Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

problem z regulacja zaworow

Rekomendowane odpowiedzi

mam e28 z silnikiem 2.0, od jakiegos czasu slysze wyrazny dzwiek w pracy zaworow- myslalem ze to kwestia regulacji- tymczasem po regulacji dzwiek nie zniknal- pytanie brzmi czy nalezy regulowac przerwy miedzy klawiatura i walkiem czy klawiatura i zaworami - ja regulowalem miedzy walkiem- 0.20ssace i 0.25 wydech - czy to prawidlowo?? co moze byc przyczyna cykania zaworow (slyszalnego rowniez przy wyzszych obrotach) zakladajac ze regulacja prawidlowa??

podam dla e30 bo nie wiem czy masz juz taki silnik czy starszy:

luz ustawia sie między mimośrodem a końcówką trzonka zaworu,

dla 2,0 w e30 podają na zimnym 0,25 dla obu zaworów,

jeśli po regulacji - zakładamy że prawidłowej- dalej stukają na napewno masz wytarte dzwigienki i /lub wałek

Tak luz zaworów dla "ss" i "w" powinien być na zimnym silniku 0,25. Pomiar luzu sprawdzamy pomiędzy zaworem a mimośrodem regulacji luzu. Wyregulować i jeszcze raz sprawdzić wszystkie po koleji. Dość niedawno robiłem taki silnik nie pierwszej młodości i wszystko było ok.

wg. mnie te silniki cykaja na swoj sposób(ciche nie są silniki m20 i m30, glosnopracuja silniki zwlaszcza m20) w necie dzwiekow nieda sie opisac tak wiec szkoda debatowac, cykac i tak bedzie.

a stukaja wg. ciebie wszystkie zawory czy tylko wybrane??

jesli wszystkie to jest dobrze

jesli wybrane to albo zle ustawiles albo masz problem z dzwigniami lub walkiem

wiem o czym mowisz Lukasz i zdaje sobie sprawe ze w tych silnikach poprostu slychac prace zaworow, ale to co mnie zmartwilo to dzwiek zaworow na wyzszych obroitach np ok 3000 wyraznie wybijajacy sie na pierwszy plan (slyszalny rowniez w kabinie), dzwiek ten pojawil sie stosunkowo niedawno - poslucham tutaj kolegow i sprobuje wyregulowac od strony zaworow a nie miedzy walkiem