mat Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 witam! Jakiś czas temu wymieniłem termostat. Po jakimś czasie wymieniłem chłodnicę bo ciekło. Teraz po zimie zaczęło mi znów ciec z pod samochodu :sad: Myślałem ,ze dałem ciała i cieknie z pod obudowy termostatu ,bo nie założyłem nowej uszczelki ale dzisiaj zmieniłem na nową i ku mojemu rozczarowaniu cieknie dalej.:cry: Do rzeczy: cieknie wydaje mi się ,że z pod pompy wody. Auto pracuje jak trzeba. Nie grzeje się, jest strumień. Tylko gubi płyn jak zgaszę i też nie zawsze. Moje pytanie czy trzeba wymienić pompę wody skoro jest sprawna w 100 procentach może ciec z niej pomimo tego ,że działa dobrze?? Czy tylko ten o ring może być do wymiany.?? jak wymienić pompę co trzeba zrobić po kolei?? Jaka pompa wody jest godna polecenia??? z góry dziękuję za pomoc <bmw_2> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 zanim zaczniesz cokolwiek wymieniać miej pewność skaąd cieknie, bo wydaje mi się że trochę po omacku działasz, to M50 ?? skąd wiesz że pompa jest sprawna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 20 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 m50b25 jeżeli nie z pompy to w takim razie tylko zostaje z silnika.... bo węże na bank dobre wszystkie. termostat nowy. Obudowa ok. uszczelka nowa. Wszystkie opaski ok.. nie mam więcej pomysłu. Cieknie po paskach i tak jakby "z tyłu" a plama jest pod miską jakby.. Ale wydaje mi się ,że jest to jedyna możliwość ,żeby ciekło, bo co tam jest innego... Pompa ok, strumyczek ładny. Nie ma objawów typowych dla tego ,że jest niewydajna. Nie mam żadnych problemow z układem chłodzenia poza tym ,ze cieknie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelo Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 sprawdź kolanko,to które przykręca sie na termostat,one lubią pękać. skąd wiesz że pompa jest sprawna?? skoro mu sie nie grzeje i ma przelew to pompa jest dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Jaką masz obudowę termostatu?metalową?czy z tworzywa? Bywa że i metalowa lubi pęknąć. U mnie nowa uszczelka okazała się niewystarczająca i silikonem pociągnąłem wtedy dopiero było sucho. Wiatrak mi płyn/wyciek rozdmuchiwał i troche trwało zanim go namierzyłem. Akcje z oringiem w pompie wody też miałem ale jak on klęknął to płyn wyciskał śie ze szczeliny międy korpusem pompy a blokiem silnika i to odrazu zauwazylem bo nie rozbryzgiwał się po paskach a tylko zostawiał ślad na bloku silnika. Nagrzej silnik do własciwej temperatury a potem niech ktoś Tobie go wyłączy a Ty patrz w te rejony. Zaraz po wylączeniu silnika uwidaczniają się wycieki. Pod obudową termostatu(kiepskie miejsce do obserwacji ale da się to zrobic)lub spod pompy wody. Ja pompie wody daje 60/70kkm i wymieniam na nową. Żeby się do niej dobrać najlepiej zdjąć osłonę wiatraka z chłodnicy,odkręcić wisko z wiatrakiem,odkręcić kółko pasowe i (dokładnie nie pamiętam ale chyba dwie śruby pompy 10mm lub 13mm).Powinna wyjść bez większych problemów choc bywa ze troche ją przysysa na oringu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dread Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Obudowa termostatu jest z tworzywa ale jest cała.. Wczoraj wyjeliśmy pompe wody i wymieniliśmy o-ring dzisiaj się okaże czy są jeszcze jakieś wycieki spod auta.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 (edytowane) więc tak: pompa wyjęta - jest cała. Chociaż swój wiek już ma, nie ma nieszczelności, pracuje ok. Oring zmieniony. Cieknie na bank z okolic pompy wody.Po wymianie oringu mniej. Zobaczyłem wczoraj jedną rzecz jedna z 4 szpilek mocujących pompę wody jest ukręcona, są 4 ,które wystają z okolicy bloku pytanie: czy ten element z , którego wystają trzpienie pod pompę wody wychodzi z bloku czy jest wymienny?? Czy to może być przyczyna?? Po wyjęciu pompy refleksje: cieknie zdecydowanie mniej zauważalnie, plama wielkości pięści po jeździe, cieknie tylko na wyłączonym silniku. model=HJ61&mospid=47393&btnr=11_1503&hg=11&fg=35[/url] tutaj o jaki trzepień chodzi na tym obrazku nie ma nic , po oringu ale tam są 4 trzpienie ,które trzymają pompę wody przykręcone nakrętkami. Jedna z nich jest ukręcona. Edytowane 24 Marca 2010 przez mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 zobacz na realoem czy te szpilki są wymienne, jak znam bmw to powinny się wykręcić, a cieknie po zgaszeniu silnika bo zanim ostygnie, gwałtownie rośnie ciśnienie w układzie bo nie ma obiegu i chłodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 (edytowane) nie mogę właśnie znaleźć nic na ten temat ;/ żadnego obrazka edit: czy to bedzie cześć nr.2 ?? Śruba Stud 07 12 9 908 102 M6X30-ZN Edytowane 24 Marca 2010 przez mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dread Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 edit: czy to bedzie cześć nr.2 ?? wygląda na to że są wymienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 tak to szpilki cena ok. (aż dziwne) 1 zł, chyba jakieś przekłamanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi