Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rybka318is

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie odnośnie tylnych tarczy do ISa. Szukam na allegro i na wielu aukcjach wyraźnie piszą "UWAGA nie pasują do IS" Z tego co się orientuje to IS ma chyba tzw. tarczo-bębny,nie wiem czy tylko w IS czy ogólnie we wszystkich E36 tak się to nazywa. Proszę o pomoc bo nie chciał bym kupić czegoś co by nie pasowało. A poza tym jakiego producenta polecacie,coś dobrego ale w miarę w rozsądnej cenie. Pozdrawiam.

Proponuje kupowac po numerach czesci i nie bedzie problemu. Jesli chodzi o hamulce i inne czesci mechaniczne to bym sobie odpuscil allegro. Najpierw sprawdz jakie sa ceny w sklepach moto w twojej okolicy, lub dzwon do ASO (niekiedy mozna sie pozytywnie zdziwic). Ostatnio rozbieralem u siebie tylko hamulce i faktycznie, sa to tarczo-bebny (ale wydaje mi sie ze fachowa nazwa jest inna). Ja u siebie mam ATE i nie narzekam :) Ale odrauz mowie ze nie polecam klockow TRW, dobrze sie sprawuja ale tak pyla ze masakra.

Nazwa tarczo-bebny jest ogólnie przyjęta i napewno kazdy sklep motoryzacyjny uznaje tą nazwe. Tarczo-bebny to nic innego jak tarcze hamulcowa której "środek" tworzy bęben wewnątrz krórego pracują szczęki hamulca ręcznego a na "zewnatrz" pracują normalne klocki hamulcowe.

np taki zestaw naprawczy - tu do E39 http://moto.allegro.pl/item1097091088_tarcze_klocki_szczeki_ham_tyl_bmw_5_e39_bosch.html.

Jak napisał przedmówca -ATE, maja dobry stosunek ceny do jakości.

Edytowane przez kozin09