Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

kozin09

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jakiś czas temu, kolega ode mnie z "parafii" odstawił swoją e36 320i+gaz z 93' do mechanika na standardową wymianę odmy. Wszystko ładnie pieknie ale pod wieczór tego samego dnia - dzwoni ów mechanik i oznajmnia, że zatarł silnik podłaczając źle odmę(?) - pomijam fakt, że tłumaczenie jest bezsensu - podejrzewam, że łepek który też tam robił chciał zobaczyć jak rwie 320 bo na placu stała jego 316i - czyli wg mnie zimny silnik + pi****a i coś nie dostało smarowania, ale mneijsz o to.

Kolego juz kupił silnik - M52B25 który jeździl tez w e36 ale w automoacie.

I teraz moje pytanie - jakie moze napotkać trudności przkładając przkładając B20 na B25, jak bedzie z tym automatem? Czy komp o silnika sprzężonego z automatem jest inaczej zaprogramowany?

Ja bym oprzede wszystkim poszedł do tego kolesia i zaczał swap od rozwalenia mu łba i odebraniu pieniedzy za nowy silnik...co do przekładki jesli sterownik jest taki sam ( Siemens lub Bosch o ile sie nie myle ) to problemu nie bedzie... jest to prosty swap ja robiłem go z M50b20 na M50b25 ale powinno byc tak samo bez problemów:)

• 2 tygodnie później...

Kolega najpierw miał M5B20, a chce włożyć M52B25, czyli inny komputer. O ile dobrze pamiętam, M50 miał Bosch'a a M52 SIEMENS'a. A to fakt, domagałbym się zwrotu kosztów poniesionych przy wymianie silnika. Ja bym łeb ukręcił jak kolega takiemu kolesiowi.

Edytowane przez sulek