dzieje - bo wiedziałem że tak napiszesz :)

Jeśli zapala Ci żołta kontrolka to jest uszkodzony czujnik poziomu oleju a nie ciśnienia. Czujnik poziomu oleju - ten musisz wyminić - znajduje sie w misce,a czyjnik ciśnienia oleju - osbna sprawa - z tego co kojarze pod obudową filtra oleju.

Spróbuj najpierw przemyc czujnik oleju w benzynie, czasami jest tak ze chocby masz nawet pół bagnetu oleju to Ci sie zaświeci, sprawdź poziom oleju, dolej śmiało prawie na maksa, nic sie nie stanie.

PS. na jakim oleju jeździsz? Żółta kontrolka moze sie zaświecić z powodu złej jakosci oleju.

Castrol Magnatec półsyntetyk 10W40 - na takim jezdze od roku zmieniam co 10000 km . zawsze zalewam tak zeby bylo pol bagnetu. mowisz zeby przemyc czujnik cisnienia oleju ? jak sie dostac do niego?

Nie przemyć czujnik ciśnienia oleju tylko czujnik poziomu oleju, dwa osobne czujniki - czujnik poziomu powinien być przy misce olejowej.

Ps 1. Dolej prawie na maksa, zobacz co sie stanie - od dolnej kreski do górnej jest 1 litr, mówisz ze masz poł bagnetu to dolej ok 400 ml.

2. Jak bedziesz wymieniał olej zalej Mobila, Valvoline albo Liqui Moly.

Nie przemyć czujnik ciśnienia oleju tylko czujnik poziomu oleju, dwa osobne czujniki - czujnik poziomu powinien być przy misce olejowej.

Ps 1. Dolej prawie na maksa, zobacz co sie stanie - od dolnej kreski do górnej jest 1 litr, mówisz ze masz poł bagnetu to dolej ok 400 ml.

2. Jak bedziesz wymieniał olej zalej Mobila, Valvoline albo Liqui Moly.

z tego co wiem to czujnik poziomu oleju jest w misce olejowej wiec go nie przemyje a nawet to jak bo mowisz zeby przemyc benzyna a jak dostanie sie tam olej? . a do mojego typu silnika najlepiej CASTROL zreszta na korku od wlewu nawet jest napisik CASTROL wiec jedyne co pozostaje to dolac na max olej chodz watpie ze cos to da ale sprobowac mozna ;)

Edytowane przez danieltca

Skoro świeci CI na zółto to możesz narazie z tym jeździć - bedziesz wymieniał olej to wykręć na spokojnie, przemyj benzynką. Czy wymiana czy czyszczenie i tak musisz olej zlać.

no tak tylko jak wyczyszcze to nie mam 100 % gwarancji ze bedzie dzialac wiec chyba bedzie lepiej kupic odrazu nowy .

• 2 tygodnie później...

ja mialem ten sam problem ze zaswiecala mi sie kontrolak od oleju zółta po zapaleniu samochodu po kilku sekundach gasla a stan oleju zawsze byl odpowiedni. wymienilem czujnik ktory znajduje sie w misce olejowej na nowy (ok 300zł) po 12 tys km to samo tak ze wymiana jest nie oplacalna bo to jakas bolaczka tych modeli.

Skoro świeci CI na zółto to możesz narazie z tym jeździć - bedziesz wymieniał olej to wykręć na spokojnie, przemyj benzynką. Czy wymiana czy czyszczenie i tak musisz olej zlać.

dzis wymienilem olej wyciagnalem ten czujnik przemylem benzyna i nic niestety nie pomoglo . dalej to samo . teraz wiem napewno ze kolejna wymiana oleju bedzie sie wiazac z wymiana czujnika na nowy ;/

• 2 lata później...

odnawiajac temat po wymianie czujnika poziomu oleju firmy MEYLE po 1,5 roku znow zapala sie zolta kontrolka oleju z tym ze po przejechaniu ok. 10 km od mometu odpalenia samochodu i swieci sie caly czas a takze gdzies z 3 sekundy po zgaszeniu auta a potem sie wylacza. i tak jest za kazdym odpaleniem auta. wymienialem w miedzy czasie olej i przemylem czujnik benzyna ale to nic nie pomoglo.

tak ze wymiana jest nie oplacalna bo to jakas bolaczka tych modeli.

bolączką też są pompki paliwa,więc po co wymieniać?jeśli ten czujnik jest,to ma działać,i tyle w temacie,w ten sposób można sobie wiele rzeczy "odpuścić",a ty później kupisz takie auto,i będziesz zadowolony?

bolączką też są pompki paliwa,więc po co wymieniać?jeśli ten czujnik jest,to ma działać,i tyle w temacie,w ten sposób można sobie wiele rzeczy "odpuścić",a ty później kupisz takie auto,i będziesz zadowolony?

no i wkońcu ktoś powiedział coś mądrego :) dokładnie jak coś jest w aucie to mam działać i koniec a pózniej doprowadzasz auto do takiego stanu że nic w nim nie działa i żeby wszystko naprawić to trzeba by kredyt w banku wziąć... Ja też przymiezam sie do zakupu tego czujnika tylko czekam na jakąś wolną gotówke bo chcem kupić oryginał :)