micnic Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 http://www.otillo.pl/news/tg/tragiczny-wypadek-nad-pilica/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
///M3 Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 po 1 kto wrzuca 18 osob do T4 ?? po 2 pierwsze komenty byly takie ze to tirowiec rozpier**** busa.. ja widze odwrotna sytuacje.. ze to bus zjechal na tira... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Ludzie i to pewnie nie tylko tam ratują sie jak mogą z robotą i przewożą się tak właśnie. Mógłbym zrozumieć to że zapakował do busa 18osób razem ze sobą(pewnie nie raz tak robił) ale tego że, mając na względzie taki''bagaż'', zaczął wyprzedzać we mgle -sorry ale nie mogę.Rozumiem że człowiek czasem podejmuje złe decyzje ale to co zrobił kierowca busa to tragiczne w skutkach wariactwo+zero absolutne wyobraźni. Jeden strzał -18 zabitych.Szkoda ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GoLaBeK Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Dziki popieram rozumie ze jechało 18 osób bo sam nieraz jechałem w bagażniku ale wyprzedzanie w mgle to jak rosyjska ruletka. Tym razem ruletka niestety wygrała [`] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kevin Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Swiadka maja kierowce tira, auto wyprzedzane pojechało dalej... lecz dotarli już do wyprzedzanego. Nie widział co się stało.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czechu Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 W ogole w dziedzinie Transport, czy to osobowy czy towarowy ida przewaly na maxa. Nikt nie liczy sie z ryzykiem, tylko z zyskiem i pozniej takie rzeczy sie dzieja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 (edytowane) Dla mnie to wszystko nie jest takie oczywiste .... wysoce prawdopodobne wydaje się że właśnie owy świadek który udaje że nic nie widział najwięcej narozrabiał w tej całej historii. -Nie do końca wiemy w jakiej sytuacji nastąpiło wyprzedzanie ? -Również nie wiemy czy kierowca który uciekł nie docisnął gazu w trakcie wyprzedzania a tym samym spowodował że bus został na lewym pasie ? -Kiepskim wytłumaczeniem jest że nic nie widział , skoro ktoś mnie wyprzedza w tym wypadku bus to nie ma opcji żeby nie widzieć jego świateł siedząc w aucie osobowym , lampy w transporterze są dość wysoko. -Manewr wyprzedzania musiał trwać długo bo auta po zderzeniu są ustawione w lini prostej równolegle do jezdni (co moim zdaniem potwierdza tezę o winie tego który uciekł że po prostu wcisnął gaz do dechy i nie dał transporterowi się wyprzedzić O kierowcy transportera trudno wypowiadać się w superlatywach bo szczytem głupoty było zabieranie takiej ilości ludzi. I na koniec jak oglądam zdjęcia tego busa to moim zdaniem nie jechali więcej niż 60-70kmh ... Dlaczego zginęli .... bo było ich za dużo i właściwie sami siebie pozabijali : przy prostych założeniach : -Masa człowieka 80kg (w większości to byli faceci) -Waga auta - transporter miał sporą nadwagę bo 18x80kg daje ~1,5 tony + waga auta 1,8t = 3,3tony a taka masa wierzcie mi ale nie pozwala na wykonywanie pewnych manewrów a tym bardziej na dynamiczną jazdę -Przyjmijmy że prędkość transportera wynosiła 70kmh (~19m/s) Wyliczając jego energie kinetyczną E=mV~2/2 wychodzi że w czasie spotkania z ciężarówką 80x(19)~2/2 =14440 J podzielimy to przez grawitację 9,81 wyjdzie nam 1417kGm Dla uzmysłowienia z jaką siłą te osoby wzajemnie się pozgniatały możemy przyjąć że do najbliższej przeszkody miały 1m (wszyscy razem przesunęli się do przodu w wyniku uderzenia - no może poza osobami siedzącymi z przodu bo one zostały zgniecione przez ciężarówkę ... + na plecy przyjęli kolegów którzy siedzieli za nimi generalnie najtrudniej będzie ich poskładać w całość do trumny Wychodzi tak +/- że uderzyły z siłą blisko 1,5 tony - więc cóż bez pasów a właściwie nawet bez foteli zbytnio szans nie mieli w tym aucie na przeżycie , myślę że nawet gdyby ten wypadek wydarzył się przy prędkości 40kmh to bez foteli i pasów skutki byłyby podobne. Edytowane 13 Października 2010 przez Mordulec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 hmm nie wiem czy to możliwe aby kierowca wyprzedzanego auta nie widział zdarzenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SEBEK73 Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Wierzcie mi lub nie ale kierowca ciężarówki jak i firma w której pracował ma teraz niezły nalot robiony przez policje jak i ITD i chociaż nie są winni to na pewno do czegoś im się przypie....ą Współczuję kierowcy ciężarówki dość że świadomość uczestniczenia w takiej masakrze to jeszcze bujanie się po prokuraturach i sądach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czechu Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Mordulec z tymi obliczeniami to troche poleciales ale co do wagi masz naprawde ogrom racji. Jak czasem wioze dajmy na to 2 tony ladunku, to samochod w ogole nie przyspiesza, hamuje o wiele, wiele gorzej i to samo jest z wykonywaniem najprostszych manewrow takich jak skrecanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Mordulec z tymi obliczeniami to troche poleciales Heh no tak jakoś mnie to rano zaciekawiło a że miałem chwile czasu to tak na szybko przeliczyłem Nowe fakty w sprawie : Kierowca został dzisiaj po południu w szpitalu w Nowym Mieście przesłuchany przez prokuratora. Zeznał, że volkswagen transporter wyprzedzał samochód ciężarowy z cysterną do przewozu betonu. Z relacji wynika, że do zderzenia z jego ciężarówką doszło w momencie, kiedy bus znajdował się na jego pasie, na wysokości kabiny wyprzedzanej betoniarki. Według kierowcy ciężarówki świadkiem wypadku był kierowca betoniarki, który - jak zeznał - zatrzymał się po przejechaniu krótkiego odcinka drogi, wysiadł na chwilę z samochodu, po czym wsiadł do pojazdu i odjechał. Według rzeczniczki prokuratury policja ustala, co to był za pojazd i kto nim kierował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micnic Opublikowano 13 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 nawet jak znajda kierowce auta wyprzedzanego to i tak pewnie mu postawia zarzut nie udzielenia pomocy a uciekl bo napewno tacho bylo przegiete a cala wine i tak zrzuca na kierowce z T4 dzisaj caly dzien wszystkie sluzby mundurowe w calym kraju atakowaly busy i co chwile slyszalo sie w radiu komunikaty typu "zatrzymano busa ktory wiozl 12 osob a mogl tylko 8" kazdy taki nadbagaz jest niebezpieczny czy to osobowy czy to towarowy ale zawsze tak u nas bedzie kierowca ktory dzwoni do szefa i mowi ze ladunek jest zaciezki i nie chce go wziac bo jest zaduzo to slyszy .."nie chcesz ladowac to mozesz szukac pracy a na twoje miejsce jest 5 chetnych do pracy" i ludzie laduja ile sie tylko da bo wiemy jak jest u nas z praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czechu Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Dokladnie, wlasnie wrocilem z Krakowa i pod Strzlcami w Jemielnicy na Orlenie nagonka byla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kevin Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 http://nasygnale.pl/gid,12596082,img,12596228,page,8,title,Tragedia-w-Drawsku-Pomorskim-BMW-w-kawalkach,galeria.html Ale za*****, na jednym zdjeciu połowa jest przy jednym drzewie a druga przy kolejnym.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czechu Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 E60 czy mi sie wydaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kevin Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 E60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czechu Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 To ladnie musial poginac, zeby tak podzielic autko... A niby takie bezpieczne, takich chyba jednak nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SEBEK73 Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 K***a robię w wypadkach 4 lata ale czegoś takiego jeszcze nie widziałem po czym poznaliście że to E 60?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian 520I Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 widać po tylnej klapie,fela tez od E60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kevin Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Quiz: Jaki to model BMW? http://nasygnale.pl/kat,1025341,title,Pijacki-rajd-BMW-tyle-zostalo-z-auta,wid,12565881,wiadomosc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SEBEK73 Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 E46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czechu Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Na moje to nie E46, wydaje mi sie ze w drzwiach jest inna klamka. Ale pewnosci nie mam. A E60 poznalem po 2 rzeczach, pierwsza to fela, a druga to po kawalku nadkola bylo widac charakterystyczne wyciecie na reflektor przedni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micnic Opublikowano 31 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Quiz: Jaki to model BMW? http://nasygnale.pl/kat,1025341,title,Pijacki-rajd-BMW-tyle-zostalo-z-auta,wid,12565881,wiadomosc.html moze sie myle ale obstawiam ze to bylo e36 \ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 następny: http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8635385,Samochod_BMW_uderzyl_w_drzewo__Zginely_dwie_osoby.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 następny:http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8635385,Samochod_BMW_uderzyl_w_drzewo__Zginely_dwie_osoby.html Ale rozsypała się coupejka , ładnie musieli zapierdzielać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi