Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

U mnie elektryczne szyby zaczynaja chodzic, jakby to okreslic...z oporem, glosno. Tzn, slychac ze jak szyby ida w dol/gore, to ida ciezko (znaczy nie wolno, tylko tak jakby troche piszczaly, jakby uchwyty i linki mialy zaraz puscic.W e36 chodza zupelnie inaczejej furze). Pamietam ze jak mialem cos takiego u siebie w 530, to jakis czas pozniej wlasnie linki puscily.

Niedlugo bede przyciemnial szyby, wiec wszystkie boczki beda sciagane. Jest cos, czym mozna byloby posmarowac te linki zeby to wszystko chodzilo lepiej? Moze smarem? A moze jest jakis specjalny srodek na to zeby posmarowac raza dobrze??

przesmaruj kółko zębate silnik/zębatka mechanizmu lub korbka/zębatka mechanizmu to zależy co masz ale "ani w korbie ani w silniku" nie spotkałem się w e34 z linkami(540 to pewnie szyby 4x el)

Dodatkowo poziomą prowadnicę na której są dwa białe tzw ślizgi

Ale w pierwszej kolejności jak zdejmiesz boczki to złap za mechanizm i ruszaj.Mi kiedyś strzelił nit(w oryginale są trzy na jeden mechanizm)i dlatego cały mechanizm lekko się skosił co powodowało inne prowadzenie szyby w bocznej pionowej prowadnicy.

Wymieniłem nity na śruby z nakrętkami a w tylnych mechanizmach zrobiłem to samo przy okazji wymiany ręcznych mechanizmów na elektryczne.

Jest też minimalna regulacja na jednym z ramieni mechanizmu(otwór -fasolka)

• 1 miesiąc temu...
  • 6 miesięcy temu...

Witam. Chciałbym prosić o pomoc w podłączeniu elektrycznych szyb. W moim przypadku jest trochę lepiej. Ogólnie auto jest wyposażone w pełne okablowanie. Wszystkie kable są pociągnięte do drzwi i do przełączników. Podłączyłem przełączniki ale nie idzie w ogóle prąd do drzwi, i nie słychać żadnego cykania przekaźników ani nic. Chciałbym dodać że auto nie posiada również świateł drogowych "długich" oraz sygnału dźwiękowego, tzn jak kupowałem to auto to światła i sygnał było tylko że miało poprowadzoną jakaś prowizoryczna instalacje prosto z akumulatora do skrzynki. Porobiłem wszystko tak jak powinno być, lecz teraz mam sporo problemów z elektryką. Może ktoś podpowie co może być przyczyną tego ze np. nie działają mi elektryczne szyby. Dodam że centralny mi działa, no i jak by ktoś wiedział przy okazji co może być ze światłami. Może to ma jakieś powiązanie. A co do świateł i klaksony to przekaźniki tykają. Pilnie potrzebna pomoc ponieważ bmw stoi rozebrane

Z góry dziękuje