Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

woz

Rekomendowane odpowiedzi

To nic nadzwyczajnego. W każdej montowni samochodów gdzie masz produkcję seryjną jest taki końcowy etap montażu samochodu. Widziałem to i w Volkswagenie i w Toyocie...BMW też pewnie jest tak robione ;) Ewentualnie firmy które składają auta ręcznie robią to MOŻE trochę delikatniej. Nie da się tak ustawic procesu na tłoczni, spawalni i montowni by drzwi, maska, klapa bagażnika pasowała idealnie. Myślę, że ten film zamieścił w sieci ktoś kto nigdy nie był w montowni samochodów. Ciekawostką jest fakt, że na takie stanowiska są wyznaczani pracownicy z kilkuletnim stażem pracy. To bardzo odpowiedzialna i precyzyjna praca...precyzyjna mimo widocznych młotków i użycia siły. W TPCA (Toyota Peugeot Citroen Automotive) w czeskim Kolinie często widziałem jak pracownik z całej siły wiesza się na drzwiach by je dokładnie dopasowac ;)

I możecie mi wierzyc, że jeśli mielibyście wybór to wolelibyście składac np. silnik na linii produkcyjnej gdzie wszystkie czynności są powtarzalne i identyczne niż walczyc z dopasowywaniem karoserii która na każdym aucie może byc mniej lub lepiej dopasowana. Należy pamiętac o tym, że istnieje tzw. Tact Time a linia jest w ciągłym ruchu. Czyli macie np. 70 sekund by auto było gotowe do przekazania na kolejne stanowisko a wy musicie leciec do kolejnego auta...

Byłem kiedyś w Czechach w montowni w TPCA - jak nas oprowadzali to pasowanie drzwi, maski itp też tak wyglądało. To co dla wyglada jak bezsessowne walenie młotkiem i napoerdzielanie w drzwi tak naprawde jest bardzo przmyślane i inaczej poprostu sie nie da.

kurde... o takich procesach produkcji nie wiedzialem. Forest, spore masz pojecie i rozeznanie w temacie...

4 lata pracy w VW Motor Polska, 7 miesięcy w fabryce Toyoty w Japonii, montownia silników od 2003 do chwili obecnej, kilka razy fabryki w UK, Czechach, Niemczech...trochę tego i owego widziałem ;)