Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Centralny zamek / Zatrzaśnięty bagażnik

zdr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.. do dziś.. bagażnik nie zamykał się wcale.. kluczyka nie mogę przekręcić.. przy zamykaniu drzwi.. otwierały się po sekundzie i żeby zamknąć musiałem przekręcić jeszcze raz.. Nie mam pilota ani alarmu.. dobrałem się do wiązki w bagażniku.. były przerwane bodajże 4 albo i 5 kabli.. Połączyłem je zgodnie z kolorami.. zaczęło działać światełko bagażnika (wcześniej nie działało).. po zamknięciu drzwi.. zamknęły się za pierwszym razem.. bagażnik także.. ale po otworzeniu drzwi.. po sekundzie zamykają się same (trzeba szybko łapać za klamkę), natomiast bagażnik przestał się otwierać w ogóle.. Gdy już otworzę drzwi.. zamknę.. i wcisnę guzik bagażnika wszystkie drzwi zamykają się na nowo.. Jak się do tego zabrać? nie mogę otworzyć bagażnika.. mam jeden kluczyk boje się że gdzieś w pośpiechu zamkną mi się drzwi z kluczykiem w środku.. :cry: jak otworzyć bagażnik? przypomnę że kluczykiem się nie da.. wchodzi ale nie obraca się..

a.. i dodam iż jest to sedan..

Nikt nie pomógł ale napiszę o co chodziło bo widziałem już dwa razy taki problem.. A więc.. mechanizm zamka, ta aluminiowa część z wkładką , śniedzieje przez co z czasem nie odbija do końca.. przy zamku (część do której wchodzi cięgno zamka i siłownika zamka) jest coś w rodzaju zawiasu, z jednej strony ząbek z drugiej blaszka .. opiera się o to ząbek przez co można otworzyć klapę bądź jest z boku co uniemożliwia oparcie się ząbka i otawrcie.. zawias prawdopodobnie jest rozpychany małą sprężynką, tak bynajmniej wynika z oględzin (u mnie brakowało jej lecz widoczny ślad istnienia ;D). Do konkretów.. Gdy nie ma sprężynki (wyrobiła się , spadła itp) a zamek nie odbija już jak nowy,, ząbek ma problem z wskoczeniem na płytkę i potrafi się zablokować.. co uniemożliwia otworzenie centralnego.. co skutkuje po sekundzie zamknięcie drzwi na nowo..

Dementuje plotkę.. Sedan nie ma żadnej płyty między bagażnikiem a środkiem.. przynajmniej u mnie nie ma i wszystko wygląda na fabryczne.. POZDRO , mam nadzieje że jasno i że komuś to pomoże

• 9 miesięcy temu...

Witam spotkałem sie z podobnym problemem. Centralny zamek mi zwariowal i sam zamykal auto jak bylem szybszy od centralnego to udalo mi sie wsiacs do srodka:) ale niestety bagażnik sie zatrzasnal na dobre. Problem tkwil w przetartych kablach, przy silowniku bagaznika jest wiazka kabli ktore przetarly sie w skutek otwierania i zamykania bagaznika. Polutowalem, zaizolowalem i jest ok przynajmniej narazie.