derwisz Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Witam, jestem nowym forumowiczem więc proszę o ulgowe potraktowanie. Posiadam e39 525 tds z 97'. Mam problem z klimą, a właściwie z elektroniką. Kupiłem bmw z niedziałającą klima, poprzedni właściciel przekazał mi informacje, że klima nie działa ponieważ padło łożysko kompresora. Pojechałem więc do serwisu, zregenerowali kompresor, wymieniłem przy okazji napinacz i pasek, odgrzybiłem i nabiłem. Niestety klima jak nie działała tak nie działa. W serwisie powiedzieli mi, że coś z elektroniką, a oni się nie znają na bmw. Więc pojechałem do innego serwisu, auto trzymali przez cały dzień i doszli do wniosku, że nie dadzą rady naprawić. Mechanik powiedział jedynie, że nie ma połączenia modułu komfortu ze sterownikiem klimy. Przepraszam za długi opis sytuacji ale inaczej nie mogłem Panowie pomóżcie w określeniu przyczyny, może mieliście podobne sytuacje albo znacie dobrego elektronika w Krakowie i okolicach. Nadmienię, że przeczytałem dużo wątków na forum i nie znalazłem odpowiedzi. Z tego co sam zaobserwowałem to nie dochodzi napięcie do sprężarki i w ten sposób sprzęgło pompy się nie włącza. Sprawdzałem również wszystkie bezpieczniki. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 A sprawdziłeś czy ciśnieniomierz jest podłączony do układu i czy działa dobrze? Kompresor się nie urchomi jeśli w instalacji masz poniżej 3 barów, jeśli czujnik nie wskazuje, że w układzie jest ciśnienie to kompresor nie zadziała. Czujnik steruje pracą kompresora i wentylatora, powinien mieć 3 piny. Jeden masa, drugi +5V sterowanie kompresorem i ostatni +5V sterowanie wentylatorem. Opisz dokładniej jaką masz fure silnik, rok, wersje nadwozia... a najlepiej poddaj 7 ostatnich znaków VIN wtedy będzie wiadomo o czym rozmawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
derwisz Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Bmw to e 39 525 tds z 97 roku. Vin to WBADF81090BT0473. Też myślałem o czujniku ciśnienia tylko nie wiem jak sprawdzić czy działa. Czy mogę np. złączyć piny (tylko nie wiem które) na jakiś moment aby sprawdzić czy w tym siedzi problem? Co do ciśnienia to klima była nabita, ale po tym serwisie gdzie to robiłem to wszystko może być możliwe. Nie dodałem, że przy nabijaniu klimy był moment, że gość poprosił mnie o włączenie silnika i włączenie klimy. Przez parę minut klima nie mroziła, dopiero po jakimś czasie się włączyła. Później wyłączyłem silnik i jak drugi raz uruchomiłem to już klima się nie włączyła. Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Nie wolno nic zwierać ani tego typu historii. Sprawdzić to można tylko przez zmierzenie napięcia. Klima wyłączona na stykach powinno być około +5V, +5V i 0V. Gdy klima jest włączona to napięcia +5V będą się wahały od 0 do 5V w zależności od ciśnienia w układzie. Bardzo łatwo jest sprawdzić czy jest środek chłodniczy. Wytstarczy lekko nadusić zawór wysokiego ciśnienia (działa jak wentyl w kole) powinno z dużym ciśnieniem wylecieć odrobine freonu (uwaga na oczy!!! nie patrz w zawór w trakcie wciskania - 12barów może popsuć wzrok ). Jeśli układ jest szczelny i czujnik działa jak trzeba to duże prawdopodobieństwo jest że nie działa panel sterujący. Czujnik ma numer 10 a złącze nr 15. 97.jpg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 A czy czujnik temperatury ale chłodnicy wody odpowiada za climatronik ? bo czujnik ciśnienia mam nowy wymieniłem już nawet wentylator 4pinowy na nowy czynnik w układzie jest panel sprawny a klima nie chce załapać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 A czy czujnik temperatury ale chłodnicy wody odpowiada za climatronik ?bo czujnik ciśnienia mam nowy wymieniłem już nawet wentylator 4pinowy na nowy czynnik w układzie jest panel sprawny a klima nie chce załapać... Nie, czujnik temperatury cieczy chłodzącej nie ma wpływu na działanie klimy. Sprawdź w takim razie złącze na kompresorze klimy. Możliwe, że nie ma styku na kości którą masz tam wpiętą. Jeśli to nie pomoże to sprawdź czy działa kompresor. Na wyłączonym kręcić się będzie tylko koło pasowe, na włączonym sprzęgło uruchamia kompresor (wewnętrzna część koła pasowego porusza się wraz z kołem pasowym). I znów jeśli to działa to znaczy że kompresor jest uszkodzony i nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniego ciśnienia. Z tego co wiem są firmy które się zajmują regeneracją kompresorów, można też kupić używkę (taki sam kopresor był we wszystkich silnikach M52 i M54). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 5oul a ile tam przewodów idzie do tego złącza ? to jeden przewód taki czarny z okrągłą wtyczką od góry ? czy idzie coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 5oul a ile tam przewodów idzie do tego złącza ? to jeden przewód taki czarny z okrągłą wtyczką od góry ? czy idzie coś innego ? Z tak, tam jest tylko jedno złącze i jeden przewód. Aha... gdybyś miał kupować kompresor to ta wtyczka to ważna sprawa. Była krótka seria kompresorów które montażem nie różniły się między sobą tylko tą wtyczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 O to widzę to od góry pod maską muszę obadać może mam urwany gdzieś a jakie napięcie tam idzie wiesz może ? pewnie idzie po załączeniu na panelu aby zmierzyć czy u mnie dociera tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 a jakie napięcie tam idzie wiesz może ? I tutaj niestety Ci nie pomogę dlatego, że nie miałem doczynienia z okrągłą wtyczką... Nie wiem który pin jakie ma napięcie... muszę poszukać schematów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Muszę metodą prób i błędów dojść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 derwisz - skąd jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 braver masz w Głogowie jakiegoś magika od klimy ? co by z elektryka też coś posprawdzał i nie zabrał za to kosmicznej ceny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek2304 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 u nas w głogowie to na fachowców raczej nie ma co liczyć, aczkolwiek magicy jacyś są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Myslę że jakbym miał coś z klimą to też szukałbym na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 fak,ktoś z forum kiedyś mi mówił,że jak z klimą to do niego...kto to kuźwa był?????może sie odezwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagui Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Może Ci chodzi o Rumcajs12: P.S Jeżeli macie problemy związane z Klimą to walcie do mnie,ponieważ sam mam warsztat zajmujący się klimatyzacją i ogrzewaniami. Edytowane 26 Stycznia 2012 przez sagui Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 oooo,właśnie,Rumcajs,Georgii,pisz do niego na PW,pomoże (kuźwa,ten wiek,czyżby wujek z niemiec?Alzheimer?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Eeeeee, właśnie Dirt, jak masz jeszcze drewno w aucie, automata i 16' na profilu 55 to bankowo jesteś dziadzio. O kurrrr, ja tak mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 16' na profilu 55 17' na 45 yes,yes,yes,hmm,ale to lato,teraz mam.....tak jak ty:crying: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Georgi, ogarnąłeś temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Dobrze napiszę do runcajsa dzięki koledzy dobrze że drewno wymieniłem już na czarny połysk hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 dobrze że drewno wymieniłem już na czarny połysk ale wtopa. Ale o gustach sie nie dyskutuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 na czarny połysk ty,to musisz być starszy od nas:4: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Dirty mam 29.Czemu tak myślisz połamałem listwę nad schowkiem,przy biegach też na rogu pękła więc wymieniłem ale co to za wyczyn wymienić klapkę od radia bez wyciągania radia i udało się bez. Hehe happy_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi