Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) sprawa dotyczy nowo nabytego sprzetu co o nim sadzicie bo widze ze jest malo spotykany w polsce. a poza tym to nie jestem znawca takich sprawek myslicie ze to dobry sprzet?? i wogole jakie ma mozliwosci podlaczylem to wszystko chociaz nie jestem do konca pewien czy dobrze :| na co tyle tam tych wejsc... jesli ktosposiade wieksza wiedze na temat tego sprzetu to bede wdzieczny za info pozdrawiam :)

P260810_17.40_[02]..jpg

P260810_17.40_[01]..jpg

P260810_17.39..jpg

P260810_17.41..jpg

P260810_17.40_[02]..jpg

P260810_17.40_[01]..jpg

P260810_17.39..jpg

P260810_17.41..jpg

sczerze to sie aż tak nie znam......masz jakąs instrukcje ...cokolwiek do sprzętu?? z kazdego głośnika ciągniesz kabel + i - a jak mostujesz to 2x - i 2x+ do wzmaka......chyba że masz połączone w skrzyni subwoofery ze soba....musisz zmostkowac sygnał rca z 2 na 4 przy 2 subach....dałes za cienki kabel do zasilania.....od 12v ciągniesz do + na aku..po ok 40 cm od aku musisz dać bezpiecznik... po środku remote do radia i wpinasz na wysuwanie sie anteny<taki niebieski kabel przy kostce> i po lewej sronie uziemienie najlepiej do - na aku albo krótkim kablem do blachy...jest tego pełno w necie......sory za amatorski opis:D:D

znaczy sie podstawy w polaczeniu to znam podlaczam radia bez problemu ale nie wiem o co kaman z tym mostkowaniem i wogole po co ta reszta czinczy w zmaku ;/ w skrzyni mam tylko wyjscie plus minus wiec w srodku musza glosniki byc polaczone kable wiem ze sa za cienki musze kupic dopiero "bardziej odpowiednie" ;] nie mam wlasnie zadnej instrukcji jak juz pisalem wczesniej wogole trudno znalezdz taki sprzet w PL wiec zadnych przydatnych papierow nie posiadam ;/ Wiec jak z tym mostkowaniem ?? bo wydaje mi sie ze nie gra tak jak do konca powinno... dioda na wzmaku od podswietlania zaczyna mrugac jak jest glosniej i jest jakas kontolka widoczna na zdjeciu podpisana protect ona rownierz sie zapala jak juz jest za glosno

Zmostkowanie polega na podpięciu tuby pod np. lewy minus i prawy plus. Na wzmacniaczu powiniieneś mieć zaznaczone jak sie to podłącza. Na zdjęciu masz kable od tuby podłączone pod

+RR-, czyli pod jeden kanał, a powinno byc w przypadku tuby - plus od tuby pod +R a minus od tuby pod R-. Innymi słowy plus z jednego kanału a minus z drugiego kanału wzmacniacza.

grają dwa głośniki??dotknij membrane głośników i sprawdz......wiem ze to sa głośniki ze stajni rockforda ale nie często głośniki można podpinać rzędowo....bezpieczniej bedzie jak pociągniesz z każdego po 4 kable i zmostkjesz na wzmaku......przyjedz do mnie to Ci to zrobie:P

graja oba. Wiec robie tak... ciagne z jednego gosnika z plusa dwa kable z minusa dwa kable i z drugiego glosnika tak samo. Otrzymuje w sumie 8 kabli i wpinam we wszystkie kanaly tak ...??? oczywiscie plus do plusa minus do minusa i tak bedzie najlepiej tak??

popatrz masz zmostkowane 2 głośniki....żeby w pełni wykorzystac wzmaka musiałbys z ostatniego głośnika zmostkować 2 kablami na 2 kanały i jeszcze raz zmostkować na 2 następnye kanały<obecnie korzystasz z 1 kanału dlatego tak słabo gra>....sygnał rca zostawiasz jak grają ci oba......dla mnie to by było chyba najprostsze rozwiązanie

ja zrobiłem<na przykładzie Twojego wzmaka> tak u siebie:

p260810174001.jpg

p260810174002.jpg

ale.......nie znam sie na car audio i nie wiem czy głośniki połączone rzedowo można w ten sposób mostkowac......jak bym to robił dla siebie to bym głośniki mostkwał osobno......pamiętaj że jak mostkujesz 2 głośniki musisz zmostkować sygnal rca<najprościej kup zwykłe rozgałęźniki i kombinuj:)>

• 2 tygodnie później...

Hej a moze byl By ktos zainteresowany kupnem tego sprzetu bo ja raz ze nie umiem tego podlaczyc wlasciwie dwa to jednak zbyt czesto potrzebuje duzo miejsca w bagazniku a trzy potrzebuje kasy i takim sposobem musze sie pozbyc sprzetu :( gra swietnie Jest ktos zainteresowany??

• 3 miesiące temu...

kiedyś słyszałem jak taki sprzęt gra i naprawde jest to ładne granie.troszeczke nie jest to do końca dobrze podłączone ale moge ci powiwdzieć jak to dobrze podłączyć i moim zdaniem będziesz zadowolony.chyba że bendziesz kiedyś w okolicy wrocka to podjeć to ci to podłącze.zajmie to 15 min

• 1 miesiąc temu...

co sie tyczy mostkowania to bardzo prosta i latwa sprawa z ta twoja 4-ro kanalowka ale bylo by owiele latwiej jak bys sobie zakupil wzmak typu monoblock i bylo by po sprawie i wtedy odczol bys prawdziwe uczucie i uderzenie basu ja zajmuje sie amatorsko przerubka mojego caraudio w mojej coupe ale jeszcze dluga droga przedemna ale bagaznik juz prawie skonczylem jeszcze tylko obicie materialem i zabieram sie za drzwi a mysle zamontowac w nich po dwa glosniki 165mm ale to juz niedlugo

19062010362.jpg

09102010578.jpg

17102010599.jpg

19062010362.jpg

09102010578.jpg

17102010599.jpg

Edytowane przez batman_bmw

Chwileczke Panowie! jakie mostkowanie!? Jakie łączenie kabli?! kto wam powiedział, że ten wzmacniacz da radę zmostkować?!

Jeśli nie masz do tego instrukcji to chociaż podaj model i marke ja znajdę taką instrukcję i będziemy mieli pewność. Na pewno gdzieś na wzmacniaczu jest (bądź była) naklejka z modelem i numerem seryjnym.

Dla mnie wygląda to na 4 kanałowy wzmacniacz z dwoma odseparowanymi wzmacniaczami. Co oznacza że nie można sobie swobodnie łączyć RR+ z FL-!

Złącza RCA które masz na zdjęciu 2 - to od lewej pionowo wyjście(!) sygnału liniowego lewy i prawy kanał np pod drugi wzmacniacz. Nastepnie masz wejścia PRZÓD lewy prawy i TYŁ lewy prawy.

RF- oznacza prawy tył "minus" RF+ oznacza prawy tył "plus" to jest do podłączenia jednego głośnika i żeby niczego nie przypalić tak to należy podłączyć.

Po lewej i prawej stronie gniazd RCA masz sterowanie wzmocnieniem przednich i tylnych kanałów oraz regulację barwy.

Światło może przygasać, to normalne bez kondensatora. Musisz mieć dobry akumulator i kondensator żeby tak się nie działo. Następnie, przewody do zasilania wzmacniacza... zapomnij o tych co masz podłączone trzeba kupić grubsze ale też bez przesady. Najlepsze są takie które splot mają zrobione z jak największej ilości drucików koniecznie miedź beztlenowa. Im więcej tych drucików tym lepiej ale będzie też drożej. Niestety nic nie ma za darmo.

Protekcja na wzmacniaczu też włącza się z tego powodu lub jest coś nie tak ze wzmakiem. Nie panikowałbym jednak. Na początek dobrze trzeba to podłączyć.

Edytowane przez 5oul

• 2 tygodnie później...

Vince powiem ci ze 5oul ma racje i kolega zna sie na rzeczy. A co do Twojego pytania to mialem ten sam problem bo kupilem e36 i w bagazniku zastalem ten sam widok co Ty dokladnie taka sama skrzynie z tymi glosnikami. Dokladna nazwa tego sprzetu to LIGHTNING AUDIO. Na youtube wpisz ta nazwe i zobaczysz co one potrafia. Ja jeszcze tego nie podlaczylem wiec Ci nie powiem jak to pracuje