Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuje zakup tylnych wahaczy lemfordera do e39.

W warsztatach ceny oscylowaly ok. 470 zl za sztuke.

Znalazłem na allegro ogłoszenia gdzie cena wynosi ok.300 zł.

Np.

http://www.motoallegro.pl/item1143070819_wahacz_lemforder_tyl_gora_gorny_bmw_5_e39_e_39.html

http://www.motoallegro.pl/item1111986166_wahacz_wahacze_bmw_e39_e38_tyl_gorny_lemforder.html

Cena jest naprawde niska , dlatego mam wątpliwości czy są oryginalne.

Jak myślicie zaryzykować i kupić taniej na allegro czy 100% oryginalne ale w warsztacie lub sklepe.

Pozdrawiam.

Jak ktoś ma na 7000 pozytywnych komentarzy tylko trzy negatywne to raczej małe prawdopodobieństwo że wciska jakiś szajs a poza tym w sprzedaży internetowej można zwrócić kupiony towar w dziesięć dni bez podania przyczyny , zobaczysz co to jest jak przyjdą i wtedy zdecydujesz czy warte montowania

Symecek i jak długo chcesz pojeździć na tych "taniochach" na naszych Szczecińskich (i zresztą nie tylko) ulicach???

Strata będzie tylko kasy i inic poza tym. Dozbieraj trochę kasiory i zakup coś konkretnego, coś co ci posłuży trochę a nie bździnkę za 300zł i na sezon zimowy albo w trakcie jego trwana i znów będzie czekać ciebie wymiana.

To moje prywatne zdanie.

Pozdro.

Przelicz poprostu i kupuj.Szczecińskie i każde w Polsce drogi masakrują nawet lemfordera.

Czysto teoretycznie-jeśli interesuje Cię kilka miesięcy więcej na lemforderze to kupuj lemfordera.

Zaliczenie konkretnej dziury dyskfalifikuje zarówno lemfordera jak i zamienniki.

Ja mam zakupiony komplet wahaczy i komplet drążków kierowniczych z Teknorota(e34)900zł a za tą cene miałbym tylko 3,5 wahacza lemfordera więc ni jak ma się to do zrobionego i sprawnego zawieszenia.

Gość Mordulec
Dozbieraj trochę kasiory i zakup coś konkretnego, coś co ci posłuży trochę a nie bździnkę za 300zł i na sezon zimowy albo w trakcie jego trwana i znów będzie czekać ciebie wymiana.

I tu się zasadniczo mylisz , tak jak pisze Dziki wpadając w dziure tak samo rozpierdzielisz Lemfordera jak i chinczyka , diagnoza jest prosta albo nie jezdzic po polsce albo byc przygotowanym na wymiane uszkodzonego wahacza w kazdej chwili ..... nie ma sensu zbierac kasiore na lem'a bo tak na prawde niczym się nie różni od teknorota .... no może poza ceną i wytłoczeniem nazwy producenta :)

• 2 lata później...
mineły 2 lata więc coś więcej możecie powiedzieć o nich

taaa,jak ktoś na tym jeździ,to naprawde może coś o nich powiedzieć,przez dwa lata z osiem kompletów pewnie wymienił,to zna je ,jak własną kieszeń:lol:

problem jest tego typu że zawieszenie całe wybite a lemforder na całe auto z drążkami i końcówkami to 3500zł a tu w 1000się zamkne:) a zesztą sam nie wiem ile tym autem pośmigam zawsze co roku zmieniałem auto. a teraz jest problem z pieniędzmi bo spłukany będe po wakacjach do 0 a musze to zrobić

Ostatnio badalem sytuacje bo chcialem kompleksowo wymienic wszystkie gumy ( mam zamiar pojezdzic 3-4 lata tym autem ) i Dyzio to wcale nie bedzie 3500zl. Poki co liczylem sam przod, tuleje/gumy/drazki/stabilizatory to jest chyba z 600zl, ale nie liczylem tutaj wahaczy, ktore to sa bardzo drogie. Nie liczylem dlatego, ze ponoc niewymienny sworzen mozna jednak wymienic ( niby z e34 pasuje ). Teraz kwestia tego, czy to prawda.

2 opcja to taka, ze mozemy kupic te gumy poliuretanowe, co o tym myslicie? Niby to bardzo wytrzymale.

Dyziu na teknorocie zrobiłem juz około 50-60000km.Wahacze dolne i górne trzymają się do tej pory w pełni sprawne.Jedynie środkowy drążek kierowniczy się wysypał po około 20000km(ale znam powód:) no i łączniki stabilizatora przedniego też klękły po 25000km.

Drążki boczne wymieniam na dniach mimo że końcówki są dobre-poprostu zapiekły się na gwincie i zbieżności nie ma jak ustawiac.

Bycze jaja (łączniki tylnego wahacza) poddały się też teraz(5/60000km)

Całkiem dobry wynik jak na zamiennik 3xtańszy.

Także jeśli chodzi o wahacze to śmiało bierz.Ale teknorot a nie tecnorot bo już nawet podrabiają zamiennik.

Chris-nie wiem jak w e39 jest ze swoniami ale z e34 nie pasuje bo do e34 nie są dostępne same jako takie.

• Lubię 1

Na polskie drogi to i oryg. na pierwszy montaż niedługo by wytrzymał. Ale szczerze, napasłem się chińskimi podróbkami łączników i podpory wału. Łącznik nie wytrzymał zimy, a podpora jednej wymiany oleju. Fakt, że większość części markowych też pochodzi z Chin, ale domniemam, że lepszy jest nadzór jakościowy , bo jakoś potrafią dłużej posłużyć.

Chris poliuretany przeżyją całą zawieszkę jak je dasz ;) dla mnie za drogi interes ale pewno bym założył czerwone a do Ciebie polecałbym twardsze żółte.

Kolor CZERWONY - twardość ok 80 ShA - elementy zawieszenia mają twardość zbliżoną do oryginalnych tulei metalowo-gumowych. Wytrzymałość POLIURETANU jest jednak wielokrotnie większa, a unikalne właściwości gwarantują długoletni komfort jazdy. Produkty czerwone zalecamy wszystkim "normalnym" użytkownikom samochodów, którzy oczekują poprawy stabilności oraz lepszego prowadzenia pojazdu.

Kolor ŻÓŁTY - twardość ok 90 ShA - zalecana do pojazdów sportowych, tuningowanych (np. obniżanych). Zawieszenie staje się dużo sztywniejsze, co przy większych prędkościach ma istotne znaczenie.

Wytrzymałość POLIURETANU gwarantuje stabilność pracy zawieszenia przez wiele lat.

Tu sobie poszukaj co robią do Twojej : Strong-Flex.eu - Elastomery w motoryzacji i przemyśle

Mam nadzieję,że pomogłem :)