tomeky Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 mam e28 z silnikiem 2.0, od jakiegos czasu slysze wyrazny dzwiek w pracy zaworow- myslalem ze to kwestia regulacji- tymczasem po regulacji dzwiek nie zniknal- pytanie brzmi czy nalezy regulowac przerwy miedzy klawiatura i walkiem czy klawiatura i zaworami - ja regulowalem miedzy walkiem- 0.20ssace i 0.25 wydech - czy to prawidlowo?? co moze byc przyczyna cykania zaworow (slyszalnego rowniez przy wyzszych obrotach) zakladajac ze regulacja prawidlowa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 podam dla e30 bo nie wiem czy masz juz taki silnik czy starszy: luz ustawia sie między mimośrodem a końcówką trzonka zaworu, dla 2,0 w e30 podają na zimnym 0,25 dla obu zaworów, jeśli po regulacji - zakładamy że prawidłowej- dalej stukają na napewno masz wytarte dzwigienki i /lub wałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msauto Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 Tak luz zaworów dla "ss" i "w" powinien być na zimnym silniku 0,25. Pomiar luzu sprawdzamy pomiędzy zaworem a mimośrodem regulacji luzu. Wyregulować i jeszcze raz sprawdzić wszystkie po koleji. Dość niedawno robiłem taki silnik nie pierwszej młodości i wszystko było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeky Opublikowano 9 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 no wlasnie , ja regulowalem z drugiej strony, a to znaczy ze luzy miedzy dzwigienka a trzonkiem zaworu sa wieksze bo po tej stronie dzwigienka ma dluzsze ramie - gdzie s poprostu w yczytalem w ksiazce do bmw trojki ze niby tak nalezy regulowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki730i Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 wg. mnie te silniki cykaja na swoj sposób(ciche nie są silniki m20 i m30, glosnopracuja silniki zwlaszcza m20) w necie dzwiekow nieda sie opisac tak wiec szkoda debatowac, cykac i tak bedzie. a stukaja wg. ciebie wszystkie zawory czy tylko wybrane?? jesli wszystkie to jest dobrze jesli wybrane to albo zle ustawiles albo masz problem z dzwigniami lub walkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeky Opublikowano 9 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 wiem o czym mowisz Lukasz i zdaje sobie sprawe ze w tych silnikach poprostu slychac prace zaworow, ale to co mnie zmartwilo to dzwiek zaworow na wyzszych obroitach np ok 3000 wyraznie wybijajacy sie na pierwszy plan (slyszalny rowniez w kabinie), dzwiek ten pojawil sie stosunkowo niedawno - poslucham tutaj kolegow i sprobuje wyregulowac od strony zaworow a nie miedzy walkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 "mądre" książki podają od strony zaworów więc tak się powinno regulować :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiCKOS Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2006 ehh mechanicy silniki m20 lubią sobie cykać normalne sprawdź dźwigienki czy nie są powycierane i czy napewno dobry masz luz zaworowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeky Opublikowano 10 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2006 dzieki wam za pomoc, - czekam na odpowiednia chwile i bede regulowal jeszcze raz z wlasciwej strony, - mysle ze na ten temat to juz wszystko , chyba ze ktos slyszal cos o podobnych dzwiekach z klawiatury o innej przyczynie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi