Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki podstawowy komputer okrojony z funkcji i dostalem dzis taki wypaśny czy moge wyciagnac ten i wsadzic ten z wieloma opcjami ? bedzie to lottoć ?? tu w linku podaje zdjecia ktory jak wyglada

http://allegro.pl/item1178881144_bmw_e34_e32_komputer_sterownik_panel_obc.html

aaaa tak od razu ! czy lampy przednie beda pasowac z e32 do mnie e34??? :)

Temat BC już kilka razy przewijał się na forum.

Po wyjęciu swojego starego zobacz ile masz kabli przy wtyczce-jeśli około dwudziestu paru to znak że masz instalację pod pełnego BC z tym że tu po montażu tego kupionego może okazać się błąd PPPP i prawie zawsze jakis problem z zasilaniem na 17 lub 19pinie.

Jednak w przypadku M50B25 już BC nie potrzebuje tzw."code stiker,a".

Jeśli masz poniżej 10szt kabelków to zakładanie większego BC to już troche trzeba instalację doposażyć w kable,czujniki i połączyć z odpowiednimi modułami.Trochę zabawy jest.

Ja z zegarka analogowego przeszedłem na zegarek cyfrowy/data/temperatura +Gong bo moja instalacja miała we wtyczce tylko 3kable.

Jak przestudiowałem schematy pełnego BC to stwierdziłem,że nie mam tyle czasu by się tym zająć.

• 1 miesiąc temu...

Witam. Pytanie to kieruje w szczególności do dzikiego ale nie tylko. Mam e34 rocznik 89 m20b20. Miałem zegarek analogowy ale przestał działać więc kupiłem małe obc (zegarek + temperatura). We wtyczce mam 3 kable. Dodatkowo fioletowo biały przewód od radia podpiałem do 9 pinu wtyczki od obc. Zegarek obecnie włącza się w momencie w którym przekręce kluczyk, jednak nie mogę ustawić ani daty ani godziny. Jak muszę podpiąć kable aby to działało i skąd robić obejścia?

wieczorem podeśle szczegóły.

A teraz sprawdz jedną rzecz.

Przy wyjętym kluczyku naciśnij przycisk UHR LUB ZEIT(Lewy skrajny dolny)a powinno włączyć się podświetlenie na kilka sekund i znów zgasnąć.

Przekręć kluczyk by BC odpalił i wtedy ten sam przycisk przytrzymaj dłuźej az zacznie migać kropka między cyframi.

Czy taka jest reakcja teraz?

Czy nawet jeśli tak nie jest to zegarek odmierza czas czy po przekręceniu kluczyka stale pokazuje0.00 i nie idzie?

Zegarek można przestawiać tylko po przekręceniu kluczyka.

Rozumiem że nic nie mostkowałeś a tylko wypiąłeś analoga wpiąłeś cyfrowego i podałeś (+)ACC z fioletowo białego z radia na pin 9 BC?

Prawidłowe podłączenie to

pin9 stały (+) (chyba żółtoczerwony)

pin4 stały (-) (brązowy)

pin22 podświetlenie (+) (szaroczerwony)

pin8 (+) ACC po stacyjce pozycji kluczyka 1,2,3 w Twoim przypadku (fioletowobiały od radia)

Chyba zle policzyłeś piny w BC

zegarek nie będzie odliczał godziny jeśli kropka będzie migać

Jeszcze raz:

przekręcasz kluczyk > kropka miga i teraz co ?

-lewym górnym ustawiasz godziny a prawym minuty-reaguje?czy dalej miga?

-naciskasz UHR lub Zeit raz krótko-przestaje migać czy dalej miga?

W gongu są zwykle dwie wtyczki:

1 trzypinowa

2 czteropinowa

użyj tej czteropinowej.

