Wojtek Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2006 Witam. Muszę wymienić rozrząd, bo zaczął dzwonić mi łańcuch w e36 coupe m42. Autko jest z 1992 roku i mam pytanie, bo mam możliwość kupienia używanego kompletnego rozrządu też do e36 m42 ale z roku 96.I moje pytanie jest takie, czy będzie pasować on do mojego auta?? http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BE51&mospid=47425&btnr=11_1191&hg=11&fg=25 pierwszy link to jest do auta z 92 roku a drugi z 96 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BE51&mospid=47425&btnr=11_1370&hg=11&fg=25 z tego co zauważyłem to różnią sie tylko el 13 ze schematu drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki730i Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2006 jak masz malo sianka to kup sobie nowy lancuch i napinacz a nie kombinuj z uzywanym rozrzadem. o ile to napewno lancuch chalasuje!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Opublikowano 16 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2006 napinacz kupilem nowy, ale nie pomogło. nie wiem jak wygląca sprawa łyze i tych rolek, a mam okazje kupić cały rozrząd w dobrym stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki730i Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2006 jesli juz to wymien sam lancuch na nowy a lyzwy wyjdą po rozebraniu ale w tych silnikach rzadko. a ile ma przejechane?? kto ci to sprawdzal?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IeS Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2006 Tak jak radzi kolega. Lepiej kupić nowy zamiennik łańcucha za 300-400 zł i mieć spokój na kolejne 150-200 tkm niż wziąć używany (może okazać się zarżnięty) rozrząd i się z nim bawić. PO wymianie łańcucha i ślizgów cisza powinna być murowana. Możesz opisać ten hałas? Jest ciągły czy warkocze w odstępach? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Opublikowano 18 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2006 no właśnie słychać to dzwonienie w odstepach, krótkich, ale jednak.Odgłos to jest taki jak metal tłucze o metal, czyli taki łomot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jayu Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2006 ja jestem wlasnie po kapitalce calego solnika ;] tez mi brzeczalo brzeczalo i ja to zlekcewarzylem i jezdzilem dalej ;] i jeb !!! do wymiany 10 zaworow i oczyscie caly rozrzad razem z obudowami ;] Jak wyminiles napinacz i lncuch i dalej to samo to lepiej bedzie jak sprawdzisz czy obudowa wewnetrzna rozrzadu nie jest peknieta. Zaraz przy malej zebatce. Jak bylem po czesci w servisie bo tylko tam te czesci dostaniesz poza napinaczem i lancuchem ;] to koles mi od razu z miejsca powiedzial ze wyjebalo mala zebatke i caly mlyn przez to. Nie przewidzisz tego a to glowny ból silnikow m42. Remont mnie wyniosl razem z robocizna ponad 3000 takze z tym nie ma zartow :DDDD POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jay Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2006 Najpierw zorientuj sie czy to dzwonienie występuje przy jakiś konkretnych obrotach silnika?U mnie dzwoniło miedzy 2500-3000obrotów i okazało się,że to wcale nie rozrząd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IeS Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2006 U mnie dzwoniło miedzy 2500-3000obrotów i okazało się,że to wcale nie rozrząd. A co to było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ctsah Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 WITAM Mam podobny problem z moja IS-a m42 z 92 przebieg 202000km, i nie wiem wlasnie co to jest czy rozrzad czy moze jakas rolka. Obiajwy u mojej beni sa takie ze jak odpalam autko to cos zaczyna mi chalasowac. Jest to takie terkotanie z malymi przerwami i tylko na zimnym silniku i wolnych obrotach-wystarczy ze lekko dodam gazu i odglos ginie. Poziom oleju jest ok Nie mam pojecia co to moze byc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łazik Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 WITAMMam podobny problem z moja IS-a m42 z 92 przebieg 202000km, i nie wiem wlasnie co to jest czy rozrzad czy moze jakas rolka. Obiajwy u mojej beni sa takie ze jak odpalam autko to cos zaczyna mi chalasowac. Jest to takie terkotanie z malymi przerwami i tylko na zimnym silniku i wolnych obrotach-wystarczy ze lekko dodam gazu i odglos ginie. Poziom oleju jest ok Nie mam pojecia co to moze byc Pozdrawiam pewnie popychacze powoli siadaja i hałasują :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ctsah Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 jezeli chodzi o popychacze to one maja inny dzwiek <bmw> . kiedys juz przerabialem ten temat takze nie sadze. i to mnie martwi bo nigdy nie mialem sachodu na lancuszku i nie wiem jak to sie objawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IeS Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2006 Mam bardzo podobny terkoczący odgłos w swojej ISie z 93 roku. Nie są to hydrauliki tylko napinacz łańcucha rozrządu lub sam łańcuch (mający luz i obijający o obudowę). Jeśli ni9e był jeszcze nigdy wymianiany to polecam się tym zająć. Dziwi mnie tylko to zdanie: wystarczy ze lekko dodam gazu i odglos ginie. U mnie wraz z narastającymi obrotami narasta ten odgłos a nie milknie :?: Może u Ciebie to jednak napinacz jakiegoś paska klinowego... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi