Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

d.kruku

Rekomendowane odpowiedzi

witam mój brat chce kupić e 36 imam pytanko z jakim najlepiej silnikiem kupic 1,8 is czy 2,0 wanos ewentualnie 2,5 który z tych silników jest najmniej awaryjny jakie jest mniejwięcej spalanie i jakie koszty są ewentualnej naprawy

Z góry dziękuje za wszelkie porady:)

żywotność i awaryjność wszystkich tych silników jest podobna, ja osobiście jestem za silnikami bez vanosa i radziłbym kupić minimum M50B20 czyli 2litrowy motor sześcio-cylindrowy rzędowy (i dźwięk już odpowiedni), oczywiście im większy motor tym przyjemność czerpana z jazdy lepsza więc idealnym silnikiem do e36 jest moim zdaniem M52B28 czyli już całkiem fajnie jeżdżące (szczególnie w E36) 2,8 litra...

a co do spalania to jak to się przyjęło u nas na forum:

1.8is pali prawie tyle co 2.0, a ten pali tylko minimalnie mniej niż 2.5, a różnica w spalaniu pomiędzy 2.5 a 2.8 jest już prawie żadna... ;)

a tak na serio to Beemki do najoszczędniejszych nie należą, więc trzeba się liczyć ze spalaniem conajmniej - SPORYM

alternatywa to gazociąg - dobrze znoszony przez wszystkie BMW

każda beemka daje radość z jazdy ;)

awaryjność zależy od utrzymania,

IS potrafi być oszczędny ale kręci fajnie dopiero od 4500 obr ale 6 garów to sześć garów nawet w 2,0 a 2,8 to zabójstwo dla niewprawnego kierowcy w beemkach ale za to IS ma łańcuch który powienien wytrzymać długo,

co do oszczędności to uważam że nie odstają spalaniem od innych marek, jak ktoś chce pojeździć np Hondą to też potrafi swoje wypić, spore silniki z dużym momentem przy delikatnej jeździe palą mało bo nie trzeba kręcić,

B20M25 (czyli 2,5 litra) w ciężkiej budzie (e34 - ok 1500 kg) jazda mieszana 11-12 gazu ;)

Edytowane przez Piotr

Jak chce oszczednie to 1.8is ale jak paliwo i koszta niesa dla niego najwazniejsze to 2.5.

1.8is ma mniej garow czyli mniej pali ma mniej swiec przewodow wtryskow mniejsze ubezpieczenie. a 2.5 wrzuca sie w dobry gaz i tez mozna smigac :D jak dla mnie 2.0 to ni w pizde ni w oko .. :P