Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Dzida229

Rekomendowane odpowiedzi

bankowo synchronizator..

spróbuj tak:

zapodaj jedynkę, ciśnij sprzęgło, włóż na luz, wciśnij sprzęgło, zapodaj dwójkę - powinna wejść bez zgrzytu, co tylko powinno upewnić cię w tym, że synchronizacja dwójki kaput

jesli bedziesz umiejetnie zmienial biegi (tzn. wyrownywal obroty aby bylo bez zgrzytu) to nic sie nie stanie,

zasada prosta... zgrzyta-jest zle

w ekstrymalnym przypadku rozwalisz sobie skrzynie

Nauczyłem się z tym żyć:)U siebie też niedomaga mi synchronizator i przy szybkim ekstremalnie rozpędzaniu 2ka zgrzytnie.

Mój sposób no to jest taki ,że z 1ki powoli na dwa ruchy przechodzę na 2kę a nie na jeden ruch.

Najpierw z 1ki na luz i chwilkę póżniej na 2kę i wchodzi bez zgrzytania.

Unikaj przełączania z 1ki na 2kę w jednym ruchu a wyrażnie przystań chwilkę na luzie.

Nie przyszkadza to wogóle w płynnej jeżdzie i po niewielkim czasie masz już to "we krwi" a przy jeżdzie ekstremalnej musisz się pogodzić ze zgrzytaniem1>2.

Wymiana synchronizatora to spora ingerencja w skrzynie bo musi być rozkręcana i po koei demontowane elemennty by dojść do tego wadliwego synchronizatora(cena części + stosunkowo wysoka robocizna).

Kupowanie używanej skrzyni to ryzyko ,że synchronizator 1>2 również nie będzie w najlepszym stanie bo tu są największe różnice prędkości ale jak rozleci się do końca to jest jakieś wyjście.

Ja pierwszego biegu używam do ruszenia auta z miejsca a 2 do rozpędzania.

W tym stanie unikaj rozpędzania na 1ce do np 4000rpm i zmiany biegu na 2gi bo przy tych obrotach synchronizator niedomagający rozleci się szybko