Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

witam niedawno kupilem bmw e 30 z 2 litrowym silnikiem 6 cylindrów i chce go uszczelnic bo jest caly w oleju:/bylem u mechanika to powiedzial ze pod glowica jest ok ruwno pracuje po zdjeciu korka zero zmian w pracy silnika na dokladke zmienic pompe wody chce na hepu czy cos w tym stylu bo sie grzeje mi wyjelem termostat i w trasie jest ok ale jak wjade do miasta to zamyka mi sie wskazówka temperatury wtedy nie ma zadnych zmian chodz troche moc ucieka ale ciag i zrywnosc jest chce ja doprowadzic do pozadku co radzicie zrobic zeby to smigalo kakretnie cala reszta jak na samochód co ma 20 lat jest ok most wal i skrzynia to miodzio tylko silnik mnie niepokoji przez te wycieki i zapomnial bym jakies magiki jak ja mieli to podlaczyli gaz ale nie do nagrzewnicy i nie dziala wentylator nie moge znalesc usterki nie wiem gdzie szukac chce wlaczyc nawiew i on nie dziala i szukam nie moge znalesc usterki a nie jestem tempy w tym bo od dziecka siedze w tym i juz rozkladam rece i nie wiem co mam zrobic pomocy ludzie to moje oczko w glowie i musi latac jak zla jak by co to muj numer gg piszcie dorad zajcie co poprawic co zrobic

Co do grzania to ja bym bardziej obstawial sprzeglo viskotyczne niz pompe wody tym bardziej ze grzeje sie w miescie. Co do silnika to sprecyzuj czy chcesz robic remont silnika czy poci ci sie silnik i chcesz wymienic uszczelki? Jesli dopiero co go kupiles i jest troche zapuszczony to sprawdz takze poziom oleju w moscie skrzyni wymien olej w silniku plyn hamulcowy jak w m20 jest pasek rozrzadu do sprawdz wymien.

a jak sprawdzic te sprzeglo viskotyczne??po czym poznac ze ono jest nie tak i jak je zrobic??no niedawno kupilem i chce zrobic dla siebie.silnik jest zapuszczony wiec chce zmienic uszczelki.wszedzie jest stan oleju ok bez wycieku tylko silnik caly w oleju:/ ja mam ja na lancuszku a nie na pasku wiec co radzisz i od czego zaczynac??

Gość Mordulec
ja mam ja na lancuszku a nie na pasku wiec co radzisz i od czego zaczynac??

Masz rozrząd na PASKU

a jak sprawdzic te sprzeglo viskotyczne??po czym poznac ze ono jest nie tak i jak je zrobic??

Zagrzej silnik tak zeby temperatura była w pionie i otwórz maskę i przytrzymaj przez chwile palcem linke gazu przy przepustnicy i powinno się załączyc VISCO tzn zdecydowanie szybciej powinno się krecic i bedziesz wiedział czy działa

Zeby miec pewnosc co do sprzegla viskotycznego to jesli na dworze jest zimno a silnik ma pion to moze sie nie zalaczyc. Sprawdz jak bedzie goraco otworzy sie juz termostat i bedzie delikatnie za pionem jak sie wtedy nie wlaczy to napewno visko.... :)

dobra panowie jeszcze raz od poczatku nie mam zamiaru zdejmowac glowicy odma jest ok juz wiem o co b wymieniam wszystkie uszczelki pompe wody raczej(okaze sie jak ja wyjme)termosta sprzeglo viscotyczne zmieniam oleje i plyn chamulcowy i powinienem miec spokuj z silnikiem tak??nie powinna sie grzac wtedy ??