Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

kupiłem BMW nadszedł czas na papierkową robote Pomocy

patryk konin

Rekomendowane odpowiedzi

jeżdze już z poł roku na OC i dowodzie rej poprzedniego właściciela ostatnio byłem u znajomego listonosza który zajmuje się ubezpieczeniami (MTU) wypisał polise wyszło 480zł....... poprzednie auto 280

ale nie wpisał numeru rejestracyjnego i numeru serii dowodu ja pieniądze płaciłem (pierwszą rate) i teraz nie wiem czy moge isć do wydziału komunikacjii po nowe blachy z tą nie w pełni wypisaną polisą czy dopisać te 2 żeczy, listonoszowi powiedzieć żeby też dopisał tam u siebie i w reszcie wysłał do siedziby MTU to co on tam musi wysłać i po załatwieniu rejestracji przepisać za darmo na nowe numery, czy może załatwić rejestracje i po tym dopiero dopisać to co brakuje

mam nadzieje że nie pokręciłem za dużo

OC i Rejestracja auta nie sa powiązane. Idziesz do rejestracji bierzesz nowe tablice idziesz to pana od OC wpisuje dane, albo sam i po sprawie, ten Twoj listonosz to juz dawno wyslal polise, gdyby tego nie zrobil to bylo by DOPIERO dziwne i wałek.

nie bo on mi mówił że może poczekać z wysłaniem żebym jeszcze raz nie musiał czekać aż mi MTu wypisze na nowy dowód

ale chyba pujde do niego żeby wysłał jak jest przerejestruje auto i wyśłe prośbe do MTU żeby mi przepisali

bo wszystko jest na ojca a dopiero w poniedziałek bd mógł isć do WK

Polisa jest na numer VIN a nie rejestracyjny więc idź do urzędu , zabierz blachy i dopiero niech ci wpisze numery z blach

Jest ustawowy termin rejestracji 30dni po zakupie ale nie ma żadnych konsekwencji za jego przekroczenie a policja przy kontroli potrzebuje dowód auta i polisę a nie umowę kupna sprzedaży , przyznam się że pierwszy raz słyszę o mandacie za przekroczenie tych 30 dni dawanym przez policję przy kontroli , to jakaś bajka jest bo niby jaka jest jego podstawa prawna ?

Też nic o tym nie wiem a Bunia już4ery miesiące nie przerejestrowana(nie mam kiedy,bo zameldowanie mam hen od Wrocławia a pracuję w godzinach urzędów).Poprzednie auto też jeżdzone na blachach poprzedniego właściciela i z tego co wiem to obecny posiadacz nie miał problemu(ciągłość umów jest ważna).Dzwoniłem dwukrtonie do wydziału komunikacji,aby się upewnić czy tak można i za każdym razem otrzymywałem odpowiedź,że nie ma z tego tytułu konsekwencji/nieprzyjemności. Policję interesuje czy masz na auto papier legalny i nie jest zgłoszone jako skradzione.Od pół roku(mniej więcej) nie mają obowiązku okazania ubezpieczenia.Słyszałem coś takiego(wtedy ew.brak OC jest problemem przy stłuczce/wypadku),natomiast nie jestem pewien czy skończyło się na projekcie czy weszło t w życie.Na wszelki wypadek lepiej mieć OC przy sobie:)

Ja tam nie wiem z jakiej racji urzedniczka sprawdza OC. Nie ma wrecz do tego prawa z tego co wiem, moze sprawdzic kazda dokumentacje, ale nie OC. Co innego przeglad, umowy kupna sprzedazy itp. A polise moze wystawic bez numerow tablic, tak jak ktos pisal, wiazacy najbardziej jest numer vin. Takze bez obaw, pozniej po zarejestrowaniu idz popros tylko o dopisanie danych i to wszystko :)

http://www.motofakty.pl/artykul/po_co_nam_karta_pojazdu.html

Do zarejestrowania pojazdu niezbędne jest wypełnienie specjalnego wniosku (znajdziemy go w Wydziale Komunikacji), na podstawie którego urząd rozpocznie proces rejestracji samochodu. W przypadku samochodów zakupionych w granicach Polski Wydział Komunikacji wymaga przedstawienia następujących dokumentów:

- dowód własności pojazdu (faktura, rachunek, umowa sprzedaży, darowizny, zamiany, orzeczenie Sądu itp.),

- dowód rejestracyjny z ważnym przeglądem technicznym lub decyzja o czasowym wycofaniu pojazdu z ruchu,

- karta pojazdu - jeśli została wydana,

- ważna polisa ubezpieczeniowa OC, :?:

- dowód osobisty, a w przypadku osób prawnych dodatkowo - wypis z właściwego rejestru.

nie zapomnij o US i uregulowaniu podateku od czynności cywilno-prawnych (14 dni od daty na umowie 2% wartości auta)

http://www.motofakty.pl/artykul/formalnosci_przy_zakupie_auta.html

Edytowane przez Kosa

Mnie sie wydaje ze jest tak - na przykladzie mojego "kredensa" który nie miał OC od 4 miesiecy:

1. ide z umową kupna do ubezpieczyciela - wypisuje mi ubezp. na blachy poprzedniego włąsciela ale na moje nazwisko.

2. z tym ubezpieczeniem i innymi papierami śmigam do Wydziału Komunikacji - rejestruje auto juz na siebie

3 gdy mam nowe blachy i dowód wracam znów do ubezpieczalni by zmienili mi numer rejstracyjny w polisie.

Tak jak napisał Kosa - - ważna polisa ubezpieczeniowa OC, musi byc przy rejstracji pojazdu.

Jesli mamy wazną polisę poprzedniego właściciela w momencie przerejestrwania auta juz "na siebie" polisa OC traci ważnośc ponieważ są inne numery rejestracyjne - chyba ze sie myle...

kozin09 co do stracenia ważności polisy to chyba się mylisz bo jak ktoś wcześniej już pisał numer vin auta się zgadza a można jezdzić na ubezpieczeniu poprzedniego właściciela tak więc numer tablic nie jest aż tak istotny

a u mnie pani z ubezpieczenia poprostu po zmianie tablic zrobiła adnotację o zmianie na polisie a po jakimś czasie przyszło potwierdzenie z firmy

ubezp.

Edytowane przez mariusz13

przyznam się że pierwszy raz słyszę o mandacie za przekroczenie tych 30 dni dawanym przez policję przy kontroli , to jakaś bajka jest bo niby jaka jest jego podstawa prawna ?

Lucius powiem Ci lepszy numer koledze policjant zabral dowod i wypisal pokwitowanie bo nie przerejstrowal auta ok. 9 miechow ,a mial umowe w dowodzie ,a zeby bylo smieszniej to jeszcze na jego ulicy :D

A wracajac do tematu przy kazdej czynnosci zwiazanej z WK musi byc wazne OC pojazdu ,nieważne na kogo jest polisa ma byc wazna ,inaczej nie zalatwimy ,ani blach ,ani dowodu twardego .

http://www.motofakty.pl/artykul/po_co_nam_karta_pojazdu.html

nie zapomnij o US i uregulowaniu podateku od czynności cywilno-prawnych (14 dni od daty na umowie 2% wartości auta)

http://www.motofakty.pl/artykul/formalnosci_przy_zakupie_auta.html

czy poza tymi dokumętami coś jeszcze potrzebuje tablice rejestracyjne trzeba zdać czy nie?? a musze zmienić z PSL na PN

Czyli

dowód własności pojazdu (faktura, rachunek, umowa sprzedaży, darowizny, zamiany, orzeczenie Sądu itp.),

- dowód rejestracyjny z ważnym przeglądem technicznym lub decyzja o czasowym wycofaniu pojazdu z ruchu,

- karta pojazdu - jeśli została wydana,

- ważna polisa ubezpieczeniowa OC,

- dowód osobisty, a w przypadku osób prawnych dodatkowo - wypis z właściwego rejestru.

- tablice rejestracyjne

i to wszystko czy coś jeszcze?? 200zł starczy na wszystko??