VOLANO Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2006 Witam Na alegro jest do sprzedania chip wlasnie do mojego silnika, podobno dodaje 16ps? Co o tym myslicie? Z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mleko Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2006 Ja jestem sceptyczny; pieniądze wydasz no i dajmy na to, że rzeczywiście przybędzie Ci tych 16 koni a samochód bedzie osiągał 100 o 0,1 sekundy wcześniej - jeśli uda Ci sie ruszyć na granicy przyczepności. Tu pada moje zasadnicze pytanie : No i co z tego? I tak wyścigówki z tego nie zrobisz a będzie pewniej mniej elastyczna, olej trzeba bedzie częściej zmieniać, będzie więcej palić. Jak chcesz aby auto dobrze sie zbierało to zamień na większą pojemność - wtedy też ten ewentualny tuning dałby więcej, chociaż przy wolnossącym silniku "ćip-tuning" to właściwie pic na wode. No ale w końcu to Twój samochód i Twoje pieniądze dlatego zrobisz co chcesz. Jak chcesz to oblicz sobie w % o ile zmieni Ci się względnie iloraz mocy samochodu przez jego masę własną. Narta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunekm Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2006 Ja jestem sceptyczny; pieniądze wydasz no i dajmy na to, że rzeczywiście przybędzie Ci tych 16 koni a samochód bedzie osiągał 100 o 0,1 sekundy wcześniej - jeśli uda Ci sie ruszyć na granicy przyczepności. Tu pada moje zasadnicze pytanie : No i co z tego? I tak wyścigówki z tego nie zrobisz a będzie pewniej mniej elastyczna, olej trzeba bedzie częściej zmieniać, będzie więcej palić. Jak chcesz aby auto dobrze sie zbierało to zamień na większą pojemność - wtedy też ten ewentualny tuning dałby więcej, chociaż przy wolnossącym silniku "ćip-tuning" to właściwie pic na wode. No ale w końcu to Twój samochód i Twoje pieniądze dlatego zrobisz co chcesz. Jak chcesz to oblicz sobie w % o ile zmieni Ci się względnie iloraz mocy samochodu przez jego masę własną. Narta Zgoda w 100% koles ma e36 318i i kombinuje z tuningiem wiejskim, kupil ten smiesnzy chip i nic mu to nie dalo, jedynie bawil sie w pierdoly, przejchal sie ze mna jako pasazer i zakonczyl dorabianie UCHA swojej 318i. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2006 jezeli "tuning" twojega silnika ma zaczać sie i skonczyc na jakims czipe przesuwajacym odcinke to nie ma sensu pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2006 Daj sobie kolego spokój z chips tjuninkiem w 1.8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2006 najlepszy tuning silnika t owsadzenie M20B25 lub M50 pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VOLANO Opublikowano 1 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2006 Wielkie dzieki za zainteresowanie moim zapytaniem. Mleko - swiat nie konczy sie na pierwszym biegu lub przyspieszeniu do 100km/h ;-) te dodatkowe konie przydaly by sie na 3 i 4 biegu:-). Moze rajdowki z tego nie zrobie ale kazdy kon w moim autku jest mile widziany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2006 Wielkie dzieki za zainteresowanie moim zapytaniem.Mleko - swiat nie konczy sie na pierwszym biegu lub przyspieszeniu do 100km/h ;-) te dodatkowe konie przydaly by sie na 3 i 4 biegu:-). Moze rajdowki z tego nie zrobie ale kazdy kon w moim autku jest mile widziany Wątpie w te konie. Ale shamuj się przed i po - zobaczymy, może jakieś perpetum mobile Ci sprzedadzą to i ja się podłączę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunekm Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2006 Wielkie dzieki za zainteresowanie moim zapytaniem.Mleko - swiat nie konczy sie na pierwszym biegu lub przyspieszeniu do 100km/h ;-) te dodatkowe konie przydaly by sie na 3 i 4 biegu:-). Moze rajdowki z tego nie zrobie ale kazdy kon w moim autku jest mile widziany TO ile masz juz figurek w swoim aucie o ksztalcie konia ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDSerek Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2006 hmmm po pierwsze silniki 1.8 is sa dosc wysilone i do tego lubia pekac glowice itp... jezeli chodzi ci o chip to spoko...ale nie jakis no name tylko firmowy.. do tego polecam zhamowac sie przed i po zamontowaniu co bys wiedzial czy pieniadze ktore wydales nie poszly w bloto.. w zernikach wroclawskich jest dosc tania hamownia 150 pln... c-tronik http://www.allegro.pl/item105403997_bmw_chip_e36_318_is.html chip boxy itp nadaja sie idealnie na silniki turbo...na N/A srednio ale mozna zawsze cos pomotac... no i sam musisz wiedziec ile chcesz przeznaczyc na ta modyfikacje... I naprawde radze zhamowac autko przed wlozeniem czegokolwiek pod maske gdyz bedziesz wiedzial czy np przyrost kilku kucy nie spowodowal pofaldowania lini nm co czasami bywa bardzo odczuwalne podczas jazdy pozdro.. pozdro ziom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2006 Wszystko fajnie pieknie tylko po co chcesz sie bawic w wolnossacym silniku w czipsy ?? Zakładajac ze rocznie od dnia produkcji zdechł jeden kucyk (10 lat auto) zostało 130KM dokładasz czipa i co masz powiedzmy deko wiecej od serii tylko pytanie po co ?? zeby naklepic sobie naklejke na szybie auto po czip tuningu ?? silnik i tak nie bedzie chodził jak 6 garówka , a byle 2.0 24V i tak Cie objedzie dlatego nie kumam po co chcesz jeszcze bardziej wyżyłowac ten silnik ? Moim zdaniem jesli brak mocy to nie baw sie w półsrodki tylko zmien auto na 2.5 lub 2.8 bo kase jaka wpakujesz w te mody pojdzie w błoto (hamownia przed i po = 300zł + powiedzmy czip jakis firmowy 700zł => 1000zł ) lepiej sprzedaj tego ISa i przyprowadz sobie 325i bmw_beer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IeS Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2006 lepiej sprzedaj tego ISa i przyprowadz sobie 325i Popieram przedmówcę :wink: Jeśli w ogóle o tuningu silnika mówimy to nie wyobrażam sobie tego bez zmiany wałków rozrządu na ostre, tłoków na kute itp. itd. Wpięcie jakiejś kostki która podniesie spalanie mieszanki to jakaś farsa i kpina z posiadaczy BMW. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VOLANO Opublikowano 1 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2006 Wiem ze najlepszym wyjsciem byla by zmiana auta na mocniejsze, generalnie nie chcialem sie bawic w tuning ale przez przypadek na allegro zobaczylem chip za 200zl wiec stwierdzilem ze moze warto bylo by sie nad tym zastanowic. Tego autka nie zamienil bym na inne E-36 dobrze mi sie jezdzi, porobilem duzo i wogole, jak bede zmienial to na E-46 i wtedy zastanowie sie ile chce miec pod maska , moze na jesien ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2006 Tego autka nie zamienil bym na inne E-36 dobrze mi sie jezdzi, porobilem duzo i wogole, jak bede zmienial to na E-46 i wtedy zastanowie sie ile chce miec pod maska , moze na jesien ..... No to nie kombinuj z jakimis wynalazkami tylko poczekaj do jesieni <bmw_2> bmw_beer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VOLANO Opublikowano 1 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2006 Tak zrobie, poczekam bo chce unikna jezdzenia po warsztatach i na hamownie. Szkoda mi szmalu i czasu na takie rzeczy. Myslalem ze tanim kosztem i bez stary czasu wzmocnie autko . Jeszcze raz dzieki za zainteresowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2006 a ja myślę że powineneś spróbować "dla dobra dobrze pojętego ogółu" :wink: shamuj ją, wymień chipa i jeszcze raz na rolki, i pochwal się wynikami, jeśli masz 500 na wydanie to czemu nie :mrgreen: a tanio to jest "chip" za 5 zeta na allegro, generalnie tanio to można w zęby dostać :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2006 @Volano - szkoda szmalu chłopaku. Dobrze mówisz. Lepiej te 500 zł przeznacz na spoty - zloty - będziesz miał większą frajdę niż te 0,5 kuca w silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VOLANO Opublikowano 2 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2006 Dzieki jeszcze raz wszystkim za opinie w tej sprawie, przemyslalem wszystko i doszedlem do wniosku ze odpuszcze tego chipa. Do zobaczenia na spoocie-zlocie!! Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunekm Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2006 Dzieki jeszcze raz wszystkim za opinie w tej sprawie, przemyslalem wszystko i doszedlem do wniosku ze odpuszcze tego chipa. Do zobaczenia na spoocie-zlocie!! Pozdro! Sorry za pytanie z innej beczki, a kiedy spoot-zlot odbiedzie sie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2006 Sorry za pytanie z innej beczki, a kiedy spoot-zlot odbiedzie sie ?? oj koledzy ileż razy można powtarzać, dział spoty jest gdzie indziej tam należy szukać :!: :!: :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IeS Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2006 mysle ze bedzie czuc roznice... Ja też myślę, że będzie czuć różnicę...w spalaniu :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IeS Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2006 Chodziło mi o to, że wzrost spalania może być niewspółmierny do wzrostu mocy silnika. Takie chipy przestawiają zazwyczaj mapy wtryskowe paliwa a jak wiesz samo zwiększenie dawki paliwa nie podniesie znacząco mocy (może 2-4 KM - których i tak nie odczujesz pod pedałem a może Ci spalać o 2-3 litry więcej). Zauważ, że takie chipy są ostatnią rzeczą, które montują na profesjonalnym tuningu silnika (jeśli w ogóle to robią). Ja bym w to nie wchodził. Jak Ci nie zależy na spalaniu a chcesz mocy to kup 2.8 lub 3.2. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2006 Akurat na koniach mi nie zalezy, bardziej na momencie... nawet kosztem spalania. Auto i tak pali jakies 2 litry wiecej przez kola 18".... i przez nie stracilo troche zrywnosci i chce czyms nadrobic... musisz wybrać albo LANS albo SZYBKOŚĆ, a takiego chipa tez bym ci odradzał, baranki kup to od razu bedzie lepiej - z tym ze koszty x10 :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi