siwy102 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Witam wszystkich na forum Jestem szczęśliwym posiadaczem bmw e36 z motorem 1.6 m43 bez gazu Niestety mam mały problem , auto rano ciężko odpala ,tzn odpala tylko żeby nie zgasło trzeba dodać gazu. To idzie przeżyć , natomiast większy problem to zamulanie się , szczególnie gdy chce szybko ruszyć np na skrzyżowaniu i czasami zanim ruszy mija chwila . Byłem na kompie wykazało złą pracę sondy lambda , kupiłem nową pojechałem na kompa i żadnych błędów. A problem nie minął , co więcej auto pali ogromne ilości benzyny . W aucie zostało już wymienione : kable WN , świece , przepływomierz , guma przepływomierza sprawdzone czy gdzieś nie ma lewego powietrza nic , wyczyściłem cały dolot , nowa pompa paliwa + wszystkie filtry . I dalej nic . Co jeszcze włączały mi się podczas jazdy kontrolki wymieniłem stacyjkę i kostkę ale dalej dzieje się to samo . Czy to wszystko może być spowodowane przez zepsuty komputer?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Ja bym stawial na przeplywomierz sonde kable... ale wymieniles wiec...... hmm chyba juz tylko ten komp ci zostal do wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Jesli to wszystko powymieniałes to odpowiedz jest raczej prosta , czujnik położenia wału cena około 120zł wymiana to max 20minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pola Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 wymiana to max 20minut Niektórym zajmuje to trochę dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy102 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Da się może ten czujnik w jakiś sposób sprawdzić ? czy tylko podmiana ? to co lepiej kupić komputer czy ten czujnik? Tylko mnie dziwi te włączanie się kontrolek podczas jazdy. Jeszcze sobie przypomniałem że ten czujnik był zalany chyba olejem , ale nie jestem pewny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Tylko mnie dziwi te włączanie się kontrolek podczas jazdy. To tylko swiadczy o tym co napisałem , jak walniety jest ten czujnik to auto potrafi na sekunde zgasnac w czasie jazdy i siłą rozpedu odpalić , ma problemy z odpalaniem , trzeba długo kręcić zanim odpali. Mozesz go spróbowac wymyć jakąs benzynką ekstrakcyjną jesli jest zalany olejem , ewentualnie jakims Wd-40 i zobaczysz co sie bedzie działo , ale moim zdaniem poprostu nadaje sie do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 tez mi sie wydaje se to mize byc czujnik halla. to sie da sprawdzic. dobry elekto mechanik i badanie oscyloskopowe i wszytko bedziesz mial kal na dloni. mailem juz ten problem tylko nie w bmw to za sprawdzenie oscyloskopem czujnika polozenia walu korbowego i czujnika polozenia walka rozrzadu zaplacilem 10zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy102 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 mam jeszcze jedno pytanie dzisiaj miałem taki problem przejechałem jakieś 15 km , postawiłem auto w pełnym słońcu , silnik ciepły nie chciał odpalić , trzeba było dużo kręcić żeby odpalił , to też może być przez ten czujnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy102 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Troche dzisiaj ten czujnik wyczyściłem był cały zawalony zaschłym olejem i jest znacząca poprawa , więc jednak chyba trzeba go wymienić , a najpierw usunąć wyciek oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakal80 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 proponuje sprawdzic regulator cisnienia benzyny jezeli jest walniety auto bedzie ciezko palic na regulator nachodzi cienki wezyk zdejm go jeseli wyleje sie z niego paliwo tzn ze jest uszkodzony wymiana powinna pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakal80 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 acha dla informacij znajduje sie on na listwie wtryskowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakal80 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 jeszcze jedno jezeli regulator bedzie ok wyjmij sterownik silnika i zobacz czy czasem nie jest zalany woda i czy w szystkie styki sa czyste takie rzeczy tez juz widzialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny19 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 a mam jeszcze jedno pytanko czyściłem te czujniki (od wałka rozrządu i wału korbowego)oba były zalane olejem , pytanie mam co do czujnika wałka rozrządu , wyczyściłem go a na drugi dzień znowu był na nim olej , czy tak to jest czy mam coś nieszczelne, auto mam na łańcuszku . Dzisiaj zobacze jeszcze ten regulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny19 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 (edytowane) sprawdzałem ten regulator i o ile jest to marki pierburg z przodu listwy wtryskowej , wyciągnąłem ten przewód i paliwo nie ciekło , do tego dochodzi taki krótki przewód ?? komputer sprawdzałem i suchy jest tylko widziałem że chyba ktoś przy nim majstrował , kabelki jakoś dziwnie połączone , obklejone taśma , i przypomniałem sobie że jak kupowałem auto pani która je sprzedawała mówiła że jest wgrany jakiś chip żeby auto było oszczędniejsze czy jakoś tak wiecie może jak się tego pozbyć? Edytowane 18 Czerwca 2010 przez czarny19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny19 Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 dzisiaj byłem na badaniu kompresji na ciepłym silniku wyszły takie wyniki 1 cylinder. 14 2. 13,5 3.14 4.14 są to wyniki dobre?? motor to 1.6 m43 b16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi