Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Łukasz2000

Rekomendowane odpowiedzi

W środku pulsuje mi lampka od awaryjnych i długich świateł jak zapale je, oraz w kabinie lampki które oświetlają wnętrze kabiny. Im niższa moc żarówki tym bardziej pulsują a im wyższa tym mniej pulsują. Jak obciążę alternator, czyli włączę radio, zapalę wszystkie światła i tylko to co się da to częstotliwość pulsowania maleje. Dalej borykam się z tym i niemogę sobie poadzić już :(

Jeszcze jedno, jak auto postoi kilka dni i je zapale to licznik kilometrów na desce tak mi zapulsuje też kilka razy przez pierwsze kilka sekund a później jest już OK, kilometry niepulsują, mierzyłem napięcie na żarówkach w kabinie, te co oświetlają wnętrze kabiny. Normalnie jest 11,5-11,8 Volta, jak silnik zapale jest prawie 13,5 Volta, czy to normalne????

Edytowane przez Łukasz2000

Jak mierze miernikiem na żarówkach to spadek jest jakieś 0,5 Volta odczuwalny, alternator ładuje tak jak napisałem w poprzednich postach, czyli prawidłowo, zobaczę co z tym regulatorem może faktycznie on jest temu winny, rok już chodzi ten regulator w sumie i dziwne żeby padał, tym że robili alternator i nic nie mówili o regulatorze.

• 3 tygodnie później...

Dziś wyciągnąłem regulator i jedna szczotka była znacząco zużyta od drugiej, z pół centymetra mniejsza. Złożyłem wszystko do kupy, zrobiłem pomiary i na aku napięcie skacze raz jest 14,05 a po pół minuty jest 2V albo 6V lub 8V tak na chwilkę i później znowu OK. Światła nadal pulsują, chociaż napięcie na żarówkach jest ok 13,5 V. Czy w takim wypadku zaczynać od wymiany regulatora na nowy????????????

Jak dla mnie to albo regulator padl albo gdzies nie masz masy ( - ) , Wlasciowego przejscia elektrycznego. u znajomego tak bylo i wymiana calego alternatora na nowy pomogla. Pierwsze co zrob to wymien regulator nastepnie poczysc wszystkie masy ( minusy ) Zaczynajac od akumulatora konczac na tych mniej waznych. Sprawdz takze przejscia i styki plosow. Cudow niema wiec jesli to wszystko zrobisz powinno byc ok :D