I tak:

pin1 (-) /brązowy/mase najlepiej zmostkuj z pinem 4 w BC

pin2 /białoczerwony/podłącz do pinu 19 BC

pin3 /białoniebieski/podłącz do pinu 18 BC

pin4 /czerwony/(+) mostkujesz z pinem 9 BC

piny sygnałowe w gongu mają oznaczenie T3 i T4 więc najlepiej przed budowaniem instalacji sprawdz na sucho z akumulatorem jakie dźwięki wydają T3 i T4.

Sygnał zegarka-pik pik pik

Sygnał temp.poniżej 3st.C-pimm.

Podłączasz plus i minus do aku i dodatkowym kabelkiem podajesz plus na T3 a potem na T4 i tak rozróżnisz jak podłączyć sygnały do gonga.

Kolejna rzecz to taka byś razem z gongiem załatwił sobie tą wtyczke 4pinową to będzie łatwiej podpiąć kable.

Jeśli miałeś 3kable do zegarka to obawiam sie że instalacje dla gonga i czuj.temp.zew musisz robic sam od podstaw

jest jeszcze jedna rzecz:

Nawet jeśli pomylisz pin 8 z 9tym to zegarek powinien odmierzać czas lecz stawać jak wyłączysz kluczyk i wyświetlacz świecić non stop.

Jeśli podałeś plus z radia na pin 9ty to uruchamia się wyświetlacz ale brak jest drugiego plusa na pinie 8ym dla odmierzania czasu.

Podepnij sie tak jak pisałem w poprzednich postach ale całkiem możliwe źe masz przerwę na plusie stałym co może sie wiązać z tą poprzednią awarią zegarka analogowego.

Hmm. Obecnie podpiałem 4,9,22 czyli zostawiłem tak jak było, do tego od fioletowo-białego z radia podpiałem 8 i mogę zmieniać datę i godzinę, ale po przestawieniu kluczyka w pozycje 0 i ponownym daniu na 1 znów wyświetla 0.00 ale kropka nie miga. Nie wiem czy po przekręceniu na 1 będzie odmierzał czas zaczynając od 0.00 ale zaraz to sprawdze gdyż właśnie siedze w aucie i mam neta na komórce.

obawiam sie właśnie tego ze już dawno padł topie plus stały na 9 pinie przez co nie ma zasilania na odmierzanie czasu.

Całkiem możliwe że wtedy właśnie przestał chodzić twoj poprzedni analog.

Spróbuj jeszcze opcji 4masa,8plus stały,22plus oświetlenie a plus z radia na 9 choć to niezgodne ze schematem.

a tak wogóle dla formalności ustawianie zegarka wygląda tak:

pierwsze włączenie zegarka do instalacji

-przekręć kluczyk w pozycję 1

-pojawia sie godzina 0.00 i miga kropka

-ustawiasz odpowiednią godzinę i minutę(kropka dalej miga)

-naciskasz przycisk zeit(lewy dolny skrajny)

-kropka przestaje migać a wyświetlacz przeskakuje automatycznie w pozycję ustawiania daty

-ustawiasz odpowiednią datę(kropka miga dalej)

-naciskasz przycisk data,kropka przestaje migać i wyświetlacz przeskakuje do okna temp.

-nie masz czujnika wiec naciskasz przycisk atemp i BC jest ustawiony.

-wyłączasz kluczyk to gaśnie podświetlenie ale jak sie dobrze przyjżysz to czas mierzy normalnie.

Kolejne przestawianie to już tylko to co chcesz.np jeśli godzinę to przytrzymujesz przycisk zeit az zacznie migać kropka,ustawiasz godzine i naciskasz krótko przycisk zeit .

Obecnie sytuacja wygląda następująco. Podpięty 4, podpięty 22, 8 pociągnięty od radia, 9 podpięty razem z z 8. Wygląda więc na to że 9 nie ma prądu. Gdy ciągnę prąd dla niego z 8 to jest tak, że włącza się po przekręceniu kluczyka, mogę ustawić godzinę, liczy czas ale nie zapamiętuje (po przekręceniu kluczyka muszę ustawiać od nowa). Gdy podepnę 9 bez łączenia go z 8 to nic się nie dzieje. Wnioskuje że tak jak mówisz 9 jest uwalony. Planuje złapać 9 od czegoś co jest na stałe przypięte. Jak myślisz, czy gdybym złapał go plusem np od zapalniczki to byłoby dobrze, czy muszę go ciągnąć z akumulatora. Drugie pytanie brzmi: Gdybym chciał wymienić wiązkę to którędy ona leci i skąd ją odpiąć. Pytanie 3 czy miałby ktoś namiary na taką wiązkę z 3, 4 lub większą ilością kabli tak żeby nie było na przykład potrzeby ciągnięcia od radia.

jesteśmy w domu.

1.do 8 podepnij plus z radia tak jak teraz masz

2.rozłącz mostek 9 z 8 tak by było jak oryginał:

4masa

22plus oświetlenie

9 plus stały

I kolego sprawdź bezpiecznik nr 20(10A) bo to on jest odpowiedzialny za stały plus na 9 pinie.

Myśle że ten twoj były analog jest dobry lub to on spowodował jakieś zwarcie co wywaliło bezp.nr 20

Jeśli bezp jest cały to:

1.wypnij kabel z pinu 9 zaizoluj i podwieś tak żeby niczego tam nie dotykał.

2.otwórz schowek pasażera

w jego górnym lewym rogu jest wtyczka pod latarkę(tzw.gniazdko 12v)

3.Wyciągasz tą wtyczkę i od drugiej strony wpinasz sie w przewód plusowy i podpinasz do pinu 9 w BC bo tam jest staåy plus.

ZE WZGLĘDU NA TO ŻE TEN SAM OBWÓD BYWA ZABESPIECZANY KILKA RAZY POPRZEZ ROZNE BEZPIECZNIKI TO NIE POLECAM TEGO ROZWIĄZANIA JAKO TRWAŁEGO.

• Lubię 1

Dzięki. Był to bezpiecznik. Przepalił się gdy chciałem włożyć stary analog który uszkodził się przy wymianie oświetlenia.

Z pomocą Dzikiego pozwolę sobie więc na najszybszą instrukcję zamiany analoga na cyfrowy zegarek z temperaturą.

!. SPRAWDŹ BEZPIECZNIKI

2. Wyjmij radio i analog

2. Wyjmij i rozłóż wtyczkę zegarka i zmostkuj fioletowo-biały od kostki z radia z 8 pinem we wtyczce zegarka.

3. Wsuń zegarek i radio

4. Ustaw godzinę.

Do dzikiego leci pochwała numer 2. Przy okazji jeśli kiedyś się spotkamy nie omieszkam postawić Ci piwko, oczywiście jeśli nie będziemy wówczas zmotoryzowani :) . Ale buteleczka na drogę się należy.

Dzięki. Był to bezpiecznik. Przepalił się gdy chciałem włożyć stary analog który uszkodził się przy wymianie oświetlenia. Z pomocą Dzikiego pozwolę sobie więc na najszybszą instrukcję zamiany analoga na cyfrowy zegarek z temperaturą. !. SPRAWDŹ BEZPIECZNIKI

Przyznam ,że trochę mi ręce opadły:)

No właśnie BraciaB to powinno być od teraz Twoim pierwszym krokiem w przypadku awarii elektrycznej bo trochę się trzeba bylo naklepać a jak wiadomo pomoc zwłaszcza w pinach/ kabelkach na odległość jest dość kłopotliwa.

Niemniej dobrze ,że doszliśmy do ładu i możesz cieszyć się z digitalnego zegarka w pełni poprawnie połączonego do instalacji.

Na badaniu porządnym komputerem skanującym wyjdzie fakt podłączenia małego BC ale status będzie OK