grzesiekura Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 witam tak jak w temacie jak to jest z autem sprowadzonym z Islandii ? jakie opłaty jakie dokumenty jak to załatwiac wczesniej tylko rejestrowałem auto z niemiec czym sie różni.. wiecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 doczepie sie do tematu... kolega sie chyba nie obrazi... auto z Czech - jakie dokumenty potrzebne sa do zarejestrowania takiego samochodu w Polsce, jest to na takich samych zasadach jak w niemczech??? czyli: - auto wyrejestrowane, - maly dowod techniczny, - duzy dowod techniczny, - umowa kupna, cos jeszcze??? ps. chiccoo ty troche tego nasciagales pomoz kolegom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 sprawa sciagniecia czech wyglada podobnie jak z niemiec (UE) http://www.v10.pl/prawo/Sprowadzanie,samochodu,z,Niemiec,-,procedura,200.html mimo że Islandia należy do UE nie jest stoną układów i porozumień z UE Z samochodem to jest tak... Jeżeli chcesz jechać do polski i go przerejestrować na polskie tablice to > 1. Musisz mieć fakturę na ten samochód. 2. Do kwoty na rachunku musisz doliczyć akcyzę, która wynosi 3,9 % (jak dobrze pamiętam) do pojemności silnika 2 litrów. 3. Doliczyć 22 % Vat 4. Oraz 500 zl opłaty za ewentualne zezłomowanie w przyszłości. Cło na samochody z Islandii wynosi na chwile obecną 0% No i oczywiście jeżeli Pan lub Pani celni uzna ze na rachunku widnieje zaniżona kwota, to naliczy opłaty od wartości rynkowej. Od tych opłat można uzyskać zwolnienie korzystając z opcji przesiedlenia mienia nie pamiętam jak to teraz jest z tą opłatą recyklingową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiccoo Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 ps. chiccoo ty troche tego nasciagales pomoz kolegom Nie chce się chwalić, ale troszkę tego było ale ciągałem i ciągam z: Austria, Belgia, Niemcy, Irlandia, RFNu i DDRu nie pamiętam jak to teraz jest z tą opłatą recyklingową 500zł Ostatnio rejestrowałem astre 01r i wyglądało to tak: - akcyza coś koło 3% z umowy kupna/faktury do 2L, lub koło 14% pow 2L- mi policzyli 230zł do 2L - tłumaczenie dokumentów 90zł - przegląd techniczny 170zł lub 50zł jeśli zagraniczny jest ważny - w skarbówce 160zł - recykling 500zł - polskie blachy koło.160zł - kilka kser, opłat i swój cenny czas i to wsyzstko 4dni mi to zajeło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekura Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 czyli rozumiem brac fure z islandii nie bede mial z rejestracja zadnych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiccoo Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 czyli rozumiem brac fure z islandii nie bede mial z rejestracja zadnych problemów Idzdo wydziału rej swojego i się dowiedz, tak samo do celnego i skarbówki- ja nie pomogę bo nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekura Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 no chyba bede tak musial zrobic ale kurde nie mam czasu... nic moze poszukam cos na necie ludzie moze sprowadzali takie cos juz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 jeżeli tam (Islandia) siedzisz dłużej to możesz kombinować z mieniem przesiedleńczym, wydaje mi się że nie za bardzo opłaca się targać auta stamtąd (koszt transportu, cło, akcyza, rec. itp.) jeżeli chcesz przytargać auto które już tam nabyłes i użytkowałeś może bardziej opłaca się je sprzedać i kupić gdzieś w okolicy (Niemcy, Belgia, Austria) pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiccoo Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 A po ten samochodzik jedziesz do islandii czy tu kupujesz? Cos mi się zdajeże słabo interesująca mają oferte lub problemy są z rejestracją są bo niesłyszałem by ktoś ciągnął z tego kraju. Ale ktoś musi być pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi